Руски владика Јевтикије: Нећу гласати за Путина због изјаве о Лењиновим „моштима“

Сибирски владика је своју одлуку образложио указавши на Путинову изјаву да су комунисти опонашали хришћанску традицију чувања моштију светаца тако што су балсамовано тело утемељивача Совјетског Савеза Владимира Лењина спустили у гроб на Црвеном тргу

Bладика Јевтикије (Извор: mk.ru)

Руски владика Јевтикије (Курочкин) изјавио је да неће гласати за председника Владимира Путина на председничким изборима у марту јер „не жели да гласа за мрак“. Лист „Нова газета“ наводи да је тиме први пут један високи припадник православног свештенства изразио противљење Путину.

Тај сибирски владика је своју одлуку образложио указавши на Путинову изјаву да су комунисти опонашали хришћанску традицију чувања моштију светаца тако што су балсамовано тело утемељивача Совјетског Савеза Владимира Лењина спустили у гроб на Црвеном тргу.

Јевтикије је ту Путинову изјаву назвао „богохулном“, преноси АП.

Извор: ВКонтакте

Владика је на друштвеној мрежи ВКонтакте написао да неће „гласати за мрак“ и да ни другима то не саветује.

Реч је о изражавању неслагања без преседана од стране високог свештеника Руске православне цркве, чији јерарси с Кремљом одржавају добре односе, закључује америчка агенција.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС,  22. 1. 2018)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШCategories: Преносимо

Tags: , , ,

3 replies

 1. Руски архијереј предлаже да се преименују „комунистичка“ острва Северног архипелага
  25. Јануар 2018 – 13:18
  Архијереј Руске Православне Цркве је предложио да се преименују „комунистичка“ острва Северне Земље, и то поводом 100-годишњице убиства цара Николаја II и његове породице у јулу 1918. године. Острва је пронашла експедиција коју је послао цар Николај са Епископом нарјан-мар-мезенским Јаковом, директором Патријаршијског руског артичког пројекта, чија је мисија била да освети Артик. Северна земља је архипелаг у руском високом Артику пошав од полуострва Тајмира. Архипелаг је одвојен од копна мореузом Вилкицки, а он сам одваја море Кара и море Лаптев на истоку.

  Архипелаг Северна земља је пронађен 4. септембра 1913. године и прозван је Земља цара Николаја II, при чему је једно острво названо по царевићу Алексеју. У совјетско време преименован је и његова острва данас носе имена: Пионир, Комсолом, Бољшевик и Октобарска револуција.

  Године 2006. било је покушаја да се назив архипелага врати на предсовјетско време. Архијереј заступа мишљење да архипелаг треба да задржи заједничко име Северна земља, а да главно острво носи име Николаја II, а остала острва носе имена арктичких истраживача.

  Извор: Московска Патријаршија (патриархиа.ру) (са енглеског Информативна служба СПЦ)

 2. @Александар Живковић: У Вашој, иначе, симпатичној реакцији начинили сте једну – за мене, још симпатичнију штампарску грешку: Уместо “Комсомол“ написали сте “КомсоЛОМ“. Врло сликовито! Иначе, плашим се да владика Јевтикије после његове богохулне реакције да неће гласати за Владимира Владимировича Путина, неће још дуго овако… Или ће га Московска Патријаршија призвати “реду и разуму“, или ће… плашим се и да помислим – “Органи“ умешати своје дугачке пипке.

Оставите коментар