Нела Кубуровић: Уставни амандмани за три недеље

Мишљење већег дела струке, удружења судија и тужилаца је да би радни текст амандмана требало повући

Нела Кубуровић (Фото: N1)

Министарка правде Нела Кубуровић изјавила је да ће ово Министарство „за три седмице изаћи са коначним предлогом уставних амандмана на област правосуђа“.

„Министарство правде ће да сумира све оно што смо добили током јавне расправе и с коначним предлогом текста изаћи ћемо у јавност, надам се, за три седмице. Истовремено ћемо предлог упутити Венецијанској комисији на мишљење“, рекла је Кубуровић за Политику.

Она је додала да ће од тога зависити даљи процес предлагања Влади.

„Уколико мишљење не буде позитивно, радиће се на редиговању и усклађивању онога што Венецијанска комисија буде доставила Републици Србији“, објаснила је Кубуровић.

Министарству правде до сада је стигло двадесетак писаних коментара, како стручних тако и лаичких. Достављена су нам и мишљења Високог савета судства, Државног већа тужилаца, Врховног касационог суда и Апелационог суда у Крагујевцу. Коментаре су послали и поједини адвокати и професори.

У усменој јавној расправи били су заступљени и представници цивилног сектора, али и остали који су заинтересовани како ће изгледати будуће уставне измене. Јер, Устав се не тиче само судија и тужилаца, већ је то питање од значаја за све грађане који треба да се изјасне на референдуму, наводи Политика.

Јавна расправа о уставним амандманима у области правосуђа завршена је 8. марта. Мишљење већег дела струке, удружења судија и тужилаца је да би радни текст амандмана требало повући.

(ФоНет/Данас, 11. 3. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар