Јоханес Хан: Стратегија за Западни Балкан даје европску перспективу и Косову

Документ који мора бити усвојен до приступања, не значи признање, односно ЕУ нема унапред припремљено решење, већ све зависи од исхода дијалога, каже европски комесар за проширење

Јоханес Хан (Фото: Танјуг)

Европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан истакао је данас у Београду да правно обавезујући споразум о нормализацији односа са Приштином, који мора бити усвојен до приступања, не значи признање, односно да ЕУ нема унапред припремљено решење, већ све зависи од исхода дијалога, и да је „папир потпуно празан”.

Због поуке из прошлости, ЕУ неће прихватити ниједну нову чланицу без претходног решавања отворених билатералних питања, подсетио је Хан на конференцији „Стратегија за Западни Балкан – Отварање пута ка приступању ЕУ?”, наводећи да не постоји временски оквир за решавање тог питања до 2019, већ да тај споразум треба да буде закључен до приступања Унији.

„Не желим да прејудуцирам исход дијалога Београда и Приштине. Дијалогом треба доћи до решења које би довело до правно обавезујућег споразума. Има много могућности за решење и преурањено је говорити о конкретној солуцији”, рекао је Хан одговарајући на питање да ли правно обавезујући споразум, који тражи ЕУ, значи признање независности.

„Још увек је потпуно празан папир”, подвукао је европски комесар.

Истовремено, он наглашава да су нормализација односа са Приштином и решавање билатералних питања само додатни елементи, који не могу бити компензација за испуњавање других обавеза.

„Све мора да се уради и то је јасно исказано у стратегији”, нагласио је Хан, указујући да ЕУ неће попустити ни по којем питања, односно условима који су добро познати.

Он је истакао да Стратегија даје европску перспективу и Косову.

„Мислим да би на Косову требало да то сматрају мотивацијом да раде на правно обавезујућем споразуму. До сада је из Приштине од многих увек говорено да читав дијалог користи само српским интересима, и да је позитиван исход у интересу европских аспирација Београда. Сада је Стратегија јасна да је напредак у дијалогу и у интересу Косова, и да мора постојати позитивно решење, јер само оно отвара пут Косову ка Унији. Треба то тако да буде схваћено и да стимулише и убрза дијалог”, поручио је Хан.

Цео процес се, како указује, заснива на заслугама и важно је подсетити да то не значи да сви морају истовремено да се придруже, већ онда када буду спремни, али треба им пружити праведну прилику.

Истакао је да 2025. датум који је навела Европска комисија у својој стратегије, јесте индикативни временски оквир, а да би се он достигао неопходно је читав процес завршити до 2023.

„То сада звучи далеко, али када се сагледа шта све треба урадити на одржив начин, то је веома кратак рок”, сматра европски комесар.

Поручио је да приступни преговори нису само пуки преговори, у којима се преузимају правна тековина, штиклирају ставке на плану, већ је то процес.

Он је подсетио да све земље чланице морају једногласно да прихвате новог члана, али да ЕУ ради на институционалним реформама које су потребне унутар Уније, међу којима је и предлог за усвајање одлуке на основу квалификоване већине.

Хан је нагласио да треба гледати у будућност, али да је важно да регион ради и на помирењу.

„Мора да постоји јасно разумевање и међу лидерима ЕУ да су одрживо помирење и стабилизација региона могући само ако све земље Западног Балкана буду део Уније. Зато је важно да лидери дају допринос тим напорима, подржавају их, и да се земље региона не блокирају на путу ка ЕУ”, казао је европски комесар.

Када је реч о ситуацији са медијима у Србији, Хан је рекао да постоје одређене мањкавости, као и у многим другим државама, али да то није повезано само са политичком, већ пре свега са економском ситуацијом.

Објаснио је да треба организовати финансирање које би омогућило рад независним медијима, а да за то постоје примери других земаља, додајући да ниједно решење није савршено, али може послужити као пример.

Хан је, осврнувши се на извештаје о напретку земаља региона, планиране за април, рекао да они остају исте садржине, уз јасну стратегију да се указе где су пропусти и шта треба урадити, дају смернице и износе очекивања ЕУ.

Наслов: Стање ствари

(Танјуг/Политика, 8. 2. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар