НП Отаџбина: За столовање српског патријарха у Пећкој патријаршији

Перманентни боравак српског патријарха у Пећи оснажио би одбрану Косова и Метохије и представљало би препреку Александру Вучићу у његовој издаји и одрицању од јужне српске покрајине

Изјава председника Здраве Србије, господина Милана Стаматовића, о потреби сталног столовања српског патријарха у Пећи је идеја коју Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ у потпуности подржава.

Перманентни боравак српског патријарха у Пећи оснажио би одбрану Косова и Метохије и представљало би препреку Александру Вучићу у његовој издаји и одрицању од јужне српске покрајине. И Приштини, и Бриселу, и Вашингтону Срби би показали да не желе да се одрекну Косова и Метохије као праисконског дела српског постојања. Бројне делегације које би долазиле из земље и иностранства биле би усмерене према Пећкој патријаршији што би само појачало српску одбрану окупираног дела наше територије. Жртва коју би поднео српски патријарх услед сталног његовог присуства на Косову и Метохији није тако велика имајући у виду да би се на тај начин много боље чувало Косово и Метохија као територија са српским светињама.

Нажалост, мора се признати да Српска православна црква у одбрани Косова и Метохије није увек била благотворна. Десио се раскол када је са КиМ отишао ранији владика рашко-призренски Артемије са више од 130 монаха и монахиња. Такав сукоб је апсолутно био непотребан у ситуацији када смо против себе имали бројне непријатеље – од НАТО-а до трансформисаних УЧК формација. Из тог разлога су српски манастири на КиМ данас полупразни.

Оно што је за похвалу је то што Српска православна црква није прихватила Бриселски споразум али је зато прихватила кључну одредбу тог споразума када је српски патријарх позвао Србе да изађу на сепаратистичке изборе у организацији Приштине. Усамљени глас владике Иринеја Буловића у одбрани Косова и Метохије не може да надокнади приметно ћутање врха Српске православне цркве док Александар Вучић уступа Приштини српске државне институције од полиције до судства.

У историји српског народа Српска православна црква је била стожер у одбрани српских државних и националних интереса па стога данас Срби са Косова и Метохије очекују да она то и даље буде. Ово је нарочито важно данас, када у Србији постоји издајничка власт Александра Вучића који због уласка Србије у ЕУ без имало стида даје сепаратистима Косово и Метохију. Још обмањује да Косово и Метохија нису наши што се коси са здравим разумом, јер ако нису наши зашто Брисел и Вашингтон траже да их се одрекнемо.

П. С.

Начелник генерал-штаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић је изјавио да нерешен статус Косова и Метохије представља опасност за Србе. Овом изјавом први српски официр се придружио Александру Вучићу у експресном решавању статуса Косова и Метохије. Очита је чињеница да се генерал додворава председнику Републике сматрајући да ако Србија нема Косово и Метохију да ће бити безбеднија. У основи генералове изјаве стоји да безбедносне снаге Косова представљају потенцијалног агресора за Србију. Некада су српски официри мењали династије да би ослобађали српски национални простор, а данас начелник генерал-штаба српске војске подржава династију Вучић која се одриче Уставом утврђене државне територије. Необично, зар не?

Косовска Митровица, 10. 12. 2017.
Информативна служба Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“Категорије:Преносимо

Ознаке:, , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s