Ознаке

, , , ,

(Интерфакс, Москва, 14. 9. 2017)

Посланик Државне Думе, Оксана Пушкин, позвала је Генерално тужилаштво Русије да испита због екстремизма православни сајт „Руску народну линију” (РНЛ) и низ сличних организација, које износе претње на рачун аутора и дистрибутера филма Матилда.

Оксана Пушкин (Фото: РИА Новости)

„Молим вас да организујете проверу лица са РНЛ у вези са учешћем у екстремистичкој делатности, кривичним делима предвиђеним у члановима 144. (Спречавање законите професионалне делатности новинара), 282. (Подстицање мржње и непријатељства, а такође и понижавање људског достојанства) Кривичног законика РФ”, каже се у посланичком захтеву Пушкинове упућеном генералном тужиоцу Русије, Јурију Чајки, чијом копијом располаже Интерфакс.

Посланик Пушкинова, такође, тражи од тужилаштва да „саопшти, какве се мере предузимају ради спречавања, откривања и разобличавања кривичних дела извршених на религиозној основи, као и резултате те делатности, укључујући градове Москву, Санкт Петербург, Јекатеринбург, као и деловање сверуске друштвене православне организације Христианское государство – Святая Русь, Сорак Сороков и РНЛ”.

Један од повода за обраћање Пушкинове тужилаштву је објављивање на сајту РНЛ чланка под насловом „Фонтанки не дају мира успеси Шарли ебдо?

Чланак на сајту Руске народне линије

У чланку РНЛ се, како примећује Пушкинова у свом захтеву, „исказује оштро неприхватање од стране уредништва, које себе сматра представником заједнице православних хришћана, да је снимљен и да предстоји биоскопско приказивање уметничког филма Матилде режисера Учитеља, а такође и критичких осврта у медијима, укључујући и оне које је исказало интернет-издање Фонтанка, упућених на адресу  посланика Државне Думе, Поклонске, која се јавно супротставила приказивању овог филма”.

Како сматра О. Пушкинова, циљ чланка је застрашивање новинара и уредништва интернет-издања Фонтанка могућом применом аката насиља и терора, по аналогији са познатим терористичким актима који су примењени у случају Шарли ебдо.

Претходног дана су посланици Државне Думе, Ирина Роднина и Оксана Пушкинова, упутиле захтев Федералној служби безбедности (ФСБ) и Министарству унутрашњих послова РФ, у коме траже да се испита екстремизам организација Христианское государство – Святая Русь и Сорак Сороков.

Са руског посрбио: Зоран Чворовић

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ

Advertisements