Депеша Викиликса: Ватикан фактички признао Косово као независну државу

Најбитнији делови депеше коју је у Вашингтон послала америчка амбасадорка Глендон из Ватикана у 10:15 часова, 30. априла 2008, након сусрета са монсињором Мигуелом Мауријем (ватиканским главним човеком за балканска питања) – линк целе депеше:

„Света Столица није спремна да формално призна Косово зато што би то поткопало њене односе са владом Србије и екуменистички дијалог са Српском Православном Црквом. Високи достојник Српске Православне Цркве, како је Маури истакао, признао му је да је одлагање формалног вида признања Косова за СПЦ било важније од многих корака који су предузети да се ојача екуменистички дијалог између Православних и Католика. Маури је умањио значај ватиканског оклевања да се Косово формално призна, подвлачећи да је Ватикан ‘де факто’ признао нову републику и пожелео јој успех у мирном процесу изградње нације. Маури је истакао да је Света Столица била прва која је коментарисала јавно да је независност Косова ствар која се више не може оспоравати – и то 18 фебруара, само дан након што је Косово прогласило своју независност. Маури је подсетио и како се папа срео са председником Косова Фатмиром Сејдијуом и како су католички клирици на Косову поздравили независност бивше српске покрајине. (…) Маури је истакао да је Ватикан ‘де факто’ признао Косово и да ЗА САДА нема потребе да предузима друге акције.“

“The Holy See is not ready to formally recognize Kosovo because this would undermine its relations with the government of Serbia and the ecumenical dialogue with the Serbian Orthodox Church. A Serbian Orthodox Church official, he noted, had told him that the decision to hold off extending recognition „was more important (to the Serbian Orthodox Church) than many of the steps taken to foster ecumenical dialogue between Catholics and Orthodox. Maury downplayed the Holy See’s reluctance to formally recognize Kosovo by underlining what he described as the Vatican’s „de facto“ recognition of the new republic and the desire for Kosovo to succeed in a peaceful process of nation-building. He noted that the Holy See was the first entity to comment about the independence of Kosovo in terms that acknowledged its irreversibility: on February 18 — just a day after Kosovo declared its independence. Maury also recalled how the Pope had met with the President of Kosovo, Fatmir Sejdiu, on February 2, and how Catholic officials in Kosovo have welcomed the former Serbian province independence. Maury has introduced a different spin to the Holy See’s position, maintaining that the Vatican has „de facto“ recognized Kosovo and needs not take further action at this time. “

Цео текст прочитајте овде: ФБ страница ИСТИНА ЈЕ САМО ЈЕДНА-ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ 

Скраћивање и опрема текста: Стање ствари

(ФБ Репортер, 30. 7. 2017)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

6 replies

 1. Kada se ovo pogleda kao i druge objave vidi se sa leve strane slika protojereja Dr Žarka Gavrilovića a ispod stoji njegovo ime i pogrešno napisano prezome Vidović. Kao što znamo on se prezivao Gqavrilović.

 2. @ Djordje Tarakcija

  Са леве стране се не види само слика поч. протојереја др Жарка Гавриловића, с врха гледано прво иде икона св. Нектарија Егинског Чудотворца, а испод су фотографије прот. доктора Жарка Гавриловића и професора доктора Жарка Видовића.

  Жарко Гавриловић и Жарко Видовић су две различите особе, што се може и на фотографијама видети (?)

 3. Помаже Бог!
  дајте, молим Вас, браћо и сестре, Ви који имате налог на фејсбуку, дојавите некако ову информацију Брату мом Драгославу (Бокану); није у реду да само Он ово још није чуо.
  Благодарим!
  миодраг

 4. @Миодраг

  Важи, ја сам му дојавио, каже да је чуо и поручује вам да је Ватикан и даље бољи од Црне Горе, која је Косово признала и “фактички” и “јуридички”, а Ватикан само “фактички”. И каже да се Ватикан ни мало не разликује од Србије која је такође “фактички” признала Косово и иде ка томе да га призна и “јуридички”. Каже да је Ватикан још и добар, пошто он има понеки разлог да призна Косово, а то не чини, а ови наши немају ниједан, а ипак чине. И пуно вас поздравља.

Оставите коментар