Драгослав Пакић: Мршава Херта гађа као Дебела Берта

Дебела Берта је била топ који је дизао велику буку али се не би могао похвалити прецизним погађањем одабраних мета. Исти је случај и са Дебелом Хертом. Њена литература диже галаму, али циљ не погађа. Херта мисли да је довољно да Русима опсује мајку српску па да добије Нобел

Херта Милер (Фото: Марина Лопичић/Курир)

Херта Милер се на београдском Сајму књига тако дебело обрукала да је са правом завредила надимак Дебела Херта.

Отац Дебеле Берте је био концерн Круп, а отац Дебеле Херте члан Vafen—SS-а. Да ли и колико су ова два податка у вези један са другим најпозванија да о томе, наравно на ћирилици, да свој непогрешиви суд јестe, нико други до проверена латинка па још Перовић.

Дебела Берта је била топ који је дизао велику буку али се не би могао похвалити прецизним погађањем одабраних мета. Исти је случај и са Дебелом Хертом. Њена литература диже галаму, али циљ не погађа. Херта мисли да је довољно да Русима опсује мајку српску па да добије Нобела. Заборавља да Срби нису мали Руси, него су Руси велики Срби. И заборавља кинеску мудрост која каже да, кад промашиш циљ, све си друго погодио, али за џабе.

Али, кад Обама може да добије Нобелову награду за мир, зашто и она не би могла за књижевност. Бар када су промашаји у питању, домети су им исти.

Милерова као појава није дебела, као списатељ није велика, а као човек, мања је од маковог зрна. То јој, међутим, ни најмање није сметало да на Србе пуца, додуше само ћорцима, из своје румунско-швапске инфериорне ојађености не правећи разлику између биберовог и пушчаног зрна.

За пуцање у Русе из своје празне списатељске пушке добила је Нобелову награду за литературу, а за пуцање на Србе само надимак. И где је ту родна равноправност? Да није гађала и Српску Православну Цркву, господин Иван Ивањи, за кога су се још пре тридесетак година чудом чудити да пише, а можете замислити колико су зачуђени данас кад чују да Иван Ивањи пише и дан дањи, не би могао оправдати ни стоти део евра потрошен за Хертину посету Сајму књига.

Земља, проистекла из земље која је имала један језик и сијасет држава организује сајам књига под називом „Четири земље, један језик“. Право питање је, заправо, ко је ту луд, а ко је збуњен.

Тито никада није смео да оде у посету највећој кланици у Сремској Митровици јер је тамо на зиду највеће хале крупним словима писало: „Тито је наш“! Ко је преварио Херту Милер да јадна и збуњена дође на сајам књига међу Србе за које је била убеђена да су, не само зликовци, убице и дивљаци, него су по унутрашњој вокацији лудаци заједно са својом Црквом спремном на свакакве злочине и непочинства. Поверовала је да у Београду као ни широм Србије нигде не постоји натпис, кречом исписан транспарент или билборд на коме пише „Херта је наша“!

Путин и Милошевић су, по Дебелој Херти, браћа по матери. Обојица су кучкини синови. Они убијају новинаре и своје политичке неистомишљенике док смо ми, Немци, убијали све редом. И Русе и Јевреје и Србе и Пољаке и остале дивљаке. Нисмо правили разлике по националној припадности јер ми нисмо, као Срби, националисти… ко је добацио нацисти? – брецну се Херта. Понекад је, додуше, било и преко реда али то није реметило основни ред и олимпијску дисциплину стрељања у категорији сто за једног, један за све. Deutchland Uber Alles!

Ја нисам пацифисткиња…. ко добацује да сам пацерка? – запитала је помало зачуђена. Док ја причам причу – наставила је – овде говеда ричу. Не схватају да у правом рату једна страна обавезно мора да изгуби и то све и да та страна обавезно мора да је српска. Да није тако могли би да попијемо по шољу чаја и да се разиђемо као пријатељи. На срећу, није све баш тако. Постоје и војне интервенције које су наша људска и морална позиција што је доказано у многим ратовима које смо ми Немци губили делимично и само привремено док сте ви, Срби, губили увек све и увек трајно.

Дебела Херта је нечијом грешком залутала на београдски Сајам књига. Многи су схватили да то није место за њу. Следећи пут ће бити позвана на сточни сајам шабачког тродневног вашара где би заиста била у свом елементу.

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам све можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се прикључите нашој страници на Фејсбуку и/или налогу на Твитеру.Категорије:Судбина као политика

Ознаке:, , , ,

1 reply

  1. Херта је од Чаушескуовог режима добила леп стан – а за шта?
    Је ли макар вратила тај стан, са све станаринама које је ушпарала у њему (и каматом)?
    Био би ред, кад већ толико лоше мисли о том режиму.

    Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s