Александар Вучић: Већи проблем ће нам бити санкције Русији него Центар у Нишу

На констатацију да ће се током преговора са ЕУ поставити питање када морамо да уведемо санкције Русији, председник Вучић је рекао да ће то бити додатни проблем и да ће бити више проблема с тим питањем него што је Ниш, али да ту треба да се види снага српске државе

Александар Вучић (Фото: Танјуг/Dimitrije Goll)

Завршићемо наш пут ка Европској унији, надам се те 2025, али ћемо имати још боље односе с Русијом, поручио је председник Александар Вучић, одговарајући на питање расту ли притисци Русије на Србију, посебно о статусу хуманитарног центра у Нишу.

Вучић је поновио да се Србија држи своје столице и да сама доноси одлуке које су важне за земљу и њене грађане.

„Немам никакав проблем да кажем да ми имамо своју столицу и своју главу и да том главом доносимо одлуке“, рекао је Вучић и додао: „Глава нам је најближа српској страни и српским интересима“.

Упитан да ли ћемо ипак морати да изаберемо једну страну да бисмо остали на својој столици, поручио је да то слуша већ четири године „Типа: Вучић је готов јер ће морати на ову или ону страну…“

„Али, то што они говоре међу собом – баш ме брига, мени је важно да се свиђа грађанима Србије“.

Упитао је своје критичаре које би они стране да се одрекнемо, у ситуацији кад је наша размена с Русијом повећана 25 одсто, а од укупне размене 20 одсто је с регионом, а 68 са ЕУ.

„Да изгубимо једно или друго, шта хоћете?“, упитао је те поручио:

„Мој је посао да не изгубимо ни једно ни друго, успевали смо то раније, успећемо и сада“.

А кад не буде могао да у томе успева, каже, доћи ће на власт неко други ко ће то моћи.

„Србија без Русије, то је јако лоше, Србија без европског пута – исто тако лоше. Завршићемо тај пут, надам се 2025. године, али ћемо у међувремену изградити још боље односе с Русијом“, закључио је он.

На констатацију саговорника да ће се током преговора са ЕУ поставити питање када морамо да уведемо санкције Русији, председник је рекао да ће то бити додатни проблем и да ће бити више проблема с тим питањем него што је Ниш, али да ту треба да се види снага српске државе.

„Нема ту филозофије, или имамо државу или државу немамо, или ћемо да се боримо за наше интересе или нећемо успети…“, рекао је Вучић.

Он је додао да у новој стратегији ЕУ има један посебан део који нико није приметио, а који говори о томе да ћемо морати брже, а пре закључења споразума са ЕУ, да у потпуности усагласимо спољну политику са ЕУ.

„Читајте то на другачији начин – Србија би морала да морала да уведе санкције Русији много пре него што постане чланица ЕУ. То је потпуно нови детаљ који није постојао раније и ја сам га изрекао и видео сам да га нико није пренео“, приметио је Вучић.

Када је реч о притисцима које са различитих страна трпи Србија, Вучић је навео да су из „једне велике амбасаде“ звали општинску изборну комисију на локалним изборима у Пећинцима, на којима је Српска напредна странка остварила убедљиву победу, и питали зашто нису дали право на посматрање ЦРТИ.

„Они (Комисија) су били у шоку. Казали су да је више опозиционих представника на бирачким местима него оних из власти, више њихових чувара кутија. Ко сте ви да нас питате било шта?“, рекао је Вучић и додао:

„Сад су избори у Алабами, замислите да су Руси позвали комисију тамо и питали – што нисте пустили ову НВО што је ми финансирамо да посматра изборе… Али, ти аршини су различити за њих и за нас. Што приличи богу не приличи волу“, рекао је Вучић цитирајући латинску изреку.

Вучић: И шта ја сада, Зигмаре, да причам Србима?

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је са немачким шефом дипломатије Зигмаром Габријелом имао искрен разговор.

Како каже, он и Габријел имају другачије мишљење, али је разговор био искрен, као и да му је у једном тренутку рекао: „И шта ја сада, Зигмаре, да причам Србима“.

„Каже он мени да нема више разговора и да је све завршено око територије Косова, да је Косово независно. Кажем, добро. А како сте раније могли да разговарате о Косову, пре десет година, а сада не можете? ’Разумем шта питаш и како је у српским ципелама‘, каже он мени“, навео је Вучић у „Ћирилици“ на телевизији Хепи“.

Вучић је навео да је Габријел за независно Косово и да не крије то.

(Спутњик, 19. 2. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар