Balkan Insight: Београд неће подржати Русију у Сирији

Министар Ђорђевић је раније изјавио да ће српске оружане снаге учествовати у деминирању Сирије, укључујући Палмиру. Експерт сматра да то није могуће због војне неутралности Србије

Српски министар одбране Зоран Ђорђевић је обећао да ће његова војска заједно са руским снагама учествовати у деминирању на територији Сиријe. Међутим, војска Београда није спремна на овакву сарадњу, пише Balkan Insight. Осим тога, по мишљењу војног аналитичара Александра Радића, никаква заједничка операција није могућа зато што је Србија неутрална земља и не може да подржава „ниједну од сукобљених страна” у сиријском конфликту.

Министар Ђорђевић је раније изјавио да ће српске оружане снаге учествовати у деминирању Сирије, укључујући Палмиру. Он је то рекао после сусрета са руским колегом Сергејем Шојгуом, када је изјавио: „Србија ће подржати све иницијативе Русије”.

Ђорђевић је касније признао да Србија нема могућности ни специјално обучене јединице за овај посао, али да планира да обучи своје снаге. „После тога, можда крајем 2018. године, моћи ћемо да учествујемо у хуманитарном деминирању у целом свету, укључујући Сирију”, рекао је он, преноси RT.

Водећи војни аналитичар Србије Александар Радић сматра да тешко да је могуће да Београд пошаље своје снаге у Сирији на заједничку операцију чак и 2018. године. Експерт сматра да је Ђорђевић погрешио када је „лако дао такво политичко обећање”.

„Српска војска се ни у ком случају неће бавити деминирањем било чега у Сирији из простог разлога: то би значило да подржавамо једну од сукобљених страна”, објашњава Радић. Према његовим речима, Србија као неутрална земља може да учествује у операцијама у вези са сиријским конфликтом само под покровитељством УН или Европске уније.

Експерт додаје да су војни односи између Србије, Русије и САД компликовани , зато што Београд учествује у маневрима и иницијативама са обе земље. Занимљиво је да је Вашингтон јуче обећао да ће српској војсци дати војну инжењеријску и медицинску опрему у вредности од 435 хиљада долара, као и да ће послати војне инструкторе у Србију.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 2. 5. 2017)Категорије:Руска реч/Russia Beyond

Ознаке:,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s