Војислав М. Станојчић: Слогане одгађај или Добро за Данску а није за Србију

Обичном Србину остаје да размишља због чега су Данци и Данкиње насели на ратнички ритмички поклич шкотских горштака и повећали број становника своје земље

Фото: Thinkstock

Вероватно у најбољој намери да допринесу подстицању рађања у Србији, Министарство културе и информисања и Владин Савет за популациону политику расписали су конкурс за избор слогана (слогaн – стари ритмички поклич шкотских горштака – прим. аут.) који би се користио у кампањи за повећање наталитета у нашој земљи.

Како је Министарство саопштило пре неколико дана, конкурс није донео жељени резултат: није изабрана ниједна од понуђених крилатица, мада је било и неколико занимљивих предлога о којима би се могло размишљати као што су: „Доста речи – нек закмечи!“ „Рађај – не одгађај!“ „Мама – нећу сама“ и „Тата – хоћу брата!”

Кад се код нас о нечему не изјасни председник напредњака, онда ће се огласити његов имењак и министар војске, али ако и он ћути, јавности ће се свакако обратити госпођа Зорана Михајловић, потпредседница Владе и министарка грађевине, председница координационог тела за родну равноправност а уз све то још и чланица Комисије за популациону политику Владе Србије.

Гђа Михајловић није скривала своје дубоко незадовољство наведеним слоганима сматрајући да је читав конкурс велики промашај који ће донети супротан ефекат и изазвати негодовање припадница слабијег пола у Србији. Она је закључила да се нашим женама наређује да рађају, намеће осећање кривице због ниске стопе наталитета , а уједно су представљене и као машине за рађање.

Премијерка Брнабић такође је осетила потребу да се изјасни поводом овог неуспелог конкурса, само је њена изјава била знатно умеренија од гневних речи министарке грађевина. Она је рекла како слогани не могу да допринесу повећању наталитета, а и да такве крилатице нису у њеном стилу.

У вези са овим случајем било је, разуме се, занимљиво и мишљење гђе Славице Ђукић Дејановић, не само као психијатра, већ, пре свега, као министарке без портфеља у Влади Србије, а, иначе,задужене за популациону политику наше земље.

Она је подсетила српску јавност, а у исто време и своје колегинице из Владе, како је и Данска, у којој је наталитет такође у опадању, пре неколико година, пред почетак летњег годишњег одмора, користила слоган „Учините то за Данску!”. Влада је била задовољна његовим ефектом, односно,повећањем броја породиља, па би се могло закључити како је неверица наше премијерке у дејство слогана неоснована.

Шта ће све рећи разне невладине организације које по позиву штите људска, односно, женска права и равноправност, тек ће се видети, док обичном Србину остаје да размишља због чега су Данци и Данкиње насели на ратнички ритмички поклич шкотских горштака и повећали број становника своје земље. У сваком случају, види се да је то за њихову земљу корисно, док је нека слична акција у нашој земљи непожељна и штетна за Србију, јер је, пре свега, како јој се пребацује, увредљива и понижавајућа за Српкиње.

Скоро да се помисли да је и овде у позадини неки тајни услов Европске уније и то са јасном намером да Срба буде што мање.

У читавој надуваној причи о одбаченим слоганима намењеним кампањи за повећање наталитета у Србији остала је по страни чињеница да Устав не поштују и они који би први морали да га се придржавају. Министарство културе је предлоге наведених крилатица исписало хрватском латиницом. Што нико није приметио или је, да све буде горе, и ово кршење основног закона наше земље сматрао за природно.Categories: Судбина као политика

Tags: , , ,

1 reply

  1. Деца су дар од Бога мужу и жени. Шта урадимо са тим даром, бићемо одговорни.

    Очигледно, да су наши (и ваши) оци и мајке, поступили одговорно.

Оставите коментар