Растислав Динић: Није свеједно или Компанија „Нектар“ на београдским изборима

Да ли су аутори кампање за Нектар сокове знали да ће број 20 на гласачком листићу носити управо листа НОПО, заправо је сасвим небитно

У изборној кампањи 2012. могли смо да видимо неколико неуобичајених предизборних спотова: један познати комичар одлучио је да се политички активира и подржи нови политички покрет који је тада по први пут учествовао на изборима. Спотови су били неуобичајени утолико што је за разлику од стандардних политичких порука које странке упућују гласачима, садржао пародију ових порука. Комичар нам је тоном препознатљиво лажне озбиљности поручивао да ако гласамо за његов покрет, можемо очекивати „плате од 6.000 евра, бесплатно школство, здравство…“ и додавао „цене ће бити замрзнуте“. Овај комичар је био Милан Радоњић Тарот, а покрет – Ниједан од понуђених одговора, познатији под скраћеницом НОПО.

Тарот је после свега два месеца напустио НОПО јер је, како је рекао, „схватио да је трик у томе да Никола Тулимировић, који је први на листи, буде посланик“. Тулимировић је политички преживео Таротов одлазак и региструјући НОПО као мањинску, влашку странку, успео да добије жељени мандат. Овај успех је био кратког века, јер је већ на изборима 2014. НОПО остао изван скупштине, Тулимировић се након тога повукао из политике, а гласачи су у међувремену заборавили на постојање овог покрета. Политичка пародија као начин за придобијање незадовољних бирача искоришћена је много успешније две године касније, у председничкој кампањи Љубише Прелетачевића Белог, а у режији младеновачког покрета „Само јако!“.

У актуелну кампању за београдске изборе опет се укључио један познати комичар, овог пута преко серије билборда са следећим, опет препознатљиво „лажно озбиљним“ порукама: „Чувамо границу“, „За Европу и Русију“, „Продајемо домаће“, „Први на листи“, „Без лажи“. Поред ових порука и слике комичара у лажно озбиљној пози политичара у оделу и кравати, билборди нам поручују да гласамо за листу број 20, користећи често коришћен симбол заокруженог броја са гласачког листића. Комичар је овог пута Андрија Милошевић, а не лези враже, листа под редним бројем 20. је опет НОПО! Као носилац листе овог већ помало заборављеног покрета овај пут се појављује Алекса Вујовић, који најављује да ће ова странка, уколико буде дошла на власт, „усмртити све псе луталице“. Шаљиво, зар не?

Иако све ово звучи као понављање познатог сценарија из 2012, постоји једна значајна разлика. Наиме, глумац Андрија Милошевић није заиста подржао НОПО, нити је уопште члан овог покрета. Како смо у међувремену сазнали, билборди са заокруженим бројем 20 део су „субверзивне“ рекламне кампање за Нектар сокове и заправо немају никакве везе са кампањом за београдске изборе. Број двадесет, испоставља се, означава 20 година постојања ове компаније, а не број изборне листе на гласачком листићу.

Али ситуација није тако једноставна. Да ли су аутори кампање за Нектар знали да ће број 20 на гласачком листићу носити управо листа НОПО, заправо је сасвим небитно. Какве год да су им биле намере, они су се умешали у изборну кампању подржавши управо ову листу. Разумно је претпоставити да ће многи грађани бити доведени у заблуду, односно поверовати да је глумац Андрија Милошевић подржао листу под бројем 20, односно НОПО, тим пре што преседан већ постоји и што је кампања овог покрета већ ионако „шаљива“.

Другим речима, постоји суштинска разлика између онога што је 2012. радио Милан Тарот и онога што је ове године урадила кампања за Нектар сокове. Пародија је допуштено средство политичког маркетинга и свако има право да подржи којег год политичког актера жели и придружи се његовој кампањи, па је тако и Тарот могао да подржи НОПО (као и да се по том питању касније предомисли). Али случај Нектарове кампање је другачији – овде једна приватна фирма спроводи кампању за сопствени производ, усред изборне кампање и злоупотребљавајући симболе изборне кампање (заокружени број на листићу). Исход је мешање у изборни процес и довођење грађана у заблуду.

Аутори кампање су морали знати да постоји реална могућност да ће се на гласачком листићу за београдске изборе наћи и листа под редним бројем 20 и да ће се они својом кампањом умешати у изборни процес. У ситуацији у којој приватни интереси већ масовно злоупотребљавају јавне канале комуникације како би утицали на исход изборног процеса (довољно је погледати приватне телевизије са националном фреквенцијом, које флагрантно крше све норме објективности у извештавању), Нектарова кампања саучествује у режимској производњи шума који заглушује сваку смислену јавну комуникацију у изборној кампањи. Да се којим случајем на изборе пријавило мање од 20 листа, цела ствар би могла да прође као недуховита диверзија без озбиљних последица. Овако, штета је већ начињена и изборни процес компромитован. Дужност компаније Нектар би морала бити да, у границама својих могућности, ову штету исправи тако што ће актуелну кампању моментално обуставити, а средства које је у њој користила (дакле, билборде и ТВ спотове), искористи да се извини грађанима што их је довела у заблуду и огради се од свих политичких импликација својих реклама. Градска изборни комисија би могла размотрити могућност да се на листићу овог пута уопште не нађе број 20, дакле да листе буду поређане до 19, а затим од 21. Грађани би, пак, могли да искористе једино средство које им стоји на располагању у оваквим случајевима – а то је бојкот Нектарових производа који би трајао све док ова компанија не предузме кораке којима би исправила штету коју је нанела непристрасности изборног процеса.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Пешчаник, 21. 2. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Права ствар би била да је уместо намргођеног Андрије (Милошевића) на Нектар плакатима био лепушкасти Ђоле (Влах)

Оставите коментар