Жарко Видовић на трибини „Јасеновац, јуче и данас“ (аудио)

Plakat-jasenovacУ продужетку доносимо аудио запис са предавања „Јасеновац, јуче и данас“, одржаног на Правном факултету у Београду, на дан 70. годишњице пробоја логораша из Јасеновца, у организацији Српског културног кола „Свети деспот Стефан Лазаревић“ и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије Београдско-карловачке.

Учесници су били: професор др Жарко Видовић, преживели заточеник, и рабин Исак Асиел.

Жарко Видовић је евоцирао успомене на „блиске сусрете“ са усташама у Загребу још 1939. године, када су му разбили лобању јер је делио београдски студентски лист и због тога није нико био кажњен. Након немачког пораза под Москвом, заточен је са око 3000 Срба из Сарајева и СКОЈ-евцима попут Зије Диздаревића, са којим је био у истој ћелији. Надали су се да ће долазак италијанске војске да их спасе. Међутим, на сам Ђурђевдан 1942. године, усташе их изведоше: “Срби, ајте на уранак“ и ставише у возове за Јасеновац. На почетку транспорта скојевци запеваше „Ђурђевдан“, песму коју је касније компоновао Горан Бреговић. Већ током самог транспорта, многи су страдали.

Професор Видовић је нагласио надвременско искуство које човек стиче у логору, које му омогућава да буде истинска личност у нацији као заветној заједници.

На ту тему се надовезао, рабин Исак Асиел, говорећи и о састрадалничком односу јеврејског и српског народа.

А. Ж.


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4oCCategories: Поново прочитати/погледати

Tags: , ,

1 reply

Оставите коментар