Миша Ђурковић: Заев и специјални тужилац Јанева ударне игле обојене револуције против Македоније

Иако је истраживање феномена такозваних обојених револуција изузетно напредовало у последњих седамнаест година, стално се појављују нови случајеви који дају материјал за неке нове истраживачке продоре. Македонски случај је донео читав низ нових сегмената и занимљиво – три године након почетка – странци још нису реализовали започето.

Миша Ђурковић (Извор: Печат)

Груевски, ВМРО-ДПМНЕ и грађани Македоније такође су страховито много допринели теорији и пракси контраобавештајне борбе и заштите од таквих револуција. Рецимо, прављење контрамитинга, далеко бројнијег од митинга опозиције је веома важан стратешки потез који је прошле године делегитимизовао покушаје опозиције да глуми демократски покрет народа.

Дешавања у Македонији врло помно данас прате службе и безбедносни системи не само држава које тамо имају директне интересе, већ и многих држава које су потенцијалне жртве будућих подривања од стране такозване америчке Дубоке државе и безбедносних структура.

Један од занимљивих нових елемената представља наметање такозваног Специјалног јавног тужилаштва.

Није тајна да Американци и Британци имају изванредно развијен систем коришћења разних специјалних судова и тужилаштава кад год то могу. Хашки трибунал за бившу Југославију је најпознатији доказ.

Осим тога, врло радо окупираним и полуокупираним земљама намећу различите „независне“ судске и тужилачке инстанце које имају функцију наметања њихове нарације о претходним режимима и претње разним субјектима.

У Србији има низ таквих инстанци попут тужилаштва за ратне злочине или специјалног суда за борбу против организованог криминала. Но, ови судови су прављени након успешне реализације обојене револуције, убиства Ђинђића и других непочинстава у којима се виде прсти страних фактора.

Случај Специјалног македонског јавног тужилаштва (СЈО) на чијем челу се налази Катица Јанева представља, међутим, сасвим нов пример инструментализације домаћих правосудних институција за процес рушења домаће власти.

Присетимо се, ово тужилаштво је настало као део тзв. договора из Пржина у коме су се сви политички актери под притиском Американца и других западних фактора сложили да се формира такво, наводно независно тужилаштво са фактички неограниченим буџетом. Груевски је пристао на то знајући да је Јанева директан кадар америчке администрације, јер је рачунао да ће је стварним механизмима моћи ограничити и успети да контролише потенцијалну штету.

Јанева је међутим од самог почетка рада своју институцију ставила у функцију реализације циљева нешто раније започете обојене револуције. Оно што су Заев и сарадници радили на улици и преко тзв. „бомби“ (материјала који је по сопственом признању добио од служби страних држава) Јанева је пратила из окриља наводно независне тужилачке институције.

Сви актери су, међутим, знали да се ради о особи која је на сталној директној вези са америчком амбасадом у Скопљу и осталим страним факторима. У току преговора странци су рад тужилаштва користили као један од елемената са којим су вршили притисак на Груевског и ВМРО-ДПМНЕ.

Катица Јанева (Извор: Факти)

Ко погледа биографију Катице Јаневе видеће да је она врло дуго и пажљиво припремана за посао који одрађује у интересу страних фактора.

Током 2013. и 2014, била је на стипендији за „усавршавање“ у САД и добила је некакав пројекат од америчке амбасаде. Дакле, класична припрема агента утицаја који се онда наметне домаћој власти.

Занимљиво је такође да су новинари ископали и њену чланску карту у СДСМ.

Како се криза усложњавала и избори приближавали -тако је расла и улога Јаневе и њеног тужилаштва.

Она је ослободила Верушевског оптужби док је све време у јавности махала могућношћу да подиже оптужнице против лидера ВМРО. После избора – када је почео процес договарања нове владе – она се директно ставила у службу америчко-албанског плана за обарање Груевског.

Почеле су да се ређају оптужнице против виђених патриота власника или уредника домаћих медија као што су Сеад Кочан из Нове, Драган Павловић Латас из Ситела и Ивоне Талевске из Вечери. Тужилаштво је, дакле, за време док је трајао прави медијски рат између припадника два блока директно стало на страну, претећи и застрашујући новинаре који су против Заева.

Пре који дан је Јанева отишла још и даље. У интервјуу за немачки државни радио Дојче веле, наступила је са директним политичким ставовима против Николе Груевског, тврдећи да је он одговоран за лажирање избора и за „пад моралних вредности у Македонији“.

Ово скандалозно понашање тужиоца подржано је од стране западних фактора који су поново показали да их не занима владавина права или било шта што би се могло подвести под „европске вредности“, већ искључиво бескрупулозна реализација својих геополитичких циљева и угрожавање слободе и суверенитета малих и независних народа.

И овај потез је био срачунат.

Јаневој и њеној институцији у којој доминира Албанка Фатиме Фетаи, у јуну истиче мандат. Из ВМРО-ДПМНЕ су разумљиво рекли да им не пада на памет да им тај мандат продуже. Отуд нервоза код Јаневе и њених налогодаваца да што пре наметну Заева и некакву нову владу која би продужила мандат Јаневој.

Она тврди да имају још много посла, при чему је пре тога најурила две тужитељке под изговором да нису имале довољно посла. Оно што треба знати јесте да Јанева има плату од 3000 евра, а да и њена секретарица има веће приходе него државни тужилац који ради стварне предмете.

Разумљиво је да је Јанева заинтересована да по сваку цену остане на положају који јој доноси такве приходе. У међувремену је у СОЈ позапошљавала и своје рођаке и рођаке људи из СДСМ…

Наравно, сам Заев, који се узда у то да га Американци на све начине доведу на власт, не води рачуна да већ сада исти ти Амери пакују досијее и за њега и да ће за коју годину, колико год био послушан, и сам завршити тако што ће нека нова Јанева покретати поступке и вадити фасцикле и за њега…

Кад за то дође време.

(Факти, 15. 5. 2017)Категорије:Преносимо

Ознаке:, , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s