Ниш: Култура дијалога у доба популаризма

Дијалог је супротстављен популаризму и без њега неће бити стварне демократије, речено на трибини у Нишком културном центру

Ниш, 21. 2. 2018. – У Нишком културном центру одржана је занимљива трибина „Култура дијалога у доба популаризма“. Много заинтересованих, поготово студената који су имали врло занимљиве дискусије.

Учесници трибине били су Маја Вукадиновић, културолог; Мухарем Баздуљ, књижевник и публициста; Велибор Петковић, новинар и књижевник; Зоран Хамовић, главни уредник ИП Клио, као модератор.

Идеја ових трибина започета је на београдском Факултету драмских уметности, у сарадњи са мисијом ОЕБС-а у Србији и Издавачком кућом „Клио“. Трибине су, поред Ниша, планирали да одрже у Новом Саду, Новом Пазару и другим градовима.

На почетку је од посетилаца затражено да дефинишу популаризам. Различито схватање популаризма међу присутним грађанима, али се свело на критику тренутног стања.

Господин Зоран Хамовић је нагласио да смо запали у популаризам у оном тренутку када смо допустили ауторитетима да одлучују о нашим животним питањима.

Мухарем Баздуљ сматра да је доба популаризма започело од студентских демонстрација 1968, када је студентима „Велики Вођа“ рекао да су у праву и да од тог доба наступа ера необразовања.

Закључено је да је апатија, у коме се друштво налази, сестрински израз популаризму.

Према Маји Вукадиновић, популаризам је довео до тога да се најгори ђаци домогну битних функција, да људи са плагираним докторатима буду министри, да многи имају лажне дипломе а обављају руководеће функције – и да се то зна, али се ништа не предузима.

Наглашено је да је популаризам одсуство критичког мишљења и улизиштво које широке масе доводи до чистих конзумената сервиране информације, без било каквог критичког мишљења. Утешно је што је популаризам глобални проблем, који је нажалост у сиромашним друштвима много израженији.

Интернет представља савршен медиј, нарочито преко друштвених мрежа, за обликовање јавног мења у једномишљењу и ако неко мисли другачије – буде извргнут осуди. Управо ти који мисле другачије у односу на обликовану већину представљају, према учесницима,  со земљи.

Велика одговорност медија јесте у напору да се обнови култура дијалога. Без дијалога ћемо тонути у све већи популаризам иза кога стоји деспот, који нас може увести и у неку много гору фазу – попут фашизма. Дијалог је супротстављен популаризму и без њега неће бити стварне демократије.

Текст и фото: Предраг ЗликовацCategories: Дневник читаоца/гледаоца

Tags: , , , , ,

Оставите коментар