Александар Вучић: Није ме погодио Апел, али јесу речи митрополита Амфилохија и потпис владике Теодосија

„Није ме погодио Апел који потписују Ковић, онај из Двери што бије жене Обрадовић, Маршићанин, она што би да укине Дарвина. Погодиле су ме речи митрополита Амфилохија, погодиле су ме речи владике Теодосија уколико је потписао, он зна колико је ко урадио за КиМ“, рекао је председник Србије Александар Вучић за РТС и додао „Владику Теодосија питам: Колико је неко помогао српској цркви и КиМ као онај коме је он име хвалио, а зове сe Александар Вучић?“

Александар Вучић је, у интервјуу за РТС, рекао да од посете премијера Јапана Шинза Абеа очекује значајније инвестиције, увећање трговинске размене која је, каже, пре неколико година била готово непостојећа – 10-20 милиона евра.

Како је рекао, када се припремала посета јапанског премијера, био је најављен прво долазак три, па шест, а на крају ће у Србију доћи представници 16 моћних јапанских компанија.

Подсетио је да су јапанске фирме већ присутне у Србији, попут „Јапан тобака“, „Јазакија“ у Шапцу, док са француском компанијом јапански „Иточу“ чини конзорцијум који ће кроз јавно-приватно партнерство решити проблем Винче, један, како је рекао, од горућих проблема Београда и еколошки проблем Србије.

На констатацију новинара да је Абе лидер Либерално-демократске партије у Јапану, те да добро сарађује са ЛДП-ом у Србији, Вучић је рекао да је то погрешна констатација, јер, како је рекао, ЛДП у Јапану нема везе са ЛДП-ом у Србији, а још мање са ЛДП-ом Владимира Жириновског у Русији.

„Бесмислено је да ми себе поредимо са Јапаном на било који начин, али мислим да је Абе одговоран човек“, рекао је Вучић и додао да је у Јапану боравио док је још био у опозицији, те да су га тада представници јапанске власти провеле по читавом Јапану „од Тојоте до Хирошиме“, и да је видео колико су вредни.

Додао је да ће нам из Јапана доћи у наредном периоду стручњаци у разним областима.

Председник је навео и да увек има трему пред долазак неког државника.

„И када слушамо химне да не погрешите нешто у протоколу, да гост иде са десне стране, да се са праве стране окренете, да нигде своју земљу не обрукате, а да не причам о ономе што је садржајније од форме, а то су суштински разговори“, истакао је Вучић.

Нагласио је да ће се јапански премијер, од укупно шест земаља које ће сада посетити, најдуже задржати у Србији, и то јединој држави која није чланица Европске уније.

„То су веома ретке посете и људи у Србији треба да буду поносни“, рекао је Вучић.

Говорећи о односима Србије са Јапаном и Кином, а у светлу проблема које те две земље имају међусобно, Вучић је рекао да, иако Кина и Јапан имају неке своје спорове и различита виђења око појединих ствари, Србија води рачуна о својим интересима.

Београдски избори 4. или 11. марта

Када је реч о изборима у Београду, Вучић је рекао да ће избори бити расписани сутра или прекосутра, а биће одржани 4. или 11. марта.

Напоменуо је да су сви на седници Председништва СНС-а били за расписивање ванредних парламентарних избора.

„Када сам рекао да је важно да имамо поштенији однос према држави него према партији, зато су људи, знајући да немам неки јачи аргумент, ипак гласали да се иде само на београдске изборе“, рекао је Вучић.

Поручио је да листа за Београд неће бити страначка листа. „У првих 20 или 25 мислим да има три члана СНС-а“, рекао је председник Србије.

„То неће бити листа СНС-а јер нигде неће писати СНС, то није ни листа наших пријатеља са којима сарађујемо… Ово није листа политичких странака, али ћемо сви подржати ту листу“, рекао је Вучић.

Истакао је да ће се на изборима за Београд водити „борба између прошлости, оних који су обављали пљачкашке приватизације“ и оних који су Београд развили.

Сматра да су Синиша Мали, Горан Весић, Андреја Младеновић веома успешни људи и напомиње да се поноси њиховим резултатима.

„Мислим да је Мали показао ванредне способности. Он је смањио обавезе Града Београда за 500 милиона евра, показао како брзо може да се проведе фискална консолидација“, додао је Вучић.

Одговарајући на питање да ли ће Мали имати неку другу функцију, председник је рекао да сматра да „Мали има неке друге амбиције, али да ће увек помоћи својим грађанима“.

„Радиће нешто много одговорније, радиће у Београду, али то нема везе са тим да ли ће радити у Скупштини“, рекао је Вучић.

Навео је да ће „имати одговоран посао у Београду“, не наводећи на коју позицију мисли, уз напомену да је Мали „много пута тражио од њега да га ослободи градоначелничке функције“.

Додао је да људи раде за СНС зато што воле странку, воле Београд и Србију.

„Зато што виде да је СНС више од странке која се бори да уђе у предузеће из кога ће да узима паре. То СНС не ради, то се никада није догодило“, навео је Вучић.

На констатацију новинара да су неки најавили да ће његово име ставити на своје листе, Вучић је рекао да нема ништа против тога.

Да би се нечије име ставило на листу или носило назив потребно је, приметио је, да се добије и сагласност тог човека, те је рекао да ће им он ту сагласност дати.

Навео је да ће, ако се мисли на изјаву Шутановца и да ће његова листа бити листа против Александра Вучића, радо дати сагласност, али и да је та листа осуђена на пропаст.

Вучић је објаснио да се ту и види суштина онога што ради опозиција, односно да је све уперено против Вучића и да је то суштина, а не програми и идеје.

Поновио је да су ови избори питање будућности и да су стога врло важни и кључни, али и навео да с друге стране стоје они који имају много кандидата, али нигде планова и програма.

„Интереси Србије и Београда на првом месту“

Нагласио је да незапосленост у Србији пада, а да је остварен највећи пад висине јавног дуга у Европи, после Ирске – 57,9 одсто на данашњи дан.

Додао је да је јавни дуг испод 60 одсто БДП-а, односно испод Мастрихта, те да га брине када види да један број људи то не примећује, па ће морати још већим трудом и радом да покажу шта су урадили и шта ће радити за даљи напредак Београда и Србије.

Вучић је, упитан за гласове који се дају неким покретима, конкретно Белом Прелетачевићу, а не мејнстрим странкама, рекао да су то протестни гласови.

„Разумем те људе и духовит приступ, то су протестни гласови и то је нама упозорење да морамо још више да водимо рачуна о грађанима који су тако гласали и још више покажемо трудом шта се све ради“, истакао је председник.

Поручио је да пред ове изборе није питање нестраначка листа, већ стављање Београда и Србије на прво место, без партијских интереса.

„Ми се сви сад боримо за гласове и ја очекујем и надам се, кренули смо у кампању са 34 и 35 одсто, данас је то више. Покушаћемо да сами освојимо већину“, рекао је Вучић.

Упитан о могућим коалицијама, рекао је да је то питање за после избора.

На питање ко би то био, Вучић је рекао да са СПС-ом имају коректну сарадњу, да ће се све видети након избора, али да у сваком случају не прави труле компромисе.

„Боље је да будемо у опозицији него да правимо труле компромисе“, додао је Вучић.

На констатацију да у Немачкој ЦДУ Ангеле Меркел „исиса“ сваког другог коалиционог партнера, рекао је да та судбина није погодила СПС и да та странка стабилно стоји.

„Погодиле су ме речи митрополита Амфилохија“ 

Коментаришући изјаву митрополита Амфилохија о КиМ, када је рекао да политика председника Србије „води издаји Косова и Метохије“, Вучић је рекао да су га речи митрополита погодиле.

„Погодило ме лично зато што мислим да нисам то заслужио, јер је говорио о нечему што мисли да се може догодити у будућности. Пошто нисам на време чуо изјаву патријарха у Бањалуци, мислим да сам био на ивици и сузу да пустим, да заплачем. Не желим да сакријем колико су ме те речи погодиле, али ја и не могу да сакријем, ја сам обичан човек. Све што изговарају политички противници па ја се томе смејем, али ме је ово лично погодило“, рекао је председник Вучић.

Додаје да је најбољи коментар на Амфилохијеву изјаву дао патријарх српски Иринеј, коме веома захваљује због тога.

„Није ме погодио Апел који потписују Ковић, онај из Двери што бије жене Обрадовић, Маршићанин, она што би да укине Дарвина. Погодиле су ме речи митрополита Амфилохија, погодиле су ме речи владике Теодосија уколико је потписао, он зна колико је ко урадио за КиМ“, рекао је Вучић.

„Владику Теодосија питам: Колико је неко помогао српској цркви и КиМ као онај коме је он име хвалио, а зове сe Александар Вучић?“, рекао је председник.

Каже да су у Србији изгледа највећи родољуби они који су успели да изгубе Црну Гору, они у чије је време проглашена независност Косова, они дежурни родољуби који су спремни да други гину а они да буду богатији.

„Ја нисам спреман да гинемо. Ја нисам плашљив, али нећу да бринем не само за будућност Данила, Милице и Вукана већ и ваше деце тако што ћу им рећи – идите да ратујете, хоћу да им сачувам мир и будућност“, рекао је Вучић.

Нећу да одговарам митрополиту Амфилохију, јер ја нећу да одговарам СПЦ, нећу јер то није добро за народ, нећу да делим народ, рекао је Вучић.

Додаје да је имао више састанака са патријархом Иринејем, за ког каже да је озбиљан човек.

Одговарајући на питање о улози цркве у друштву, Вучић је рекао: „Није моје да коментаришем улогу цркве, али желимо да чујемо њихово мишљење с времена на време.“

„Јунак је онај који чува српске главе на КиМ“

Истакао је да у последњих пет година, од Бриселског споразума, није било ниједно етнички мотивисано убиство Србина на Косову и Метохији.

„Јунак је онај који чува српске главе на Косову и Метохији, ко се борио за Богдана Митровића. Знате колико би био држан у затвору да Србија није јака? Четири године“, рекао је Вучић.

Последње четири године су једине четири године када није смањен број Срба на КиМ. Зар то није резултат, упитао је Вучић.

„Да ли је то боље или би било боље да сам ударио песницом у главу Тачија него што сам разговарао са њим, а да смо имали 20 мртвих Срба на КиМ?“, запитао је.

Навео је да је Влада много урадила за српске манастире на КиМ и показао фотографије обновљених манастира.

Председник истиче да жели да се реши проблем Косова, али додаје да зна колико су му мале шансе.

„Хоћу да наша деца имају будућност јер хоћу да се посвете расту, а не мржњи, да се посвете дигитализацији, ИТ сектору“, рекао је Вучић.

Одговарајући на питање да ли је решење питања КиМ могуће у оквиру Устава Србије, Вучић је рекао да се „плаши да решење није могуће“.

„Поставља се питање да ли имамо снаге да говоримо истину сами са собом и да заштитимо оно што имамо, али да се не правимо да све на свету припада нама. Да ли ћемо имати довољно снаге, плашим се“, рекао је председник Србије.

„Немам састанак са Трампом у Давосу“

Председник је рекао да ће на Светски економски форум у Давосу ићи заједно са премијерком Аном Брнабић.

Упитан да ли ће искористити прилику и током боравка у Давосу разговарати са америчким председником, Вучић је рекао да нема договорен састанак са Доналдом Трампом и додао да се у мају или јуну очекује долазак председника Француске Емануела Макрона у Београд.

„Немам уговорен састанак с Трампом, не могу да се гурам да дођем у ту прилику, па ни у Давосу. То је, иначе, добро место јер се сретнете са стотину државника, за шта вам је потребно годину или две у другим околностима…“, навео је Вучић.

Упитан може ли се назрети какву поруку Трамп има за регион, Вучић је рекао да се политика САД у том смислу није битно променила, те да ми њима нисмо најзанимљивија тема.

„Чини ми се да постајемо нешто важнији“, приметио је и додао да не би да коментарише да ли је то добро или лоше.

Навео је да и даље има важних питања о којима нам се ставови разликују, али и да морамо да разговарамо са Америком, без обзира на то што неке ствари видимо другачије.

На питање хоће ли и какав утицај имали Брајан Хојт Ји као амбасадор САД у БиХ, Вучић је рекао да нема потврду вести да ће он бити амбасадор, а, како је приметио, нешто је боље обавештен него новинари.

„Са свима су нам потребни добри односи“

Имамо приоритете, а то је да Србију постављамо као независну и суверену земљу, која чува односе са Русијом, Кином, САД, рекао је Александар Вучић.

Са свима су нам потребни добри односи, додао је Вучић и навео да је, на пример, унапређена сарадња и трговинска размена са Румунијом.

Са Мађарском имамо изванредне политичке односе, рекао је Вучић и навео да је у то много уложио, као и председник и премијер Мађарске.

Такође, навео је одличне односе са Грчком и Бугарском и додао да ускоро одлази у посету Бугарској.

Упитан о сарадњи са Црном Гором, Вучић је рекао да су односи пристојни.

„Дали смо новац за обнову Српске куће. Тешка је ситуација за српске странке у Црној Гори, ми имамо коректне односе са властима у Црној Гори“, рекао је Вучић.

„Желео бих да се ускоро видим са Колиндом Грабар Китаровић“

Председник је рекао да је Србији веома стало до добрих односа са Хрватском.

„Лично сам уложио огроман напор у то, као што сам уложио огроман напор у односе са БиХ и не сматрам да се једнако вратило с друге стране. Ако неко мисли да је могуће Србију да понижавате, могу само да слегнем раменима и да се осмехнем. То више није могуће“, рекао је Вучић.

Председник је поручио да ће Србија дати све да односе са Хрватском поправимо и додао да би он и председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић ускоро могли да се виде.

„Ја бих желео и сматрам да би то било лековито, јер се плашим да лоши односи који постоје, а који нису економија, јер у трговинској размени имамо суфицит од 70 милиона – али ми се чини да када постоји проблем са неким другим, Хрвати извуку Србе. Када сте овде видели да су Хрвати тема избора? Никад. Постане нам тема када видимо да када урадимо све, кад су у питању Хрватска реч, хрватско одељење у Сонти, кући Бана Јелачића… и питамо шта је са Србима у Хрватској и видите да ту нема ничега“, рекао је Вучић.

Они кажу „увешћемо струју, али можда“, кажу „ви, Срби, агресори сте“ и онда мисле да ви морате да ћутите на то зато што неко мисли да може да вам држи придике јер је у ЕУ и НАТО-у, каже Вучић.

„Ми смо спремни на отворен разговор, али ви не можете да лупите шамар како се окренемо лево или десно, а да се ми правимо да се то није десило“, рекао је Вучић.

Упитан да ли је могуће да односи Србије и Хрватске буду онакви какви су данас односи Срба са Хрватима у БиХ, са (хрватским чланом Председништва БиХ) Драганом Човићем, Вучић је рекао да је то другачије.

„Имамо изванредне односе са Човићем, овде у Србији. Срби и Хрвати у БиХ, и једни и други сматрају да су угрожени… Човић види да су Хрвати угрожени и Милорад Додик мисли исто. Да ли је сасвим истинито или не, да ми то одавде не коментаришемо, али они имају природну потребу да један другог саслушају и да се разумеју“, рекао је Вучић.

Интервју Александра Вучића за РТС

„У мом друштву РС не може да буде мета напада“ 

Одговарајући на питање зашто није ишао 9. јануара у Бањалуку када је прослављен Дан Републике Српске, Вучић је рекао да није отишао јер је требало да иде у Њујорк због обавезе раније заказане.

„Има још једна ствар због које нисам ишао али не желим о томе да говорим“, рекао је председник.

Истакао је да се „не трпа да штити Републику Српску јер је то посао Милорада Додика и он то ради на добар начин и то је његова ствар“.

„Али да дозволим да РС буде мета напада и монета за поткусуривање, то је у мом друштву немогуће“, рекао је Вучић.

Навео је да ће се крајем месеца видети са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, као и са бошњачким чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем.

Нагласио је да је Ердоган веома важан за наш регион.

„Ја сам неко ко прича отворено и пуним срцем. Када смо ишли у Рашку област или Санџак, како год желите, Ердогана су тамо дочекали са ‘султан Ердоган’, а мене звиждуцима. Мислите да је мени лако? Али ја сам изашао и говорио свој говор о ауто-путу и добио сам аплаузе и када сам завршио са ‘живела Србија’“, рекао је Вучић.

„Уговор с ‘Вансијем’ ми је као песма“

Председник Србије истакао је да је договор о концесији за Аеродром „Никола Тесла“ најбољи пример и доказ колико је Србија другачија, као и колика је разлика између власти и опозиције, те ко говори истину, а ко не.

Изнео је детаљне податке о договору са француском компанијом „Ванси“, која ће за концесиони уговор на 25 година, одмах, на основу концесионе накнаде, уплатити 501 милион евра, од чега 417 милиона иде држави, а 84 грађанима, малим концесионарима.

„Ми смо пре годину и по кренули у веома транспарентан, отворен и поштен процес давања концесије на само 25 година. Донели смо одлуку после неуспеле приватизације Телекома, за коју ме још увек душа боли што сам подлегао политичким притисцима, јер је требало да изгурам оно што је боље за земљу, а не да слушам савете незналица“, објаснио је.

Подсетио је да је као правни и финансијски саветник за процес давања концесије за аеродром изабрана велика светска компанија „Лазард“.

„У њој ради Божидар Ђелић. Не знам како су могли да га приме, али толико о томе колико је то пријатељска компанија нама. Међутим, она је једна од три најдоминантније у свету“, указао је Вучић.

Рекао је да је на почетку процеса говорио да ћемо моћи да рачунамо на концесиону накнаду у висини између 300 и 350 милиона евра, а да 2012. није било могуће да буде више од 40 милиона.

„Данас смо добили 501 милиона евра. То је свота коју нисмо могли ни да сањамо. Добићемо у наредних 25 година 228 милиона евра, односно просечно девет милиона евра на годишњем нивоу током концесионог уговора на основу концесионе таксе. Поред тога, договорене су инвестиције у висини од 732 милиона евра“, објаснио је Вучић додајући да су потребна дубинска реконструкција постојеће писте, као и „уметнута“ писта, јер непрестано расте број путника.

На критике „стручњака“ из бившег режима да уговор не ваља и да је требало Србија сама да управља аеродромом због великих профита, Вучић је изнео податак да је просечно од 2002. до 2013. годишњи профит био око 8,2 милиона евра.

„Пута 25 то значи да би био нешто више од 200 милиона евра. А ми сада добијамо 501 милион евра…Такође ћемо добити и даљих 228 милиона евра, најмање, јер се обавеза повећава ако имамо раст већи од пет одсто. Они су, када се то све сабере, хтели да украду Србији 320 милиона евра, плус инвестиције. Хтели су у своје џепове да ставе и зато им Вучић смета. Хтели су у своје џепове да ставе 1,060 милијарди евра тражећи да се задужујемо за аеродром. Нећемо се задуживати, и не дам им да пљачкају Србију додатним кредитима, који би довели до раста јавног дуга, а ја желим да пада“, указао је Вучић.

Додао је да није као претходници који су правили уговоре са пољским аутобусима и себи узимали паре у џеп, а дозволили да пропада „Икарбус“.

На упит новинара, Вучић је указао да није добро поредити уговор „Фијата“ и концесију за аеродром.

„Ово је за мене најлепша песма, коју могу да слушам и певам“, додао је настављајући да прича о успешном уговору са „Вансијем“.

„Добили смо више новца него земље у суседству“ 

Указао је да је Србија за аеродром добила много више него земље у суседству, посебно наведећи пример Загреба, аеродрома у земљи чланици ЕУ, где је аеродром дат на 30 година у концесију и то за дупло мање новца него Србија за 25 година.

„Ванси“, према његовим речима, је компанија која управља бројним светским аеродромима, који имају много више путника него београдски, једна од најуспешнијих европских компанија.

„Они ће да подигну пословање на виши ниво, изградиће нове терминале. Хоће да зараде више и бориће се за то. Видео сам њихов бизнис план. Они ће да утроструче профит јер боље управљају, боље знају, а верују у Србију много више“, рекао је Вучић.

Нагласио је да држава сада више нема проблема са аеродромом и да не мора да убацује државне паре.

Истовремено је указао да ће држава наставити да води рачуна о националном превознику, а да „Ванси“ рачуна да ће 40 до 46 одсто од укупног броја операција бити везан за „Ер Србију“.

„То показује да рачунају на националну компанију“, истакао је председник додајући да „Ер Србија“ добро функционише иако ниједној компанији није лако, а као пример навео је Луфтханзин „Ер Берлин“.

Такође је навео да је уговором заштићен раст регионалних аеродрома Ниш, Краљево, Поникве, за које ћемо имати право да их даље развијамо. Додао је да у Нишу нису разумели да све време смањују капацитете Београда, јер највећи број путника тог аеродрома су Срби.

Уверен је да „Ванси“ неће повећати цене за аеродромске таксе, јер не би било раста броја путника, а њихова моћ се мери бројем путника.

„Како да нудим Ђиласу функцију, да ‘газим’ народну вољу“

Председник Србије рекао је да није нудио никакве функције Драгану Ђиласу и Саши Јанковићу, јер му не пада на памет да „гази“ народну вољу.

„Да понудим неком да буде председник, неком потпредседник владе или градоначелник, да згазим народну вољу, не пада ми напамет“, поручио је.

Рекао је у шали – „нудио сам и једном и другом све“, те потом приметио: „Замислите да нудим градоначелничко место неком поред живог Синише Малог“.

Вучић је рекао да нема проблем када су му политички противници Драган Ђилас, Александар Шапић, Драган Шутановац, за које је казао да су „из истог шињела, из исте партије“, јер грађани виде разлику.

„Немамо проблем да објаснимо и покажемо колико су они сви ‘увезани’ под капом највећег тајкуна, узимали од грађана. Тобож помагали деци и служили се тиме да себе обогате, чак су тражили кредите од банака за хуманитарне организације да би финансирали кампању“, казао је Вучић.

То је, према његовим речима, разлика према онима који су раније владали и који су се обогатили за време власти, и сада возе БМВ „петице“ или „аудије“.

„На другој страни, прати се Вулиново двогодишње дете, Сергеј, и гледа имовина, а нико не сме да пита Ђиласа, Јанковића, Јеремића одакле им паре за станове и милиони за кампању“, нагласио је Вучић.

Рекао је да се не плаши избора, подсетивши да је у два наврата расписао парламентарне изборе и опозицију „прегазио“ политички.

Указао је и на то да је он, за разлику од опозиције, знао да честита победнику на изборима када је изгубио.

„На изборима против Богдановића у Београду 2004. било је 230.000 према 226.000 гласова у другом кругу. Ја сам сазвао конференцију за штампу и честитао Богдановићу. Тада је опозиција била одговорнија него данас“, рекао је председник.

Др Зоран Радојичић први на листи за Београд

Вучић је рекао да ће на челу листе СНС-а за београдске изборе бити нестраначка личност, директор Универзитетске дечје клинике „Тиршова“ Зоран Радојичић.

Врло је могуће и не искључујем могућност да он буде градоначелник, рекао је Вучић.

За Радојичића је рекао и да је прошле године у Оксфордској енциклопедији наведен као један од најутицајнијих Срба, да има углед, „глад“ и жељу да направи другачије и боље здравствене установе за нашу децу, али и старе.

Како је рекао, Радојичић је тражио гаранције да ће не само држава, него и град помоћи да се заврши „Тиршова“, где је само предпројекат вредан 54 милиона евра.

Друга на листи биће истакнута балерина Аја Јунг, која, каже, хоће да прави промене у култури.

Такође, на листи ће бити и декан Правног факултета Сима Аврамовић, др Љиљана Марковић са Филолошког факултета.

Нарочито сам поносан на жену која штити друге жене, на листи је то Весна Станојевић, координаторка Сигурне куће, „која се бори да се сви заједно изборимо против насиља над женама“, рекао је Вучић.

„Од спортиста имамо и ‘гробаре’ и ‘делије’, од Горана Грбовића, Милана Гуровића. На листи је и Јелена Николић – супруга рукометаша Петра Ненадића, ту је и Бојана Брешковић Бојић, господин Накарада из Музеја савремене уметности“, рекао је председник додајући да ће на листи бити и Жика Николић, Бранко Милићевић Коцкица.

Вучић о серији „Немањићи“

Председник је, одговарајући на питања да ли стиже да гледа серије и шта мисли о серији „Немањићи“, рекао да ју је погледао само неколико минута.

„То није полемика, сви су се удружили да говоре све најгоре. Мени је била смешна примедба јер је неко рекао петља или бре. Шта хоћете, да говоре на старословенском? Нисам стручан да коментаришем“, рекао је Вучић и одговорио контрапитањем:

„Када ћу да добијем извињење од оних који су ишли у изборни штаб мојих противника и лажне крокодилске сузе лили, директно стајући на страну мојих политичких противника? Да ли ће се то десити или неће? Или ћу да дочекам да будем оборен са власти да ми кажете како је то био диван потез“.

„Харченко у Београду – ‘очигледна порука’“

О могућем доласку Александра Боцана Харченка за амбасадора у Србију, Вучић је рекао да је то вероватно и да је свакако реч о дипломати који важи за најбољег познаваоца региона и експерта за решавање проблема.

„Он је истакнут, оштар, снажан дипломата, рекао бих, један од руских дипломатских специјалаца“, рекао је Вучић.

На питање каква би порука била тиме послата одговорио је да је „сасвим очигледна“, а на питање да ли је с руским председником Владимиром Путином разговарао о статусу Српско-руског хуманитарног центра у Нишу, Вучић је одговорио да не може да износи у јавност оно о чему се разговарало у четири ока.

„Србија поштује интегритет БиХ“

Председник Србије је, коментаришући изјаву Томислава Николића у Бањалуци да „од срца Републици Српској жели независност“, рекао да зна да Николић то жели као и 90 одсто Срба, али напомињући: „Ми који водимо државу не смемо да се водимо политиком жеља“.

„Политика реалности је политика озбиљности и одговорности, а политика жеља је лепа политика која доноси гласове, али не мислим да је увек директно пропорционална степену одговорности и озбиљности“, рекао је Вучић.

Навео је да Србија подржава РС и воли је, али поштује територијални интегритет Босне и Херцеговине. Додао је да има одличне односе са Томиславом Николићем за ког каже да ради важан посао за државу.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Танјуг/РТС, 14. 1. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Како б било дивно да можемо да кажемо: није ме погодило што ће Косово да изда битанга која је укинула српске институције на Косову; није ме погодило што ће Косово да изда битанга чији људи криминализују ову земљу, рекетирају и пљачкају; није ме погодило што ће Косово да изда коалициони партнер Рамуша Харадинаја и његов највећи балкански добротвор. Али ме погађа што ће Косово да изда председник Републике Србије. Волели бисмо када бисмо могли то да кажемо – али не можемо, јер је то нажалост иста особа.

  2. Између редова председник је и открио неке значајне теме – да су државним новцем вршена онаква улагања (у српску цркву на КиМ) како би се ето показало колико је Вучић добар. Издаја се стратешки спрема, да се не угрува.

Оставите коментар