Франкфуртер алгемајне цајтунг: Вучић позвао Србе да схвате да је Косово изгубљено

Александар Вучић је отпочињањем дијалога о Косову прескочио мрачну сенку српске историје, на чијем настајању је некада приљежно радио, пише Франкфуртер алгемајне цајтунг у суперлативима о потезу председника Србије

Речи какве се у Србији досад нису чуле: Александар Вучић

„У Србији ове године нема летње рупе. Повод за то је дао председник Александар Вучић. Он је средином јула објавио есеј о Косову о којем се отада стално воде расправе. То што Вучић пише је за српске појмове исто као када би турски председник Ердоган написао да су 1915. Османлије извршиле геноцид над Јерменима. Вучић је тако прескочио мрачну сенку српске историје, на чијем настајању је некада приљежно радио. Од својих сународника је затражио да увиде да је Косово, које се 2008. уз америчку и западноевропску подршку прогласило независним – изгубљено“, пише новинар Франкфуртер алгемајне цајтунга Михаел Мартенс.

Како преноси Дојче веле, лист пише да многи Срби одавно тако мисле, при чему имају друге бриге: важна су им радна места, добре школе за њихову децу или стамбени простор који могу да плате, а не мит о вечно српском Косову.

„Нема страха од бирача“

„Но, водећи српски политичари, из страха од мале, али утицајне мањине националистичких интелектуалаца, православних владика и других демагога, до сада се нису усуђивали да назову ствари правим именом. Ако у Београду постоји политичар који ће престати да цепти од страха пред бирачима, онда је то Вучић. Од априла, када је на председничким изборима освојио апсолутну већину, тај бивши ултранационалиста, чија Српска напредна странка доминира и у парламенту, у Београду има већу моћ од било ког политичара после аутократе Слободана Милошевића у деведесетим годинама“, наводи лист.

„На појединим местима (Вучићев) текст носи интелектуални рукопис израелских саветника које Вучић већ годинама окупља око себе. Људи као што је Арон Шавив, шеф фирме Strategy and Campaigns, која је према његовим сопственим речима специјализована за победе у изборним кампањама. Шавив каже да је потпомогао изборне победе 14 председника влада или држава као и неименованим особама из Европске комисије, у Израелу, Тајланду, Пољској, Кенији или – у Србији. Један други Вучићев шаптач из Израела је маркетиншки стратег Асаф Ејсин, и када Вучић у свом есеју опширно цитира некадашњег израелског председника Шимона Переса, онда то мора да је утицај његових саветника“, наводи Франкфуртер алгемајне цајтунг.

Успео да покрене дијалог

Истиче да су „новине су пуне прилога који су за Вучићеву иницијативу или против ње, при чему је председник тиме успео да постигне то што је и хтео: да се покрене унутрашњи дијалог о Косову у коме више неће бити табуа, пре свега међу академицима и интелектуалцима. Њихов националистички огранак, додуше, очајнички узурпира за себе располагање овом дебатом, али је у све већим тешкоћама“.

После приказа типичних реакција на Вучићеву иницијативу и одговарајуће аргументације, аутор овако завршава своју анализу:

„Исти тај Вучић је пре неколико дана поновио да ће Београд учинити све да спречи пријем Косова у УНЕСКО. За сада су Вучићеве циљане провокације пре свега само речи. Али, ипак – речи какве се из Београда досад нису чуле.“

(Дојче веле/Вести/ФСК, 5. 8. 2017)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


ИЗМЕНА: Овај чланак је промењен 9. 8. 2017. у 13:08 – додата је секција ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ.Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

 1. ОДГОВОР НЕМАЧКОЈ И АЛЕКСАНДРУ ВУЧИЋУ:
  “ПАТРИОТ ПОРТАЛ“:

  ACHTUNG! ACHTUNG! ACHTUNG!
  ES WIRD BEKANNT GEGEBEN!

  “Вести
  Немачка дугује Србији чак 290 милијарди евра ратне одштете!

  Чак 200.000 грађана Србије није успело да наплати ратну одштету Немачке због нацистичких злочина у Другом светском рату. Ненаплаћена штета износи најмање 290 милијарди долара.

  26. октобра 2016.
  Твитни на твитеру
   

  Заједница удружења жртава Другог светског рата Србије покренуће
  иницијативу да се обнове преговори са Немачком у вези са плаћањем
  обештећења, изјавио је председник Управног одбора Заједнице Драган
  Нововић.maxresdefaultОн је навео да више од 200.000 грађана Србије
  није успело до данас да наплати одштету од Немачке после Другог
  светског рата, било у своје, или у име својих предака.

  Ненаплаћена штета, и то само на основу принудног рада, процењена је
  на 290 милијарди долара.

  Наша организација има 90.000 чланова, а накнадама за принудни рад,
  које су Немачка, Аустрија и Мађарска исплатиле између 2001. и 2008.
  године, обухваћено је мање од три одсто оштећених у ратним збивањима
  – рекао је Нововић.

  Он објашњава да су обештећење добили они који су преживели
  коцентрационе логоре и који су били живи 1999/2000. године, међутим,
  новац нису добили њихови наследници, ратни заробљеници, односно
  припадници Војске Краљевине Југославије који су били у војним логорима.

  БалканУживо“

  Драган Славнић

  Одговори

 2. Po pitaju Kosova Vucic moze da obmanjuje javnost i sebi da prikuplja prljave poene, kao kad je bio Radikal i isto to radio i na kraju je sve jasno kako je prosao.Morace Nikolic i Vucic kad tad da odgovore narodu zbog Briselskog sporazuma koji defakto znace priznanje Kosova,za Telefonski Broj Kosovu i najvisi Nivo saradnje sa Nato ne pitajuci narod.Sve je to perfidno i ekspresno sproveo,tipican stil ponasanja za prevarante.

Оставите коментар