Александар Вучић: Србија је спремна на компромис о КиМ, али не и на понижење

Председник Србије је казао да не постоји ниједан међународни правни акт који може да оправда формирање оружаних снага Косова

Вес Мичел и Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Србија је спремна на компромис о Косову и Метохији, али није спремна и неће прихватити никакво понижење и урушавање српске државе, рекао је председник Србије Александар Вучић након састанка са помоћником државног секретара САД Весом Мичелом.

Председник Вучић је рекао да је ситуација око Косова и Метохије највећа препрека на европском путу Србије, и да је Србија спремна да разговара о могућим компромисима, али да не може дозволити понижавање сопственог народа и урушавање сопствене државе.

„Знамо да је највећа препрека на нашем европском путу ситуација око КиМ, и зато је Србија спремна да разговара о могућим компромисима, али ма колико мала, ма колико била небитна за велике силе, можемо да прихватимо једино компромисно решење, али понижење сопственог народа и урушавање сопствене државе не можемо”, казао је он на конференцији за штампу после сусрета са америчким дипломатом, који је трајао нешто више од сат времена.

Вучић је рекао да Србија и САД имају различите ставове по питању КиМ, али да је Мичел саслушао наше ставове, а неке можда и разумео.

„Сваки компромис је тежак, али то мора да прихвати и друга и трећа страна”, додао је Вучић.

Подсетио је да је Србија из Бриселског споразума испунила све своје обавезе – питање правосуђа, полиције на северу Косова, цивилне заштите, телекомуникација.

Председник је рекао да је америчком дипломати пренео и став да је готово уверен да Приштина неће спровести Бриселски споразум, односно формирање ЗСО.

„Албанци су имали само једну обавезу која проистиче из међународно правног уговора, а то је успостављање Заједнице српских општина. Они ту једину обавезу нису испунили. ЕУ и САД знају за то и захвалан сам што је Мичел рекао да је важно да та обавеза буде испуњена”, нагласио је Вучић.

Он је истовремено изразио уверење да од тог посла нема ништа, јер да су Албанци хтели да га испуне, они би то и урадили.

„Да су хтели, испунили би то у претходних пет година, а нису мрднули ни прстом. Уверен сам да то ни не намеравају да учине, а за то су имали и прећутну сагласност доброг дела међународне заједнице”, рекао је Вучић.

Да Срби нису испунили било шта из договора, истакао је, они би се нашли под огромним притиском.

Покажите ми папир који омогућава формирање војске Косова

Не постоји ниједан правни међународни акт који може да оправда формирање оружаних снага Косова, и Србија ће се томе супротстављати, рекао је председник Србије Александар Вучић и додајући да је тај став недвосмислено пренео и високом америчком званичнику Весу Мичелу.

Вучић је тако одговорио на питање да ли је с Мичелом разговарао о формирању косовске војске, а с обзиром да је он јуче у Приштини подржао ту намеру косовске администрације.

„Не постоји и не може да га измисли нико ни у САД, ни у ЕУ. У складу с војнотехничким споразумом из Куманова, никакве војне снаге Косова не могу да постоје, само КФОР може да постоји”, поручио је.

А кад је реч о Резолуцији 1244, додао је, она такође не предвиђа албанске војне снаге, већ говори само враћању српских снага безбедности, и то о враћању хиљада.

„Ја зато питам све наше госте да и наведу један члан, параграф који даје за право било коме да такву војску формира”, упитао је Вучић , а затим поручио:

„Они то заснивају на томе што су признали независност Косова, Американци према томе имају посебан однос и посебне везе с Косовом, и пошто их признају сматрају да имају право да формирају снаге безбедности”.

Србија, међутим, додао је, не мисли тако, супротставља се и супротстављаће се и даље, и то је, каже, и Мичелу пренео недвосмислено. (Танјуг)

Опозицији без политике не може помоћи ни Мичел ни било ко

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија демократска земља, да је помоћник америчког државног секретара Вес Мичел добродошао у Србију и да има право да се састане са ким хоће, па и са опозицијом, али да опозицији то неће бити од помоћи.

Опозицији ни Мичел, ни стотине других не могу помоћи да добију изборе, јер немају политику, рекао је Вучић одговарајући на питање како коментарише чињеницу да амерички дипломата у Београду има сусрет и са опозицијом, а у Скопљу и Приштини није имао такве разговоре.

„Ја са тим немам никакав проблем”, навео је Вучић.

Додао је да многе телевизије имају право да његове конкуренте зову да им 14 пута буду гости, а њега ниједан пут, а онда говоре о објективности и професионализму.

„Рекао сам Мичелу, као што сам рекао и у Србији стотину пута – сваки пут на сваким изборима сам их побеђивао све убедљивије. Побеђивао би их и побеђиваћу докле год будем хтео, али неће бити они ти који ће мене да победе, него ћу сам да се склоним када будем схватио да је дошло време за неке млађе, боље, и способније, а то време није уопште далеко, зато што мислим да смо, сем Косова, многе важне ствари у земљи урадили”, казао је председник Србије. (Танјуг)

Мичел: Обе стране да испуне обавезе

Помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију Вес Мичел саопштио је данас у Београду да обе стране у бриселском дијалогу треба да испуне све обавезе и да Сједињене Државе подржавају трансформацију косовских безбедносних снага у професионалну војску.

Мичел је на заједничкој прес конференцији са председником Александром Вучићем рекао да је његова основна порука у Београду, као што је била и у Приштини, да види велики простор за нову шансу за решење косовског проблема, који оптерећује регион већ дуги низ година.

„Видим велики простор за нову шансу. Нове могућности за напредак за решење проблема који доста дуго држи Балкан у прошлости”, рекао је он.

Мичел је по питању региона указао на „нову приврженост ЕУ проширењу, ново име за Македонију, напредак у БиХ, јачање владавине права, независност правосуђа, слободу медија, борбу против корупције…”.

„САД подржавају дијалог о Косову који води ЕУ и позива обе стране да у потпуности спроведу све преузете обавезе”, поручио је он.

„САД желе да помогну да се пронађе једно велико решење за које сматрам и разумем да је и циљ унутрашњег дијалога, који је покренуо председник Вучић. Ми смо спремни да слушамо, да помогнемо и да будемо креативни. Наравно и опрезни према неким једноставним решењима, која можда могу довести до неког негативног преседана у региону и угрозити његову стабилност”, рекао је Мичел.

Он је додао да је са Вучићем имао добар и отворен разговор.

Подсетио је да је партнерство Србије и САД „старо”, још из времена два светска рата.

Мичел, који је напоменуо да је ово његова прва посета Балкану од ступања на дужност, каже да је са Вучићем разговарао о односу Србије према Косову, регионалној безбедности и сигурности, економској сарадњи.

Истакао је приврженост САД партнерству са Србијом и да САД желе да виде како оно расте и развија се, и нагласио да је Србија основица читавог балканског подручја.

Како је подсетио, обележено је и 100 година откако су амерички народ и Влада стали уз Србију и подржале је у борби у Првом светском рату, када се и завијорила српска застава на Белој кући.

„Вудро Вилсон ју је ставио као симбол солидарности са савезницима и позвао Американце да се моле за српски народ”, рекао је он.

Подсетио је и да је стотине хиљаде Срба емигрирало у САД, обогативши тамошњу културу, да су америчке компаније у Србији запослиле 18.000 људи и да помажу Србији да буде конкурентна, да две земље сарађују и на војном плану.

„САД су за 10 година дале Србији милијарду долара помоћи”, навео је он. (Танјуг)

Косово има право на војску

Косово има право да формира професионалне снаге које ће се бавити безбедношћу, рекао је Мичел и додао да то не би била никаква претња Србији и Србима. „Косово има право да формира професионалне снаге које ће се бавити безбедношћу и које би укључиле и косовске Србе”, рекао је Мичел на конференцији за медије са председником Србије. Нико нема право вета на то, истакао је.

(Политика, 14. 3. 2018)

Александар Вучић: Знам шта су причали Мичелу

Председник Србије је рекао и да су му два опозициона лидера већ јавила „шта су они други радили” тако да може и то да каже. – Мичел се састао са четворицом опозиционара

Вес Мичел и Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да зна о чему је било речи на састанку дела опозиције са америчким дипломатом Весом Мичелом. Истакао је да нема проблем с тим, јер је Србија демократска земља и сваки Американац, Европљанин може да се састане са свима, те да, шта више, мисли да је добро што је дошло и долази до таквих састанака, јер ће и Мичел и други моћи да виде зашто му је „толико олакшан посао са политичким противницима”.

Вучић је рекао и да су му два опозициона лидера већ јавила „шта су они други радили” тако да може и то да каже. Како је објаснио, главно је било на састанку следеће:

– ‘Пустите Вучића’, што је иначе најпоквареније, ‘да реши косовски проблем’, јер сви знају да оно мора да добије независност, ‘дајте Вучићу врућ кромпир, а онда ћемо ми њега да срушимо на томе, ал нећемо да дирамо у ту одлуку’.

Према његовим речима, проблем је што такви не доживљавају државу као своју, већ само размишљају о томе како ће да седну у фотељу и дочепају се касе.

– Нека они раде свој посао, њима су приватни и партијски интереси увек испред интереса државе Србије, а мој је да штитим државу, рекао је Вучић.

Мичелу је иначе рекао да, све док он то жели, они неће да победе и да то не зависи од њих, него од народа.

– Оног секунда када се будем повукао, онда ће можда моћи да се такмиче са неким, али ће опет да изгубе зато што су лоши, зато што су учинили све најгоре за своју земљу. Али, што бих ја њему ишта говорио, упитао је Вучић и додао:

– Ја сам радостан што могу да се састану, онда ће да виде зашто ми је толико олакшан посао са политичким противницима. (Танјуг)

Мичел се састао са четворицом опозиционара

Помоћник државног секретара САД Вес Мичел састао се данас у резиденцији америчког амбасадора у Београду са представницима дела опозиције.

Како Танјуг сазнаје, Мичел се састао са четворицом опозиционих лидера – Драганом Ђиласом, председником ДС Драганом Шутановцем, председником Народне странке Вуком Јеремићем и председником Покрета слободних грађана Сашом Јанковићем.

Детаљи састанка који је одржан око подне нису познати, а актери се до сада нису оглашавали у јавности.

Мичела је претходно примио председник Србије Александар Вучић, а, како су на заједничкој конференцији за новинаре истакли, разговори су били искрени.

На питања новинара везана за састанак Мичела са делом опозиције Вучић је рекао да је Србија демократска земља у којој свако има право да се састаје и разговара са ким жели. (Танјуг)

(Политика, 14. 3. 2018)

Advertisements


Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , ,

3 replies

 1. Brže – bolje – pravno obavezujuće.

  #pozicija #opozicija #antizavetnost

  Свиђа ми се

 2. Vudro Viklson je potpiso briselski sporazum, objavljlen javno u svim dnevnim listovima jos 2013-te?
  Odakle Vucicu takva tvrdnja?
  Amerikanska administracija za razliku od ovih srpskih komunistickih budala nije neozbiljna niti laze Srbe – verujem da ce ova godina biti kraj lazi zvane A,Vucic .

  Свиђа ми се

 3. ova godina bi trebala predstavljati rasplet za mnoge nedoumice i laži. krajnje je vreme da sve izadje na videlo i istina pobedi sve dosadašnje laži. dugo je trajalo, izdržati se više ne može.

  Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s