Каталонски лидер Пуџдемон суспендовао проглашење независности

Каталонски лидер Карлес Пуџдемон је касно синоћ у обраћању регионалном парламенту, затражио да Каталонија на неколико недеља “суспендује проглашење независности како би започео дијалог, јер је у овом тренутку потребно смањити напетости“, јављају светске агенције.

Карлес Пуџдемон

Како преноси Ројтерс, он је претходно од парламента затражио мандат за проглашење Каталоније као независне државе, да би након тога затражио суспендовање Декларације о проглашењу независности.

Он је додао да резултати референдума одржаног 1. октобра значе „да“ независности и додао да треба истражити могућности међународног посредовања.

„Влада Каталоније чини одговоран и дарежљив гест: ако наредних дана сви буду деловали једнако одговорно, све ће моћи да се одвија мирно и уз поштовање грађана“, казао је Пуџдемон, преноси Анса.

Говор је држао на каталонском, да би се у једном тренутку обратио и на шпанском.

„Немамо ништа против Шпаније и Шпанаца, али односи не функционишу и ништа није учињено да би се променила ситуација која је постала неподношљива. Народ не може да буде натеран против своје воље да прихвати статус кво“, рекао је он.

Ројтерс је пренео да је Пуџдемон претходно посланицима поручио да „милиони грађана Каталоније верују да Каталонија треба да има сопствену државу“, али да је „важно смањити напетости у Каталонији“.

Он је казао и да жели да остатку Шпаније пошаље поруку за покретање дијалога.

(Новости/Њуз фронт, 11. 10. 2017)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар