Војислав М. Станојчић: Новобеоградске бесправне викендице заштићене као медведи

Како грађани Србије немају навику да се придржавају закона као пијан плота, није ништа необично што је дивља градња широм земље веома распрострањено и уносно занимање. Много је оних који зидају себи кућу где им је згодно и према својим замислима, а тек пошто је доврше – по уобичајеној пракси – подносе захтев да се она легализује.

Извор: Еспресо.рс

Једна таква нелегална градња – започета још пре десетак година, а траје и данас – поред тога што никад није имала нити данас има било какве дозволе – представља и озбиљну опасност за Београд, а посебно за новобеоградске блокове 45, 44 и 70 на левој обали Саве. Наиме, викендице и комерцијални објекти саграђени између реке и насипа на дужини од осам километара између Остружничког моста и Блока 45  могу – у случају већих поплава – да доведу до катастрофалних последица какве су не тако давно погодиле Обреновац.

Политичка елита – или њој блиски људи – која се, као и обично, не обазире ни на какве законе, саградила је око триста викендица на тој површини, а у водозаштићеном подручју, где је законом забрањена свака градња. Поред кућа за одмор, има сада на њему и комерцијалних објеката, чак и спортски центар! Насип саграђен за одбрану од поплава, којим је, иначе, забрањен саобраћај, коришћен је за превоз материјала за изградњу овог дивљег насеља, и тешко је оштећен.

Међутим, ови власници викендица не задовољавају се тиме што су се бесправно населили на државној земљи – они би и да је присвоје, као што то чини, рецимо, градоначeлник Крагујевца, син досадашњег председника наше земље, коме се, очигледно, уместо Лепенице, више допада суботњи и недељни одмор на обали Саве.

Забрињавајуће је (мада не и необјашњиво) што ни република Србија, преко ЈВП Србијаводе, ни град Београд, преко ЈКП Водовод и канализација, ни општине Нови Београд и Сурчин, надлежне за овај део града, не желе да виде шта се на њему дешава и ништа не предузимају, а што наводи на закључак да то или не смеју или неће да чине јер се припремају да легализују постојеће стање.

Самоорганизовани грађани Блокова 45, 44 и 70, плашећи се пре свега за своју безбедност, досад су послали десетине дописа свим одговарајућим чиниоцима, међу којима и Институту за водопривреду „Јарослав Черни”, указујући на дешавања у њиховом непосредном суседству, али им нико није одговорио, а камоли нешто предузео. Што може да буде сасвим јасан знак да надлежне институције имају веома благонаклон став према отимачима државног земљишта, док са друге стране не осећају никакву обавезу да реагују на дописе узнемирених Новобеограђана.

Електронски медији нису заинтересовани за ова дешавања, писани их (ако се не рачуна „Данас“) такође не примећују.

Изузетак од таквог става, ипак, забележен је – и то у јеку недавне председничке кампање: медији су тада објавили претњу кандидата Војислава Шешеља да се спрема да поруши дивљу градњу Радомира Николића на обали Саве. А та претња је исте вредности као и његове некадашње изјаве о зарђалој кашици или успостављању државне границе Србије на линији Вировитица-Карловац- Карлобаг. Нису, међутим, сматрали за потребно да своје читаоце и гледаоце подробније обавесте о дивљој градњи на левој обали Саве између Остружничког моста и Блока 45, коју су започеле демократе а веома успешно развили напредњаци са својим коалициoним партнерима.

Из општине Нови Београд могло се недавно чути како ће рушење нелегалних објеката на подручју општине почети новцем који општина тренутно има на располагању. Ваљда ће стићи и обавештење с кога ће краја почети, које су нелегалне градње „најнелегалније“, само остаје бојазан да неће претећи новца и за рушење викендица крај Блока 45.

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам све можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се прикључите нашој страници на Фејсбуку и/или налогу на Твитеру.Категорије:Четири стотине речи

Ознаке:, ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s