Београд упутио ноту Барбадосу због признања „Косова“

Србија посебно увредљивим оцењује чињеницу да је одлука о признању саопштена на Дан државности Републике Србије – 15. фебруара

Министарство спољних послова Србије упутило је протестну ноту Министарству иностраних послова и спољне трговине Барбадоса у којој наводи да је у Београду са запрепашћењем примљена вест о одлуци Барбадоса да призна једнострано проглашену независност тзв. Косова.

„Овакав неразуман и неочекиван акт долази у моменту када многе земље у свету, од којих и неки блиски суседи Барбадоса, преиспитују и повлаче одлуке о признању тзв. државе Косово. Она свакако неће допринети постизању коначног и обема странама прихватљивог решења за питање статуса Косова, које, према оценама и оних земаља које су биле међу првима које су признале независност Косова, тек предстоји”, наводи се у ноти, саопштено је из МСП.

Србија, како се наводи, посебно увредљивим оцењује чињеницу да је одлука о признању саопштена на Дан државности Републике Србије – 15. фебруара.

„Оваква одлука, од државе која је имала несебичну подршку Београда на свом путу ка деколонизацији, са којом је успоставила дипломатске односе још 1977. године, сматра се кратковидом одлуком актуелне власти, супротном принципима међународног права и ставовима који су изнети у недавним билатералним контактима представника двеју влада, а о њеним мотивима се може само нагађати”, наводи се у протестној ноти МСП Србије.

(Танјуг/Политика, 16. 2. 2018)

Хашим Тачи: Барбадос признао Косово

Барбадос је признао Републику Косово, навео је на званичном Твитер налогу председник Косова Хашим Тачи.

Он се захвалио тој држави на признању, наводећи да је то „најбољи рођендански поклон поводом десетогодишњице независности Косова“.

Иначе, тој земљи је захтев за признањем упућен још 2009. године, али је дошао два дана пре званичног обележавања пуне деценије од једностраног проглашења независности.

Барбадос је 116. држава која је признала Косово, саопштио је на свом Фејсбук профилу министар спољних послова Косова Беџет Пацоли, јавља РТК.

Последње признање Косова догодило се у новембру 2017. године, када је то учинио Мадагаскар.

(Н1, 15. 2. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар