Митрополит Амфилохије: Срамота што је Душко Марковић ишао на Косово

Ја сам сахрањивао оне које су (Рамуш Харадинај) и његова дружина поклали по Метохији 1999. године, а код њега је, ево, ових дана био наш премијер, рекао је митрополит Амфилохије

Душко Марковић и Хашим Тачи у Приштини (Фото: Танјуг)

ПОДГОРИЦА  – Архиепископ цетињски и митрополит црногорско приморски Амфилохије изјавио је да је недавна посета премијера Душка Марковића Приштини – срамота за Црну Гору.

Црна Гора је међу првим државама признала једнострано проглашену косовску независност, а митрополит подсећа да је Црна Гора „метох Цетињског манастира”.

„Изворни Црногорци су манастирски синови. Међутим, то што је она постала метох, а Црногорци манастирски синови, то је благодарећи Метохији, благодарећи Пећкој патријаршији, коју је ослободио краљ и господар Црне Горе Никола Петровић 1912. године и за коју су хиљаде Црногораца жртвовали своје животе”, навео је митрополит на промоцији књиге „Манастирски синови”, Илије Лакушића.

Како преноси портал РТЦГ, митрополит је рекао да то није и никада не би урадила Црна Гора, већ актуелна власт која се одриче Метохије „правећи границе”.

„Ја сам сахрањивао оне које су (Рамуш Харадинај) и његова дружина поклали по Метохији 1999. године, а код њега је, ево, ових дана био наш премијер”, рекао је митрополит Амфилохије.

То је, казао је, тужно и јадно, те да се ништа срамније у историји Црне Горе није догађало од тога што се данас догађа са Метохијом, са Пећком патријаршијом, са Дечанима и са споменом онога који су себе жртвовали за ослобођење Метохије.

Привремене косовске институције су у суботу на свечаној седници поводом 10 година од једностраног проглашења независности, усвојиле заједничку изјаву, анекс споразума о демаркацији са Црном Гором.

Изјаву су дан раније у Подгорици потписали црногорски председник Филип Вујановић и Хашим Тачи.

Харадинај је тим поводом рекао да је заједничка изјава отворила пут да решење о демаркацији границе усвоји косовски парламент јер, како је рекао, омогућава да се исправе све могуће грешке и непрецизности у споразуму о демаркацији, који је потписан 26. августа 2015. године у Бечу.

Иначе, црногорски парламент је већ ратификовао поменути споразум. Званична Подгорица тврди да од договореног неће одступати, односно да је за њу то завршено питање.

(Танјуг/Политика, 18. 2. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар