Љубиша Спасојевић: Изборне и постизборне игре Србијадних

Србија-дни и нису толико јадни кад имају изборних и постизборних игара (без хлеба, додуше)

Патологоија избора (Извор: Фејсбук)

Ћораве баке. Ова игра се игра у току предизборне кампање. Народу су везане очи и један табор виче: „вруће“!, а други: „хладно“! Проблем је што због тога ова игра изазива забуну код играча (бирача), па један део не жели да је игра.

Јелечкиње-барјачкиње се такође најчешће игра у току предизборне кампање, мада може и после тога. Ова игра се састоји у томе да се са супротне стране залети/прелети појединац, група, или цело племе и прикључи противницима.

Шуга (афера) се такође најчешће игра током изборне кампање, а може и после, а игра се тако што противници јуре један другог и чим им се укаже прилика дохвате оног другог и узвикну „афера“! Након тога онај други се труди да ухвати овог претходног и да му врати макар истом мером, односно афером. Ово је игра нарочито омиљена и нема јој краја, пошто играча има пуно, а не сносе никакве последице.

Жмурке се играју најчешће у завршници изборних кампања када поглавице вребају ко ће кога жешће да (за)пљуне.

Домине се играју по завршетку избора између победника када треба уклопити разноразне интересе и расподелити остале привилегије. У овој игри и најслабија домина (то јест дупло голо), односно вођа племена у коалицији која има најмање гласача, има снагу да сруши све остале и то користи за уцењивање.

Фоте се играју тако што племенске вође држе у руци цедуљице са именима својих саплеменика – односно бирача – и вичу: „Шта да ради ова фота?“, тј. на ком месту ће дотични радити када се избори заврше.

Пантомима је омиљена игра вођа Србијадних и такође се игра у предизборној кампањи, а састоји се у томе да себе прикажу бирачима у што бољем светлу. Грљење оваца, љубљење крава, показивање скромних шатора, одртавелих камила, позајмљеног намештаја, као и одрицање делимично или потпуно стеченог богатства у хумане сврхе – али само на речима – треба да натера гласаче да закључе како се учесници у власти нису обогатили, а чак и ако јесу и то су урадили у најбољем интересу и за добробит народа (не богате се због личног хира). Ова игра изазива највише смеха и боли код бирача.

Таблић се такође игра у току кампање. Карте су, како је уобичајено, црвене и црне, тј. то су обећања о бољем животу, односно смаку света ако дотични (не) победе. Играчи себе представљају као џокере. У овој игри народу се ударају рецке.

Клис се игра најчешће на свежем ваздуху, а може и у затвореном, то јест на митинзима. Избацују се пароле и што више и даље одлете то боље за паролаша.

Труле кобиле су финална игра, заправо све претходне се играју да би победници могли да се залете, скоче народу на кичму и тамо остану до следећих избора.Categories: Сатиристика

Tags: , ,

Оставите коментар