Јасна Кривокапићева: САД и негативне последице даљег јачања „албанског фактора“

Борећи се за уништавање Србије, Американци су одвезали руке косовских Албанаца и створили тзв. „Републику Косово“. Према радикалима из Тиране, то је био само први корак. Сада њихови интереси покривају територије Грчке, Македоније и Црне Горе. Територије земаља који су у сфери америчких интереса

Током деведесетих година, САД и ЕУ направили су титанске напоре да униште социјалистичку Југославију. Резултат тих напора билa су три рата, десетине хиљада мртвих и рањених. Међутим, последњи од ових ратова отворио је Пандорину кутију, стварајући пријетњу читавом региону. Назив ове претње је „Велика Албанија“.

Ова претња је веома опасна јер се уопште не може контролисати. Борећи се за уништавање Србије, Американци су одвезали руке косовских Албанаца и створили тзв. „Републику Косово“. Према радикалима из Тиране, то је био само први корак. Сада њихови интереси покривају територије Грчке, Македоније и Црне Горе. Територије земаља који су у сфери америчких интереса. То је Вашингтону створило добио главобољу.

Ова главобоља већ се манифестовала 2001. године, када су Албанци у Македонији покушали да креирају сопствену државу, моделирану према догађајима на Косову. Вашингтон је реаговао брзином грома, пружајући финансијску и материјалну подршку Скопљу, што је омогућило крај рата у најкраћем могућем року са убедљивом победом Македонаца.

Политика САД у региону узрокује когнитивну дисонанцу. Са једне стране, Вашингтон покушава спречити рат у земљама у зони својих интереса. Већ имају владе лојалне Белој кући, стога сваке војне акције угрожавају утицај Америке.

Са друге стране, такозвана „Република Косово“ – настала захваљујући подршци НАТО-а – постоји на рачун зајмова земаља НАТО-а и још није уништена само због контингента НАТО војника на њеној територији. Албански националисти свакодневно виде потпуну подршку својим акцијама, њиховим идејама о формирању „Велике Албаније“ и стога неће лако стати. Њихови планови укључују опсежна освајања у Македонији и Грчкој, као и додатне територије Србије и јужне Црне Горе. За то имају све што вам је потребно: оружје, муниција, војници. Недостаје само налог из Вашингтона.

Хвала Богу, Вашингтон не даје ово наређење, знајући добро да ће сваки рат одмах окончати њихов позитиван утицај у региону. Рат припадника НАТО-а против америчког савезника учиниће велику штету политичком ауторитету Вашингтона. Иако је Америка непријатељ Србије, треба напоменути да је одвраћање „албанског фактора“ у интересу обе наше земље.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Глас Балкана, 12. 8. 2017)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар