Војислав М. Станојчић: Десетковани парламент Србије и лака и уносна служба

Очигледно је да неприсуствовање седницама не утиче на доходак посланика – у супротном, још како би седели у сали Скупштине. Плата им може бити умањена једино ако их председавајући седницом казни новчано због недоличних речи и понашања (а што је мера која се примењује углавном према посланицима опозиционарима)

Скупштина Србије (Извор: Н1)

Није ништа необично да седницама Народне скупштине Србије присуствује само мали број посланика. Понекад их је једва десетак па испада да су и они у сали по казни, док огроман број њихових колега није на свом радном месту. Разлог није познат, председавајући нема обичај да обавести присутне посланике колико је њихових колега оправдано а колико неоправдано одсутно.

Јесу ли су они којих нема у сали спречени болешћу, ћаскањем и освежењем у скупштинском ресторану или су неким својим приватним послом отишли ван скупштинске зграде и није много значајно, колико сама чињеница да су прилично незаинтересовани за дешавања у највишем народном представништву. Истина, они и нису непосредни представници народа, већ својих странака, и чија се улога често своди на то да у Скупштини представљају само гласачку машину, којој шеф посланичке групе даје упутства како ће се изјашњавати о значајним државним пословима, одлукама или законима.

Слика скупштинске сале са неколицином посланика који учествују у расправама о предложеним тачкама дневног реда најбоље говори о томе колико је већина представника заинтересована да се савесно посвети проучавању и решавању питања значајних за функционисање и развој земље. Као да гледамо обуставу рада на неким другим местима где су радници незадовољни условима рада и ниским примањима, док је овде скуп посланика који примају више него пристојне плате у односу на остале грађане у Србији, уз разне друге повластице о којима огромна већина наших људи може само да сања. Очито је, ипак, да они не размишљају на тај начин већ настоје да што мање времена проводе у скупштинској сали а да се у њој појаве тек када је на дневном реду гласање.

Како је у саставу Народне скупштине највећи број посланика из редова напредњака и странака са којима су они у коалицији, то они, несумњиво, и највише бојкотују седнице, из чега, опет, није тешко закључити како су они најмање заинтересовани за посвећеност посланичком раду, већ да им је најважније да спрече усвајање неког предлога посланика опозиционих странака.

Очигледно је да неприсуствовање седницама не утиче на доходак посланика – у супротном, још како би седели у сали Скупштине. Плата им може бити умањена једино ако их председавајући седницом казни новчано због недоличних речи и понашања (а што је мера која се примењује углавном према посланицима опозиционарима).

Уколико, ипак, због потребе СНС-а посланици напредњачке коалиције и присуствују седници, многи од њих показују да су им речи веома скупе, па се изузетно ретко (а неки и никако) не јављају да нешто кажу, те се и не зна која им је боја гласа. Њих, разуме се, замењују шефови посланичких група и неколико благоглагољивих страначких узданица (често прелетача који радо користе сваку прилику да докажу своју правоверност) и који увек знају шта да кажу и како да на прави начин одговоре неподобним посланицима опозиционарима.

Радо коришћени појам синекура, на који нас често подсети готово празна дворана Народне скупштине Србије настао је од латинских речи sine и cura, што значи без бриге, а што Вујаклијин лексикон објашњава као „звање које доноси добар приход, а у коме се готово ништа нема да ради, лака и уносна служба”.

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам све можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се претплатите на нашу мејлинг листу (лева колона на сајту), прикључите нашој страници на Фејсбуку и/или налогу на Твитеру.Категорије:Судбина као политика

Ознаке:, ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s