Владимир Костић: САНУ није политичка странка да има платформу о Косову

Немојте очекивати да Академија прегласавањем заузима заједнички став о Косову и Метохији. То није у природи Академије. Академија може да понуди мишљења појединаца, а она су различита у мери која је присутна и у друштву”, рекао је председник САНУ Владимир Костић

Владимир Костић (Фото: Танјуг)

Српска академија науке и уметности (САНУ) није политичка странка да би имала политичку платформу о Косову и Метохији, већ може да понуди само мишљења појединаца, каже председник Академије Владимир Костић.

„Немојте очекивати да Академија прегласавањем заузима заједнички став о Косову и Метохији. То није у природи Академије. Академија може да понуди мишљења појединаца, а она су различита у мери која је присутна и у друштву”, рекао је Костић, новинарима коментаришући очекивања од учешћа САНУ у унутрашњем дијалогу о Косову.

Он је додао да су сви чланови САНУ појединачно дужни да кажу свој став .

САНУ је, као институција од националног значаја, прихватила да учествује у разговорима о унутрашњем дијалогу о КиМ, али да су чланови Извршног одбора Академије договорили да се не праве појединачна иступања, док сваки члан Академије не да свој сопствени закључак.

„Ја се надам да ће у следећих неколико недеља и у писаној форми имати ставове појединаца у Академији. Академија није политичка странка да би имала политичку платформу, она може само да понуди мишљења појединаца“; рекао је Костић.

Упитан да прокоментарише иступања појединих црквених великодостојника, митрополита Амфилохија Радовића, он је рекао да сматра да би сви требало да се стрпе и да дијалог ако је „од самог почетка заснован на међусобним пребацивањима, оптужбама и поделама, губи сваки смисао”.

(Танјуг/Политика, 9. 1. 2017)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар