Грчка црква против употребе назива Македонија у имену бивше југословенске републике

Након данашње седнице, Свети Синод Грчке православне цркве је саопштио да „неће прихватити“ употребу имена „Македонија“ као део решења око питања назива те бивше југословенске републике, преноси грчка агенција АНА.

Фото: РТС

Епископ Јеронимос претходно је рекао да Црква не може да остане „равнодушна“ према овом, како сматрају, значајном националном питању.

Од црквених великодостојника се, како пише грчки Катимерини, очекивало да потврде ранији став Цркве која се генерално противи употреби назива Македонија у имену те бивше југословенске републике.

Иначе, Синод Грчке православне цркве окупља 12 митрополита и епископа.

Портпарол грчке владе негирао је раније медијске спекулације да је прихваћен предлог да се Македонија преименује у „Република Нова Македонија“, јавили су грчки медији.

Навео је да су то спекулације, али да ће преговори настављени како би се у наредних неколико месеци дошло до решења које би било прихватљиво за обе стране.

Грчки и медији у региону пренели су раније, позивајући се на један албански портал, да су се Атина и Скопље договорили да пуни назив Македоније буде „Република Нова Македонија“.

(РТС/Искра, 11. 1. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар