Александар Вучић: Правно обавезујући документ са Приштином услов за пуноправно чланство у ЕУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ЕУ неће дозволити да Србија постане пуноправна чланица Уније без правно обавезујућег документа на крају процеса нормализације односа са Приштином.

Александар Вучић (Извор: РТС видео)

„Морате да извршите нормализацију стања, како они то кажу“, рекао је Вучић и додао да, како год да се то тумачи, то је оно што ЕУ очекује.

„Није то признање, нико то не говори на тај начин. Говоре између редова, али не на тај начин, али ово је оно што ја могу да вам кажем“, рекао је председник новинарима у Аранђеловцу.

Вучић је рекао да је задовољан јучерашњим састанцима у Бриселу, где данас борави и премијерка Ана Брнабић, и додао да су такви састанци важни, јер нам предстоји велики проблем и нећемо моћи без драстичних промена у нашем и свеукупном односу према Косову и Метохији да постанемо чланица ЕУ.

То је, каже, за нас тешко и зато још није ни говорио о свему томе, јер слуша и учи из расправе у јавности, са округлих столова који су одржани, на којима је било озбиљних дискусија, заснованих на реалности.

„Не заснованих на ономе – ‘дајте све унапред, баш нас брига’, а ни на оном мегаломанском – ‘све је наше, нигде ништа другом не припада’. Посебно сам се изненадио оним што је говорио професор Владан Култешић, један од најзначајних стручњака за уставно право, и да смо имали те памети пре 10, 15 или 20 година, можда би неке ствари биле другачије“, рекао је Вучић.

Додао је да ствари другачије изгледају касније, па је зато понекад потребно да видите ствари унапред.

Рекао је да не може више да слуша будалаштине типа да је добио задатак да призна Косово.

Додао је да сматра да ћемо тешко постићи споразум између себе, у Београду, а да би било одлично када бисмо могли да се договоримо.

„Због та два, три, четири одсто шансе оволико се боримо. Ако не, ништа страшно, још један неуспех и продужење замрзнутог конфликта који имамо, што деци због које смо овде неће донети неки велики добитак у будућности“, закључио је председник Србије.

„Изетбеговић је изнео јасан лични став“

Председник Вучић је рекао да ће се одговорно анализирати изјаве члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, јер се, каже, не потежу тек тако речи рат, сукоби и признавање некаквих територија, али да неће отказати посету Председништва Београду, као што је Сарајево отказало посету Томислава Николића „због пет пута мање ствари“.

Вучић је указао да је Изетбеговић у интервјуу за Дојче веле изнео лични став према КиМ и другим стварима које се односе на Србију, тако да ће и то бити узето у обзир и у складу са тим и постављена наша политика.

Вучић је новинарима у Аранђеловцу где је посетио Техничку школу „Милета Николић рекао да се не потежу речи рат, сукоби и признавање некаквих територија тек тако, али и поручио да ће наша реакција бити та да ћемо све анализирати и узети у обзир шта су нечије жеље и надања и у складу са тим, као одговорна земља, заузети став.

„То што неки говоре да је на основу лажне вести – па, боље да је остало онако него оно што смо могли да чујемо, боље да је рекао ‘да’ – него ‘надам се да’, зато што је то ‘да’ могло да буде плод објективних околности ко зна каквих, али ‘надам се да’ показује лични однос према томе“, рекао је Вучић.

Он је додао да ће примити све чланове Председништва БиХ и да, наравно, неће отказати ту посету, као што је својевремено била отказана посета Сарајеву тадашњег председника Србије Томислава Николића „због пет пута мање ствари“.

Како је рекао, на данашњој седници Савета за националну безбедност тема ће бити и ситуација у региону са посебним освртом на БиХ, разговори о КиМ, као и питање организације и реорганизације наших безбедносних снага.

„Не очекујем никакве драматичне одлуке, али за нас је веома важно да будемо озбиљни и да будемо одговорни и да разумемо шта се око нас догађа.“

„Некако сам згрожен изјавама оних који говоре у Србији, а који увек нађу довољан разлог да за нешто окриве своју земљу и своје руководство и када нисмо ништа урадили, ама баш ништа, када смо ‘криви’ само зато што смо имали уши да чујемо шта је неко други изговорио, опет смо ми криви“, приметио је.

„Замислите да када Сулејман Угљанин следећи пут помисли, иако није ни слично, верујте ми, пошто Рашко-полимска област или Санџак… није ентитет у Србији, када следећи пут буде рекао ‘позивамо на референдум и на резултате референдума из 1991. на отцепљење’ – да ми кажемо покрећемо рат“, запитао се Вучић.

Вучић током обиласка школе у Аранђеловцу

„Не потежу се речи рат, сукоби нити признавања некаквих територија тек тако. Да ли ће наша реакција бити да не признајемо територијални интегритет БиХ? Неће. Ми смо одговорни и озбиљни људи“, нагласио је Вучић и додао да ћемо узети у обзир и то што смо разумели шта је порука и шта су жеље и надања и у складу са тим постављаћемо своју политику и своја сазнања и, разуме се, начин деловања.

„Тако се понаша озбиљна и одговорна земља, никоме нисмо претили, никога нисмо увредили, нисмо чак ни одговорили на све то, ми само анализирамо то што је речено, а то што је речено је више него озбиљно, то није никаква ситница, како би неки желели да говоре, то је више него озбиљна ствар“, оцењује председник Србије.

„Саслушали смо, чули смо и видели смо, хвала на свему што сте рекли, обавестили сте нас и сад бар знамо шта је то што нам желите. Не мислимо да ћете то да спроведете, јер не можете, али знамо шта је то што нам желите, хвала вам на томе“, рекао је Вучић.

„Нећемо отказати посету Председништва БиХ“

Председник Србије је додао да ће примити све чланове Председништва БиХ и да, наравно, неће отказати ту посету, као што је својевремено била отказана посета Сарајеву тадашњег председника Србије Томислава Николића „због пет пута мање ствари“.

На питање шта би било када би та посета била отказана, Вучић је рекао да не би било ништа, али и узвратио контрапитањем – „а шта бисмо тиме добили осим што бих могао да скинем сако и кажем ‘погледајте моје мишиће…’„.

Разговараћемо и са Изетбеговићем, али ћемо разговарати тако што сад знамо шта су му жеље, шта мисли о нама и ту нема никакве филозофије и ту су ствари чисте, додао је.

Вучић је указао да има великих проблема на КиМ, не безбедносних у овом тренутку, али да других политичких проблема има и има ствари о којима мора да се разговара.

„Имамо намеру да вршимо додатно опремање и јачање, али и јачање материјалне позиције припадника наших безбедносних снага и зато ћемо данас разговарати и о решавању њиховог стамбеног питања, оформити комисију која треба да припреми цео план и програм за стамбену изградњу за нашу војску, полицију и безбедносне снаге“, додао је председник Србије.

Навео је да та жеља постоји одраније, али да није било снаге да се спроведе због мера фискалне консолидације и назначио да је Србија данас економски значајно снажнија и то уз подршку локалних самоуправа може да се изведе.

„Идуће године још веће пензије“

Пензионерима ће идуће године примања бити повећана исто као сада, можда и више, поручио је председник Вучић упитан да прокоментарише насловну страну НИН-а и њихову рачуницу о пензијама.

У том је смислу приметио да „у лажима нема разлике“ између новинара Милована Бркића и Милана Ћулибрка, те додао да они имају слободу да раде како им воља, али и да он задржава право да им одговори.

А одговор је поткрепио бројкама – 2014. су пензије смањене за 40 одсто пензионера, а просечно је смањење износило 5,89 одсто.

У међувремену је било повећање најпре од 1,25 одсто, затим још један и по и сада пет одсто, што укупно чини преко осам одсто.

„Тих осам одсто сигурно је више од 5,89, али како да ја то људима објасним, посебно у ситуацији кад је динар сада снажнији него 2014. и то три до четири одсто? И, при томе, не рачунам једнократна давања“, објаснио је.

А како су у НИН-у дошли до сопствене рачунице – каже да не зна, те процењује да је њима једино било важно да њега „нацртају“ да испадне грозан и крив за све, а при томе немају ниједну тачну информацију.

„Мислим да пензионери све то знају, као и то да ће, зависно од резултата нашег даљег раста, њихова примања расти“, поручио је председник.

Како је навео, следеће године ће пензије бити опет повећане, исто као ове године, а можда и више јер, како је рекао, дефицита државе можда неће ни бити, а имаћемо велике приватизационе приходе које нисмо имали претходних година.

Ту је пре свега поменуо концесију за Аеродром, од које се очекује много, те ће, приметио је, бити и за државу и за важне пројекте у будућности, а у складу с тим ће расти и пензије и плате.

А питајући се зашто то раде у НИН-у, рекао је да је то зато што су неки изгубили политичку моћ, па шта ће онда „друго да раде Ђилас, Шапић, Јеремић, него да покушавају да врате пљачкашко време“.

„Ми смо овде (у средњој техничкој школи у Аранђеловцу) да кажемо да деца треба марљиво да раде да би постали успешни и поштени грађани Србије, а за све ове пеницилин је само један – да их се никад не уплашите и одговорите увек радом и истином, зато што лаж кратко траје и зато што постоје они који су за њих пеницилин“, поручио је Вучић.

(РТС, 16. 11. 2017)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

 1. Пензионерима ће идуће године примања бити повећана исто као сада, можда и више, поручио је…………………
  ++++
  У његова обећања поверовали су само ометени у развоју.
  И треба.
  Њима су и намењена.
  Од мене, нека му је просто.
  Кад испуни бар једно своје обећање.

  http://www.kurir.rs/vucic-rts-pretplata-samo-preko-mene-mrtvog-clanak-675893

 2. Ма чим уђемо у ЕУ, ето вама правног документа. Али мени се чини да ми треба да дамо МНОГО за НИШТА?

Оставите коментар