Српски либерални савет: Против вређања равногорског антифашисте дон Божа Милановића

Српски либерални савет придружује се изјави Пулске и Поречке бискупије изданој 27. септембра 2017. и осуди ексцеса који се догодио у Пазину у недељу 24. септембра 2017.

Фото: Dalibor Urukalović/Pixsell, YouTube (Index.hr)

Не улазећи у политичке ставове говорнице Колинде Грабар Китаровић, негодујемо због вређања светле успомене дон Божа Милановића.

Да младе генерације боље познају историју, знали би да је дон Б. Милановић био истакнути антифашиста и да је 1943. и 1944. био члан Народног одбора, најужег руководства Равногорског (четничког) покрета за Истру, са седиштем у Трсту. У овом одбору су, уз њега, били још проф. Фрањо Андрије Мохоровичић, инж. Јосип Рустја, др Ернест Јазбец, др Славој Славик и свештеник из Трста Петар Војновић. О томе нам је остао драгоцен документ – извештај др Стевана Мољевића Дражи Михаиловића П-507, који се чува у архиву Врховне команде Драже Михаиловића.

Ако је после 1945. дон Милановић у свом раду и био присиљен на одређене компромисе, молимо да се уважава чињеницу, да су то биле врло тешке године, под једном бруталном диктатуром. Сетимо се овом приликом и саборца дон Милановића, проте Петра Војновића, којем је новембра 1944. супруга убијена у Трсту а он отет и после зверских мучења убијен од комуниста у шумама Беле Крајине код Чрномља. Нека му је вечни помен!

У Београду, 27. септембра 2017.
Српски либерални савет
Александар Недић, генерални секретар

Опрема: Стање ствари

(Јадовно 1941, 27. 9. 2017)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар