Српска вертикала: Петиција за додељивање дипоматског статуса особљу Руског центра у Нишу

Иако се веровало да ће до краја 2017. године бити решен статус Српско-руског хуманитарног центра у Нишу, основаног по слову међународног споразума између Републике Србије и Руске Федерације из 2012. године односно да ће руским држављанима који у њему раде бити додељен дипломатски статус, то се није догодило.

У складу са чланом 56. Устава Републике Србије, који гарантује и регулише право на петицију, Српска вертикала покреће потписивање петиције за додељивање дипломатског статуса особљу у Српско-руском хуманитарном центру у Нишу, коју ће доставити Народној Скупштини Републике Србије и Влади Републике Србије као надлежним органима, који су дужни да на поднету петицију доставе одговор.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ:

Будући да је Република Србија опредељена за војну неутралност, као и јачање веза са свим међународним партнерима, а поготову са онима који су се показали као пријатељи нашег народа и наше државе, каква је Руска Федерација, Република Србија би требало да обезбеди дипломатски статус за руско особље Српско-руског хуманитарног центра у Нишу. Да му омогући исти положај какав уживају представници различитих међународних и регионалних организација присутних у Србији, какве су ОЕБС или НАТО канцеларија за везу у Београду.

Овим чином хуманитарни центар у Нишу би задржао хуманитарни карактер постојања: спречавање и санација последица природних катастрофа у Србији и региону, као што су показали до сада своју оправданост постојања.

ПЕТИЦИЈУ МОЖЕТЕ ПОТПИСАТИ ОВДЕ

(Српска вертикала, 28. 12. 2017)Categories: Моба

Tags: , ,

Оставите коментар