Стеван Гајић: Србији потребно руско војно присуство ако жели да спречи комадање своје територије

Сматрам да би било добро да се статус центра у Нишу подигне на виши ниво. Пре свега ради безбедности Србије. Ако желимо да преко наше територије пређе брза пруга и да зауставимо даље комадање своје земље, потребан нам је пре свега руски војни кишобран, рекао је сарадник београдског Института за европске студије Стеван Гајић

Новом стратегијом Сједињених Држава за наш део света, коју је формално понудио Атлантски савет САД под насловом „Балкан, напред“, баве се, наравно, и у Москви.

И дипломатски врх РФ и медији, а међу њима и EADaily који је објавио процене и мишљења доктора историје Никите Бондарева и сарадника београдског Института за европске студије Стевана Гајића.

Бондарев се посебно осврнуо на процену Атлантског савета да је „бриселски преговарачки формат већ потрошен“ и указао:

„Ту нешто треба мењати, али како? Да ли тако што се у преговоре укључују Сједињене Државе и почињу да врше још већи притисак на Србију? Међутим, ради обезбеђивања какве-такве правичности – у преговорни процес би требало да се укључи и Русија. Друга је ствар, што Русија не може просто објавити да се укључује у преговоре. Таква иницијатива би морала да дође од руководства Србије“.

Гајић је уверен да је Атлантски савет, који води србофобску и русофобску политику, пожурио са извештајем због појачавања присуства на Балкану Кине и Русије. Чак: да је на Балкану започела својеврсна трка у којој ће главни добитак бити – Србија.

Он упозорава да се Србији нуди помирење под америчким условима које није никакво помирење јер би истинско помирење подразумевало: да NATO Србији плати ратну одштету, одмах повуче своје трупе са наше територије и отклони последнице које је нанео нашој економији и здрављу грађана.

„Ово што нам се нуди – опомиње Гајић – није помирење него мачка у џаку“.

Стеван Гајић

Он је подсетио да је британски дипломата Тимоти Лес у магазину Foreign Affairs објавио чланак у којем је предложио да Србија трампи такозвану „прешевску долину“ за четири општине на северу КиМ и упозорио да би Србија – кад би на то пристала – била на губитку јер и сада контролише и „долину“ и север КиМ. У таквој „трговини“ изгубила би и Пећку патријаршију, и Високе Дечане, и Грачаницу.

„Америчка стратегија нуди помирење које је, у комбинацији са сталним војним присуством САД на Балкану, стопроцентна обмана“ – опомиње Гајић.

Он у наставку указује:

„Сада Американци – делом због кинеске економске експанзије на Балкану, а можда и због војног присуства Русије (Србија је добила руске МиГ-29) – желе да се некако додворе Београду. Као да више није важно што су бомбардовали Србију“.

Гајић је EADaily предочио да се Прешево налази тачно на траси брзе пруге која ће се градити са учешћем Кине и крака гасовода Турски ток. Такође: да су се недавно у Подгорици окупили представници свих обавештајних служби региона, осим српске, да би се (како су објавиле „Новости“) договориле како појачати обавештајно деловање против Србије

Навео је и да је бугарски премијер Бојко Борисов 23. новембра посетио Македонији и њен „најбугарскији“ град – Струмицу, где је бугарску делегацију примио епископ Наум који је познат по својим пробугарским ставовима. А убрзо потом је непризната „Македонска православна црква“ објавила да жели да јој Бугарска православна црква буде црква-мајка.

Гајић оцењује да Зоран Заев „фактички делује против интереса македонске државе“, да штити интересе Албанаца и Бугара. Он решење за Србију види овако:

„Идеално би било да на територији Србије нема ничије војске осим њене. Али, с обзиром на то да је део наше територије окупиран и да Србија практично нема војне савезнике и да се придржава војног неутралитета, а да је NATO међу њеним партнерима најравноправнији, сматрам да би било добро да се статус центра у Нишу подигне на виши ниво. Пре свега ради безбедности Србије“.

Гајић само подизање на „виши ниво“ види овако:

„Ако желимо да преко наше територије пређе брза пруга и да зауставимо даље комадање своје земље, потребан нам је пре свега руски војни кишобран. Чини ми се да би чак и симболично војно присуство Русије у Србији значило да би се свака акција против нас могла сматрати нападом на Русију. Уверен сам да је ово веома озбиљна тема о којој вреди размислити“.

Опрема: Стање ствари

(Факти, 9. 12. 2017)Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар