Посланик Оксана Пушкин затражила да се због екстремизма испита православни сајт „Руска народна линија”

(Интерфакс, Москва, 14. 9. 2017)

Посланик Државне Думе, Оксана Пушкин, позвала је Генерално тужилаштво Русије да испита због екстремизма православни сајт „Руску народну линију” (РНЛ) и низ сличних организација, које износе претње на рачун аутора и дистрибутера филма Матилда.

Оксана Пушкин (Фото: РИА Новости)

„Молим вас да организујете проверу лица са РНЛ у вези са учешћем у екстремистичкој делатности, кривичним делима предвиђеним у члановима 144. (Спречавање законите професионалне делатности новинара), 282. (Подстицање мржње и непријатељства, а такође и понижавање људског достојанства) Кривичног законика РФ”, каже се у посланичком захтеву Пушкинове упућеном генералном тужиоцу Русије, Јурију Чајки, чијом копијом располаже Интерфакс.

Посланик Пушкинова, такође, тражи од тужилаштва да „саопшти, какве се мере предузимају ради спречавања, откривања и разобличавања кривичних дела извршених на религиозној основи, као и резултате те делатности, укључујући градове Москву, Санкт Петербург, Јекатеринбург, као и деловање сверуске друштвене православне организације Христианское государство – Святая Русь, Сорак Сороков и РНЛ”.

Један од повода за обраћање Пушкинове тужилаштву је објављивање на сајту РНЛ чланка под насловом „Фонтанки не дају мира успеси Шарли ебдо?

Чланак на сајту Руске народне линије

У чланку РНЛ се, како примећује Пушкинова у свом захтеву, „исказује оштро неприхватање од стране уредништва, које себе сматра представником заједнице православних хришћана, да је снимљен и да предстоји биоскопско приказивање уметничког филма Матилде режисера Учитеља, а такође и критичких осврта у медијима, укључујући и оне које је исказало интернет-издање Фонтанка, упућених на адресу  посланика Државне Думе, Поклонске, која се јавно супротставила приказивању овог филма”.

Како сматра О. Пушкинова, циљ чланка је застрашивање новинара и уредништва интернет-издања Фонтанка могућом применом аката насиља и терора, по аналогији са познатим терористичким актима који су примењени у случају Шарли ебдо.

Претходног дана су посланици Државне Думе, Ирина Роднина и Оксана Пушкинова, упутиле захтев Федералној служби безбедности (ФСБ) и Министарству унутрашњих послова РФ, у коме траже да се испита екстремизам организација Христианское государство – Святая Русь и Сорак Сороков.

Са руског посрбио: Зоран Чворовић

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ



Categories: Посрбљено

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading