Италијански парламентарци: Војници на Косову умирали од осиромашеног уранијума

Парламентарна комисија закључила је да су војници у мировним мисијама били изложени „застрашујућим” нивоима осиромашеног уранијума, што је узроковало туморе

Италијански војници Кфора у Пећкој патријаршији (Фото: А. Павловић)

Италијански војници били су изложени застрашујућим нивоима осиромашеног уранијума у међународним мисијама, што је „помогло” сејању смрти и болести рака. Ово је, сажето, закључак који је у завршном извештају донела италијанска парламентарна комисија која годинама истражује узрочну везу осиромашеног уранијума и појаве тумора код италијанских војника који су боравили у мировним мисијама од Авганистана и Ирака до Косова и Босне и Херцеговине.

У том извештају, који је нагласио „вишеструке и страховите ризике којима су војници, радници и грађани изложени”, пише и, наводи новинска агенција Анса, да су „нивои уранијума на радном месту ових војника били токсични и смртоносни”.

Председавајући комисије Ђан Пјеро Скану рекао је и да судске пресуде доследно потврђују постојање узрочне везе између излагања осиромашеном уранијуму и патологијама болести које имају војници.

(Политика, 9. 2. 2018)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Срам вас било, Италијани! Још један подмукли, лаички, примитивни напад на зорана радовановића, епидемиолога над епидемиолозима, громаду моралну која се свако мало вакцинише лековитим осиромашеним уранијумом и пркоси дивљим и неписменим Србима, који бесрамно лажу да масовно умиру од последица бомбардовања оу од стране нато и еу пријатеља…Не дај се зоране, бранитељу и скрбниче нато и еу добротвора, узми још оу цепива, а једну дозу и вучићу подај, лековито је и безопасно, учините то за своје пријатеље… А Италијани, ма нека њих, они су дивљи и примитивни, једу жабе и причају глупости…

Оставите коментар