Упад РОСУ на север Косова

Припадници РОСУ у Митровичком двору уз употребу силе привели Ђурића. – Директор Канцеларије за КиМ после давања изјаве протеран са Косова. – Александар Вучић телефоном разговарао са Владимиром Путином

Приведен као окорели криминалац: довођење Марка Ђурића у полицијску станицу у Приштини (Фото: АП)

Више од 200 до зуба наоружаних припадника специјалних полицијских јединица РОСУ упало је око 17.30 сати, уз сузавце и шок-бомбе, у салу у Косовској Митровици где је одржаван Округли сто о Косову и Метохији. Ударајући кундацима и чизмама, ухапсили су Марка Ђурића, директора Канцеларије за Косово и Метохију. Шутирали су га, оборили на под, док су присутним грађанима наредили да се не померају, све време их држећи на нишану. Кундацима су ударали и градоначелника северне Косовске Митровице Горана Ракића, а напада РОСУ нису били поштеђени ни многобројни новинари.

Успут су кундацима тукли и голоруке грађане који су присуствовали скупу, а тешке повреде задобили су и Жељко Јовић, заменик директора Канцеларије за КиМ, Ненад Рикало, министар пољопривреде у косовској влади, Зоран Тодић, градоначелник Лепосавића, Иван Милојевић, директор Канцеларије за питања заједница, и Небојша Милановић, директор Високе пословне школе у Лепосавићу, који су одвезени у Клиничко-болнички центар у Косовској Митровици. Све време током трајања терора РОСУ припадници Кфора и Еулекса су стајали и фотографисали, ниједног момента не прилазећи и не стајући у заштиту голоруког народа.

Уз тешке псовке и вређање окупљених, тројица припадника РОСУ вукла су Марка Ђурића савијеног до земље, док је око стотину полицајаца рушило све пред собом, држећи пушке наготовс. Тукли су и мушкарце и жене кундацима пушака, све док Ђурића нису увукли у блиндирани транспортер који је, као и још двадесет транспортера, био паркиран надомак Аутобуске станице и места где су исказали сву тортуру над појединим грађанима који су се савијали од болова и очију натечених од сузавца. Неколицина Срба која је покушала вербално да се супротстави наоружаним припадницима РОСУ наишла је на ударце, псовање и претње да ће бити упуцани.

Директор канцеларије је у пратњи најмање двадесет транспортера са припадницима РОСУ, али и уз „подршку” џипова Еулекса, под ротацијом спроведен ка излазу из Косовске Митровице у правцу Приштине, где је саслушан. У моменту кад су специјалне јединице РОСУ упале у Митровички двор, где је и ухапшен Ђурић, у северном делу Косовске Митровице су се огласиле сирене за ваздушну опасност, а код моста на Ибру се окупио велики број грађана.

После интервенције РОСУ, генерални секретар председника Србије Никола Селаковић се обратио новинарима, у том тренутку рекавши да не зна где је одведен Марко Ђурић и да ће без обзира на то што је Приштина и њему забранила улазак у јужну српску покрајину остати са својим народом. “Надам се да је добро. Приведен је… Очекујем скоро ослобађање. Дошао је као слободан човек. Остајем овде са својим народом, пријатељима, браћом, колегама. Остајем овде и чекам Марка Ђурића”, истакао је Селаковић. Поставио је питање коришћења силе према људима са, како је рекао, подигнутим рукама који се нису супротстављали: „То је терористички чин против голоруког народа. Нека то буде њихов одговор на нашу гандијевску реч,” рекао је Селаковић.

На новинарско питање да ли је дошао са дозволом, рекао је: „Ја сам дошао на територију своје земље. Ако некоме до данас није било јасно да Приштина неће и не жели да формира ЗСО. Председник Србије, Влада Србије знају шта раде. Канцеларија за КиМ зна шта ради и мислим да је то за једну озбиљну изјаву и одговор на ваше питање сасвим довољно”.

Иако им Приштина забранила улазак на Косово и упркос блокади административних прелаза на којима су возила детаљно прегледали припадници специјалне јединице косовске полиције РОСУ, Никола Селаковић и Марко Ђурић су ипак успели нешто пре 17 часова да дођу до северног дела Косовске Митровице. Пре интервенције РОСУ, окупљеним грађанима у Митровичком двору Ђурић је поручио „да без Срба нема решења за будућност КиМ ”.

„Без Срба са КиМ нема решења за будућност КиМ, свако решење за будућност КиМ мора да узме у обзир и да рачуна са оним што је интерес нашег народа овде на КиМ који је у претходне две деценије толико страдао. Желео сам да и одавде из Косовске Митровице пошаљемо јасну поруку да за Србију, КиМ, Север КиМ није и никада неће бити део такозваног независног Косова, нити део такозване велике Албаније. Такве пројекте подржавају само они који желе сукобе на овим просторима. Дошли смо овде пре свега зато да би Србија чула шта ви имате да кажете о КиМ и да пошаљемо поруку, као и до сада да ће цела Србија бити са вама”, поручио је Ђурић из Косовске Митровице.

Додао је да је политика Србије и председника Србије политика постизања компромиса „који ће значити да и наш народ овде на КиМ треба да добије и те како нешто”: „И да ћемо свом силом наставити, као што смо и данас, иако су покушали на сваки начин да омету и спрече нашу посету – дошли овде”, нагласио је Ђурић.

Ракић: Председниче Вучићу, пошаљите војску!

Градоначелник северног дела Косовске Митровице Горан Ракић приликом упада РОСУ позвао је председника Србије Александра Вучића да пошаље српску војску у покрајину и додао: „Помозите нам”, и „очекујемо вашу подршку и заштиту. ” „Ми ћемо се самоорганизовати, али помозите”, казао је Ракић, који је због пада и терора РОСУ задобио неколико удараца кундаком по целом телу.

Целодневне тензије и демонстрације силе из Приштине

Привремене покрајинске институције забраниле су улазак на Косово и Метохију четворици српских званичника – министру одбране Александру Вулину, генералном секретару председника Србије Николи Селаковићу, директору Канцеларије за КиМ Марку Ђурићу и министру културе Владану Вукосављевићу. На ову забрану портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич реаговала је оценом да, како је рекла, обе стране морају да поштују договор у оквиру дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине о посетама званичника. Навела је да неслагања у вези са договором морају бити решавана кроз дијалог, а не кроз ескалацију било које врсте.

У току дана, пред ескалацију у северној Митровици, на административном прелазу Јариње косовска полиција са дугим цевима у фантомкама и у панцирима контролисала возила. Министар културе враћен је са административног прелаза, иако је најавио посету православним манастирима, док министар одбране није добио дозволу да посети породицу Вучетић у Косовској Митровици, на чију кућу је пре неколико година бачена бомба и када су повређена деца.

Као разлог зашто је забрањен улазак Марку Ђурићу и Александру Вулину, министар спољних послова самопроглашеног Косова Беџет Пацоли је навео да они наводно подстичу на мржњу. На конференцији за медије у Приштини навео је „да је Ђурић у четвртак и петак подстицао на мржњу, незадовољство код албанског народа, наводећи да ће у своје место да оде кад хоће и да нема ко да га заустави”. Претходно је шеф кабинета министра спољних послова Косова Јетљир Зуберај потврдио за Радио слободна Европа да је ово министарство одбило захтев за посету Марку Ђурићу и Николи Селаковићу због, како је рекао, изјава које подстичу на напетост ситуације.

Окупљени грађани испред сале у којој су били Селаковић и Ђурић у Митровици (Фото: Бета)

Да је ситуација на Косову напета могло се закључити када је у 11.30 сати када је Вукосављевић враћен с Јариња, а тим поводом изјавио је „да то што му није дозвољено да на КиМ посети манастире представља озбиљан гаф и велики пропуст који не доприноси укупној ситуацији”. „Мислим да се ради о једном каприцу, који је бесмислен и погрешан”, рекао је Вукосављевић и додао да је све било припремљено за посету православним манастирима и културној баштини, да су припремљени поклони за сестринства и братства која у манастирима живе. „Без обзира на ове тренутне околности српска културна баштина на КиМ сија јаким сјајем већ више од 800 година и наставиће и у будућности”, нагласио је Вукосављевић.

Косовска полиција, пак, тврди да министру културе Владану Вукосављевићу није био забрањен улазак на Косово, већ да се он, након преласка административне линије, сам вратио. Приштински медији су јавили да се од 10 сати на Јарињу налази око 50 припадника косовске полиције, као и додатна полицијска возила, без прецизирања о којим јединицама се ради, а задатак им је да спрече пролаз Марку Ђурићу.

„На терену је много полицајаца, две полицијске смене су на путу, доступна су и додатна возила граничној полицији Косова, док ову операцију предводи потпуковник Ментор Шабани”, јавила је приштинска „Коха диторе”. Заменик команданта Косовске полиције Бесим Хоти изјавио је да интервентне јединице за регион Север имају задатак да директору Канцеларије за КиМ Марку Ђурићу не дозволе да пређе административну линију, прецизирајући да се налази у аутомобилу.

Да се ситуација додатно компликује било је јасно када су око 14 часова пристигле специјалне јединице косовске полиције РОСУ које су на 500 метара од прелаза паркирале три оклопна возила за разбијање демонстрација. Медији су јављали да су јаке снаге полиције на путевима на северу КиМ, поготово на релацији око Лепосавића у смеру ка Јарињу. На раскрсници магистралног пута код Бањске присутно је неколико десетина припадника полиције, међу њима и припадници РОСУ са дугим цевима, фантомкама и панцирима у контроли саобраћаја.

Вулин: Ви нисте држава да хапсите

Косово није држава да би могло да хапси, а терористи су ти који лишавају слободе, изјавио је министар одбране Александар Вулин поводом упозорења шефа косовске дипломатије Беџета Пацолија да ће свако ко покуша без дозволе да уђе на територију Косова бити ухапшен. „Ви нисте држава, а само држава може да хапси, ви можете само да противправно неког лишите слободе, а то може да ради и свака терористичка организација, што је добро познато члановима терористичке ОВК”, додао је министар Вулин, преноси Танјуг.

Навео је да може да буде у Приштини, а да органи такозване владе Косова то не знају, „а када сазнају да не могу да ме пронађу или ухапсе”. „Нека Пацоли пита своје претходнике како су ме безуспешно тражили по Пећкој патријаршији, а ја сам у њој држао конференцију за штампу и нису успели да ме у томе спрече па ни да ме ухапсе чак и када сам прелазио преко Дренице”, изјавио је министар одбране.

Због тога, додао је, и данас у свакој станици постоји наредба и план за његово хапшење. „Хапсили сте ме на Божић у Грачаници, али и тада јер сам вам то допустио да не бисте примењивали силу према окупљеним верницима у порти манастира”, навео је Вулин и указао: „Косово није држава и док то не постане ви можете да користите силу али не и право које оправдава и покреће силу. Од нас признање никада нећете добити а оно вреди више од подршке свих који су КиМ признали кршећи међународно право. КиМ никада неће бити држава”.

Тачи, Весели и Харадинај договорили израду Статута ЗСО

Представници привремених косовских институција Хашим Тачи, Кадри Весели и Рамуш Харадинај договорили су се о корацима за израду Статута Заједнице српских општина, саопштено је из Тачијевог кабинета. Тројица челника привремених косовских институција, Тачи, Весели и Харадинај су, како се наводи у саопштењу, разговарали о актуелним дешавањима у дијалогу за нормализацију односа Београда и Приштине. Такође, наводи се да ће дијалог бити окончан правно обавезујућим споразумом. „На састанку је закључено да се успостави широка институционална радна група, која ће сарађивати са управним тимом и Мисијом ОЕБС-а на Косову за израду Статута Заједнице општина са српском већином у складу са косовским уставом и одлуком Уставног суда”, наводи се у саопштењу.

Биљана Радомировић/Дејан Спаловић

(Политика, 26. 3. 2018)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading