Светозар Поштић: Стражњи дућан као одступница и уточиште

Монтењ је установио свој “стражњи дућан”, собу у којој је размишљао и стварао, у једној од кула свог дворца поред Бордоа, али његова препорука је надахнула поколења писаца и пустињака

Мишел де Монтењ

Човек је друштвено биће. Мало ко може да живи сам. Када човек живи сам и нема односе са другим људима, може лакше да застрани, чак и да полуди.

Са друге стране, живот у заједници није лак. Близак контакт са другима нарушава човекову приватност, коју свако у одређеном степену жели да има, и изискује велико разумевање и толерантност. Хтели то или не, људи се понекад одбијају један од другог као позитивно и негативно наелектрисане честице. Конвенције исцрпљују. Често у другима препознајемо наше недостатке, и то није лако прихватити. Не поседује свако безусловну љубав, па да увек може себе да преда ближњем, и тако живот у заједници учини смисленим.

Светозар Поштић

Осим тога, свет у коме живимо све више личи на животињски свет. Људе више није стид да показују похлепу, самољубље и себичност. У свету измењених вредности, свака јединка, ма колико стабилна и психички снажна била, подложна је дубоким емотивним повредама. У огромној конкуренцији и смањивању заједничког колача, свако мора себи да нађе место под сунцем, да приграби свој део, и тешко је при томе остати чист и неукаљан. Окружени бахатошћу, ласцивним сликама и неправдом, тешко је одолети искушењу сваке врсте.

Ради очувања спокоја, трезвености, здравог разума и усмерености, због тога није лоше имати један кутак само за себе, место где се све мисли и догађаји подробно могу претрести, где се пуне батерије и тражи надахнуће за даљу борбу. Мишел де Монтењ, француски есејиста из 16. века, такав простор назвао је “стражњи дућан”. У једном од својих раних огледа, “О самоћи”, он пише:

Il faut avoir femmes, enfants, biens, et surtout de la santé, qui peut ; mais non pas s’y attacher en manière que notre heur en dépende : il se faut réserver une arrière-boutique, toute nôtre, toute franche, en laquelle nous établissions notre vraie liberté et principale retraite et solitude.

(Треба имати жене, децу, добра, а нарочито здравље, онај ко може; али не треба се за њих везати на начин да од њих зависимо: треба себи обезбедити један стражњи дућан, сасвим наш, потпуно искрен, у којем ћемо успоставити истинску слободу и главну одступницу и самоћу.)

Кула у којој је Монтењ написао своје „Огледе“

Реч “boutique” на француском означава не само продавницу, радњу, већ и магацин или оставу, што у овом случају подразумева човекову ризницу где слаже и чува све што му је у животу најдрагоценије, па и посебне мисли и осећања.

Монтењ је установио свој “стражњи дућан”, собу у којој је размишљао и стварао, у једној од кула свог дворца поред Бордоа, али његова препорука је надахнула поколења писаца и пустињака. Под “стражњим дућаном” он је подразумевао безбедно склониште од буке, стреса, неправде и лицемерја овога света, врсту добровољног унутрашњег прогонства. Стражњи дућан се може посматрати и као место на коме се могу сабрати мисли и укрцати на инспиративно, стваралачко путовање. Коначно, он такође представља откриће себе које може да одведе до разумевања света, закона који њиме владају и, најзад, до проналаска ствараоца и Творца у властитој души. ”Царство Божије унутра је у вама”, открива нам Христос (Лк 17:21).

Човек не само да треба да се бори, него и мора. Треба бранити породицу, убеђења, веру, праве вредности, народ, државу. Па ипак, та борба ће бити много делотворнија ако се силе за њу скупе у простору који је резервисан само за себе – за сопствену, најдубљу суштину.Categories: Стражњи дућан С. Поштића

Tags: ,

Оставите коментар