Младен Обрадовић: Погрешна Додикова паралела између отцепљења Косова и издвајања РС

Не сумњам у искреност Додикове жеље да Срби са десне и леве обале Дрине једног дана коначно буду обједињени у истој држави, али одрицање од Косова и Метохије не може бити пут ка томе циљу, изјавио је председник Отаџбинског покрета „Образ“ Младен Обрадовић за портал Ослобођење.рс

Милорад Додик црта нове границе (Извор: Дојче веле/Јутјуб)

Милорад Додик нацртао нове границе на Балкану

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, у интервјуу за Дојче веле, нацртао је мапу са границама земаља на Балкану, како их он види

Током интрвјуа за Дојче предсједник Додик нацртао је мапу нових граница према којој су Република Српска и Србија уједињене, а Косово и Метохија подијељена при чему сјевер Косова припада Србији.

Коментаришући изјаву Бакира Изетбеговића да је спреман на рат за очување целовитости БиХ, Додик је рекао да Изетбеговић „нема никакву моћ“.

„Ми овде имамо полицију која је бројчано јача и спремнија и мотивисанија за то. Друго, свака интервенција у Републику Српску из Сарајева на тај начин дефинитивно би ојачала ту врсту приче. Ово није Шпанија.“

Предсједник Српске у директну везу довео је независност Косова са независношћу Републике Српске:

„Нисам против независности Косова. Ја сам за разговор између Београда и тога и ако Београд тако одлучи ја ту немам ништа против, али је онда моје наредно питање зашто не може и Република Српска. Ако постоје права за једне, онда морају да постоје права и за друге. Да је у оном тренутку Србија, када се Косово одвојило, рекла да је то океј, ми бисмо се сигурно до сада већ одвојили“, рекао је Додик.

Истакао је да Републици Српској представља оптерећење чињеница да је Србија остала у политици очувања територијалног интегритета али да референдум о независности Српске тренутно није институционална тема.

„Референдум није на дневном реду. Ниједан орган, ниједна институција у Српској то нема на свом дневном реду. Шпекулације о томе постоје, партијски ставови о томе постоје, мишљења појединаца о томе постоје, то је несумњиво и то није да није јавна тема, али институционална тема није“, рекао је Додик.

Поновио је да је БиХ пропала држава и упозорио да Срби „нису без алтернативе“.

„Ми нисмо авантуристи, како нас многи представљају. Нисмо ни заглупљени националисти. Дакле ја разумијем да за остваривање таквих елемената морате да створите политички оквир и једно политичко окружење, да се направи довољан квантум праксе у окружењу и у Европи и наравно да то буде барем дјелимично прихваћена ствар“, рекао је Додик додајући да ради „на стварању тог политичког окружења.“

На питање да ли ће одржати референдум о независности Републике Српске уколико Дејтонски споразум не функционише онако како он мисли да треба Додик је одговорио да о томе сања.

„Чим имам у промилима шансу, ја бих то одржао“, каже Додик.

Додик такође тврди да БиХ неће опстати ни у каквом облику. Рекао да Србима у БиХ одговара Дејтонски споразум онако како је написан, а не како је измјењен.

„Вануставна Босна нама не одговара, уставна Босна нам одговара. Али то нико неће да чује“, закључио је предсједник Републике Српске Милорад Додик у интервјуу за Дојче веле.

Да видите како је Додик објаснио ко је ко према Дејтону, погледајте ОВДЕ.

Извор: Б92/Дојче веле

(Правда, 20. 11. 2017)

Вучићев кабинет: Не желимо припајање Републике Српске Србији

Власти у Србији, речено је за „Данас“ из кабинета председника Србије Александра Вучића, једина су препрека отцепљењу Републике Српске и истичу да је то и сам Додик рекао у поменутом интервјуу

Из Вучићевог кабинета су то рекли на питање о изјави лидера Републике Српске Милорада Додика који је током интервјуа за „Дојче веле“ нацртао своју визију мапе западног Балкана, у којој је РС припојена Србији, као и север Косова.

Како кажу, Србија је једина препрека отцепљењу Републике Српске и истичу да је то и сам Додик рекао у поменутом интервјуу.

(Недељник, 21. 11. 2017)

Младен Обрадовић: Погрешна Додикова паралела између отцепљења Косова и издвајања РС

Поводом данас објављеног интервјуа Милорада Додика за „Дојче веле“, који је изазвао велику буру у јавности због цртања нове мапе Србије у чијем је саставу Република Српска, али нема јужног дела Косова и Метохије, обратили смо се председнику Отаџбинског покрета Образ — Младену Обрадовићу.

Обрадовић је за наш портал навео да је Додиков потез последица великог притиска и да се зна „одакле ветар дува“:

„Милорад Додик већ дуже време трпи огроман притисак Александра Вучића. Несумњиво под притиском београдског режима нашла се власт у Републици Српској која је донела одлуку о одустајању од референдума о Тужилаштву БиХ. Из овога можемо закључити да је Додикова изјава само одраз става о Косову и Метохији који има Александар Вучић“.

Милорад Додик и Александар Вучић (2014)

 

„Нажалост, тај став је данас за Дојче веле изнео Милорад Додик цртајући ту накарадну мапу“ тврди Обрадовић.

Председник Образа сматра да је овај Додиков став последица маловерја и обесхрабрености председника Српске:

„Додикова изјава је одраз његовог маловерја, односно обесхрабрености. Додик види да је Вучић решио да преда Косово Шиптарима, али не види начин на који би се то могло спречити па онда сматра да је у таквим околностима боље не супротстављати се већ донетој одлуци. Уместо тога Додик покушава да повуче паралелу између отцепљења Косова од Србије и толико жељеног издвајања Републике Српске из БиХ.“

Обрадовић тврди да је таква паралела дубоко погрешна из три разлога:

„Прво – зато што проистиче из недостатка вере да се неповољне околности у којима се Срби налазе могу променити. Друго – зато што није утемељена ни на српском ни на међународном праву. Треће – зато што не одражава суштинске интересе српског народа“.

„Не сумњам у искреност Додикове жеље да Срби са десне и леве обале Дрине једног дана коначно буду обједињени у истој држави, али одрицање од Косова и Метохије не може бити пут ка томе циљу“ закључио је Обрадовић.

(Образ, 20. 11. 2017)

Наслов и опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар