НП Отаџбина: Вучић био на Косову под Тачијевим условима

Посета председника Србије јужној српској покрајини није донела ништа ново. Председник је изрекао прегршт празних обећања, јалових порука које Србе нимало не могу да охрабре.

Радници у преосталим инстицујама српске државе, пре свега у здравству и просвети, имали су радну обавезу чије је циљ да својим масовним присуством покажу председнику да га воле.

Ипак, сама посета је оцртала другачије стање на терену у односу на оно што је председник Републике пре само седам дана говорио на првом каналу државне телевизије. Срби живе у јаду и беди, без посла, без перспективе, са пуно недаћа и невоља, а да је садашњи директор Канцеларије за КиМ и нестручан и неспособан да њихове проблеме реши. Пре седам дана је председник Републике зборио да после Бриселских споразума Срби имају апсолутну безбедност, да се Срби не селе, да је њихов наталитет већи у односу на остатак Србије, једноставно да „тече мед и млеко“.

Дозволу за посету Алексадар Вучић је добио од Хашима Тачије уз два услова. Први, да се наставе преговори, и други, да води рачуна шта ће да прича. Председник Републике Србије је испунио оба услова. Иако је обећао да нема преговора док се не пронађу кривци за смрт Оливера Ивановића, њега још нису сахранили а председник је пристао на преговоре. Други, тачно је водио рачуна шта говори, јер ниједном реченицом није споменуо да је Косово и Метохија део Републике Србије.

Александар Вучић током посете Косову и Метохији (Фото: Телеграф)

Данас смо сведоци како актуелна власт запомаже пред чињеницом да Приштина не пристаје да и они учествују у истрази поводом убистава Оливера Ивановића. Како да учествују, кад су они институције државе Србије полицију и судство Бриселским споразумом предали Приштини. Да су ове институције задржане оне би сасвим комотно самостално могле да воде истрагу. Власт у Србији се још жали да специјална РОСУ полиција може да дође на север Косова и Метохије. Сада може. Али док они нису препустили полицију и цивилну заштиту Приштини, РОСУ полицији ни у сну није падало на памет да се на тај простор појави. Хиљаду српских полицајаца у цивилу и петсто припадника цивилне заштите је свакодневно било присутно, пре свега на улицама Косовске Митровице, и јако добро су чували свој град без оружја. И стога је истрага убиства Оливера Ивановића искључиво у рукама Албанаца, односно, Американаца.

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ само у једном подржава председника Републике Србије. А то је, да се под хитно морају пронаћи и строго казнити кривци за убиство Оливера Ивановића. Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ захтева да се, да бисмо били праведни, пронађу кривци и убице и Димитријевића и Рајчића и Шћепановића. Можда су ова убиства испреплетена нарочито стога што је на исти дан када је убијен Оливер Ивановић убијен пре четири године и његов кум Димитрије Јанићијевић. Како председник Републике Србије децидирано каже да иза убистава Јанићијевића, Рајчића и Шћепановића не стоје Албанци можда би информације које он поседује помогле истрази.

Оливер Ивановић је међу Србима важио за прозападног политичара, човек не може да се отме утиску да се Запад много огрешио о њега. Прво су дозволили да се неоправдано ухапси и да невин чами три године у затвору. Друго, нису могли, или нису хтели, да га заштите на територији која је под јурисдикцијом НАТО пакта. Али ако нису били коректни док је био жив, биће ваљда сада када је мртав, да се максимално потруде да се пронађу његове убице.

ПС

Током посете Александра Вучића јужној српској покрајини Срби су разочарани негостољубивошћу својих комшија Албанаца. Иако је председник Републике Србије поставио на функције гласовима „Српске листе“ и то Хашима Тачија за председника, Рамуша Харадинаја за председника владе а Кадри Весељија за председника скупштине самопроглашене републике Косово они су се показалаи крајње незахвалним. Нису Александру Вучићу понудили макар један „ћај“.

Косовска Митровица, 21.01.2018. године

Информативна служба Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар