Српска вертикала: Петиција за додељивање дипоматског статуса особљу Руског центра у Нишу

Иако се веровало да ће до краја 2017. године бити решен статус Српско-руског хуманитарног центра у Нишу, основаног по слову међународног споразума између Републике Србије и Руске Федерације из 2012. године односно да ће руским држављанима који у њему раде бити додељен дипломатски статус, то се није догодило.

У складу са чланом 56. Устава Републике Србије, који гарантује и регулише право на петицију, Српска вертикала покреће потписивање петиције за додељивање дипломатског статуса особљу у Српско-руском хуманитарном центру у Нишу, коју ће доставити Народној Скупштини Републике Србије и Влади Републике Србије као надлежним органима, који су дужни да на поднету петицију доставе одговор.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ:

Будући да је Република Србија опредељена за војну неутралност, као и јачање веза са свим међународним партнерима, а поготову са онима који су се показали као пријатељи нашег народа и наше државе, каква је Руска Федерација, Република Србија би требало да обезбеди дипломатски статус за руско особље Српско-руског хуманитарног центра у Нишу. Да му омогући исти положај какав уживају представници различитих међународних и регионалних организација присутних у Србији, какве су ОЕБС или НАТО канцеларија за везу у Београду.

Овим чином хуманитарни центар у Нишу би задржао хуманитарни карактер постојања: спречавање и санација последица природних катастрофа у Србији и региону, као што су показали до сада своју оправданост постојања.

ПЕТИЦИЈУ МОЖЕТЕ ПОТПИСАТИ ОВДЕ

(Српска вертикала, 28. 12. 2017)

Advertisements

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s