Свештеник Ненад Илић: Наш страшни суд

Како спојити Бога Љубав, са овако немилосрдним и хладним судом? Како спојити предивни и благи Христов лик са ликом Страшног судије

Други Христов долазак

У припремама за Велики пост, прво нас је Христос својим причама подсетио да љубав и смирење надилазе закон и правила.

А ове, Месопусне недеље, чујемо на Литургији Његове страшне речи. Звуче нам чак и немилосрдно.

„Kада дође Син Човечији у слави својој и сви свети анђели са њим, тада ће сести на престо славе своје“. Слика пуна симбола, прилагођена времену кад је употребљена. Не знамо како ће тај долазак изгледати, али не значи да не треба да покушавамо да га видимо. Задатак за уметнике…

Али шта се онда дешава?

Кад Христос стигне у својој слави Другог доласка – Краја историје – као Страшни судија разделиће људе на оне који ће ући у Царство Божије и оне који ће у пропаст са ђаволом и његовим анђелима.

Како спојити Бога Љубав, са овако немилосрдним и хладним судом?

Како спојити предивни и благи Христов лик са ликом Страшног судије?

Христос у Хиландару (Натпис: свештеник Ненад Илић)

Где је нестала љубав као једини Закон изнад сваког закона?

У историји, људима се влада страхом. Једноставно због тога што је мањем броју људи довољан стид да би се уклонили од лошег и пригрлили добро.

И у историји обраћања Цркве верујућим људима, има више слика које изазивају страх због неиспуњења заповести него учења стиду због недостизања љубави.

Слика Бога који влада људима страхом одбио је у модерном времену многе људе од Цркве. Међутим, кад су окренули леђа Богу људи нису престали да се плаше. Напротив. Страх се излио у све сегменте живота. Узрок му је постао невидљив и тиме страх постао опаснији. Теже је са њим се изборити.

Да ли нас Христос својим речима записаним у данашњем одломку Јеванђеља плаши?

Можда пре можемо да кажемо да нас језиком којим се обратио Јеврејима пре две хиљаде година упозорава. Буди нас, отрежњава. А на нама је да преведемо Његове речи на наш данашњи језик, према нашој данашњој моћи разумевања.

Да ли на прво место Христос поставља испуњење религијских заповести и судску казну због њиховог неиспуњења?

Не! Поново нас Христос враћа нама самима. Можете се ви сентиментално заносити као поштујете и волите Бога, али шта вам то вреди ако ништа од свог живота не улажете у Бога у Божијим створењима. Бог је у нама и у људима око нас, а не можемо га изоловати и ограничити у некакво наше психолошко власништво. Где је Бог, где је Христос?

Христос у Панчеву (Натпис: свештеник Ненад Илић)

„Јер огладнех, и не дадосте ми да једем; ожеднех, и не напојисте ме; Странац бејах, и не примисте ме; наг бејах, и не оденусте ме; болестан и у тамници бејах, и не посетисте ме“.

Бог је свугде, непојмљив, необухватив, у нама и ико нас, али подсећа нас Христос – пре свега у људима око нас

„Заиста вам кажем: кад не учинисте једноме од ових најмањих, ни мени не учинисте“.

И то је то.

Не гордимо се и не заносимо се. Гледајмо свет и људе око себе широм отворених очију. Слушајмо и откривајмо. И чинимо добро коме год можемо. Ако прођемо поред просјака немојмо да будемо љути на њега што нисмо понели ситнину у џепу. Не бежимо од мука ближњих са мишљу да „ће нас то удепресивити“

Желимо и чинимо добро људима и Бог ће се уселити и у онај део нас који се замрачио лошим живљењем.

Свеприсутни сем у злу Бог, судиће нам на крају историје са свих страна не знамо како, али пре свега из нас самих. Судија је и у нама. Сами себе ћемо сврстати „лево или десно од Бога“. А крај историје никад није толико далеко. Кад умремо – ушли смо у пречицу. А нико од нас не зна који му је дан последњи. Ако треба неког да се плашимо – плашимо се самих себе.

(Фејсбук страница свештеника Ненада Илића)Categories: Преносимо

Tags: ,

Оставите коментар