Београд: Коначни резултати – Вучићева листа 44,99 одсто гласова

Цензус су прешле и листе „Драган Ђилас – Београд одлучује, људи побеђују”, „Александар Шапић – Градоначелник” и листа „Ивица Дачић – СПС – Драган Марковић Палма – ЈС”

Фото: Жељко Јовановић

Градска изборна комисија (ГИК) саопштила је вечерас коначне резултате избора за скупштину Града Београда, по којима је листа „Александар Вучић – Зато што волимо Београд” освојила навише гласова – 44,99 одсто.

Цензус су прешле и листе „Драган Ђилас – Београд одлучује, људи побеђују” са освојених 18,93 одсто, „Александар Шапић – Градоначелник” са 9,01 одсто као и листа „Ивица Дачић – СПС – Драган Марковић Палма – ЈС” са 6,13 одсто освојених гласова, преноси РТС.

Како наводи, изборна листа „Александар Вучић – Зато што волимо Београд” освојила је 64 мандата за одборнике у Скупштини Београда, листа „Драган Ђилас – Београд одлучује, људи побеђују” 26 мандата, листа „Александар Шапић – Градоначелник” 11 мандата, а листа СПС-ЈС девет мандата.

Ниједна од осталих изборних листа које су имале своје кандидате није прошла изборни цензус.

На изборима у Београду право гласа имао је 1.606.931 бирач на 1.185 бирачких места. За 110 одборничких места у београдском парламенту, бориле су се 24 изборне листе.

Према подацима Ипсоса, укупна излазност је била 51,3 одсто уписаних бирача.

Нови градоначелник и чланови градског већа према закону морају бити изабрани најкасније у року од месец дана од дана конституисања градског парламента.

Конститутивну седницу сазива председник Скупштине из претходног сазива у року од 15 дана од дана објављивања резултата избора, а крајњи рок за њено одржавање је два месеца од објављивања коначних резултата.

Градоначелник Београда бира се из редова одборника на период од четири године и то тајним гласањем већином гласова од укупног броја одборника, а кандидата за градоначелника предлаже председник Скупштине Града.

(Политика, 5. 3. 2018)

Advertisements


Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s