Приштински Експрес: Тачи и Харадинај лобирају за поделу Косова

Владајући косовски врх, предвођен председником Хашимом Тачијем, након неуспеха да онемогући Специјални трибунал, отпочео је нову, подједнако ризичну и сумњиву авантуру: поделу Косова са Републиком Србијом

Потпредседник САД Мајк Пенс на самиту Јадранске повеље 2. августа 2017. Лево и десно од њега седе Зоран Заев и Душко Марковић; у првом плану је председник Владе Србије Ана Брнабић (Фото: Викимедиа)

(Gazzeta Express, 9. 2. 2018)

Лист „Експрес“ је сазнао да идеју о подели, или идеју о размени територије са Србијом подржавају Србија, Еди Рама и грчки министар спољних послова, Никос Коцијас.

Владајући косовски врх, предвођен председником Хашимом Тачијем, након неуспеха да онемогући Специјални трибунал, отпочео је нову, подједнако ризичну и сумњиву авантуру: поделу Косова са Републиком Србијом. Разумљиво, покушаће се да се ова идеја првобитно прогура у јавност као замена територије.

Новине Експрес, преко пузданих извора, сазнале су да су Тачи и Харадинај по свој прилици своју нову идеју – која је више идеја Београда него њихова – чак представили Сједињеним Државама на састанку који су имали са саветником председника Доналда Трампа, али такође и са директором ЦИА.

„За идеју поделе Косова, прво су у Сједињеним Државама лобирали Грци, односно министар спољних послова ове државе“, навео је добро обавештени извор.

Према овом извору, председник Трамп, Х. Р. Макмастер и подпредседник Мајк Пенс су били упознати са овом идејом.

„Ову идеју је прошле године одбацио Мајк Пенс на Самиту Јадранске повеље који је одржан у Црној Гори“, наводи овај извор, указавши да је и Макмастер такође против ње.

Сепаратистички председник Косова Хашим Тачи и потпредседник САД Мајк Пенс током сусрета у Белој кући (Фото: Voice of America)

Последњих неколико недеља Експрес је разговараo о овој теми са утицајним људима, и на албанској политичкој сцени и у водећим светским центрима.

„Врло је опасно о томе и размишљати, Косово не може ништа да добије од тога. Ризикује да изгуби територију на северу, а ништа му се не нуди заузврат“, изјавио је страни извор, који је рекао да је ова тема узнемирила неке његове пријатеље на Косову.

„Ова тема је отворена из личних разлога, они нису успели са Судом, или барем тако верују, и сада покушавају да нађу неки други разлог. Они су у Србији нашли савезника“, рекао је извор за Експрес.

У истом наврату је о овом сценариjу говорио и Александар Вулин, српски министар одбране пре неколико дана.

Он је рекао да дијалог између Србије и Косова „не даје резултате, тако да би требало затражити споразум о његовој подели“.

Према Вулину, дијалог само кочи српско учлањење у Европску унију и овај споразум би разрешио отворена питања између Срба и Албанаца.

Неки странци мисле да је у овај развој ситуације укључен премијер Еди Рама, који користи своје непосредне везе са српским председником Александром Вучићем. Овако нешто, непосредно са Тираном је одувек била део српске стратегије, Чак и за време док је у Србији на власти био Слободан Милошевић, одувек је постојала идеја да да се о Косову разговара само са Албанијом –што је требало да изолује Косово.

Један међународни извор наводи за Експрес да грчка страна заговара овакав приступ из својих интереса. Грчки министар спољних послова, Никос Коцијас, разговарао је у Белој кући за званичницима Трампове администрације заговарајући такву идеју.

„Грци желе да се окористе у Македонији од било какве територијалне промене“, навео је један извор, додајући да је Русија такође заинтересована за драматичан развој ситуације на Балкану, посебно ако се узме у обзир губитке које је крајем прошлог века претрпела због ситуације у самој земљи и да је због тога остала без икакве добити од развоја ситуације на Балкану.

Прочитајте још

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се претплатите на нашу мејлинг листу (лева колона на сајту), прикључите нашој страници на Фејсбуку, налогу на Твитеру и/или Linkedin мрежи.Categories: Посрбљено

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар