Ознаке

,

Важан део Интернет сајтова постали су и кориснички коментари, као и полемика треба ли их дозволити „у целини и целости“, „кројити“ или скроз уклонити… Верујем да ће доста посетилаца схватити зашто баш у овом тренутку понављамо овај текст из августа 2013. године, један од првих објављених на овом сајту

Александар Лазић: Да ли Лезбољуб обавезно мора да буде и Противпедерковић

Александар Лазић

Nick est omen: Неки међу вама (што рече ономад непревазиђени Тирке) можда знају да сам се донедавно бавио и уређивањем коментара читалаца на једном сајту: ја сам то волео да зовем модерацијом, а они чијом сам муком располагао нису имали двојбе да је реч о цензури. Али, ето – судбина неком није увек пас (парафраза), па је мој одлазак изгледа обрадовао део оног света који од живота и каријере има само NICK (надимак под којим пише коментаре читалаца). Надимак је знак и код оних који се потписују (а примерак о којем говоримо у овом блогу је те феле) пуним именом и презименом: ван Интернет заједнице даноноћно посвећене коментарисању вести – то име и човек (као) да не постоје.

Интернет за самоиздавање: Кад ме једном једна тета из радио-апарата нешто питала управо на ову тему, направио сам поређење сајтова/блогова с праксом самиздата у социјалистичком (конц)лагеру: да бисте некад нешто рекли, посебно истинито, у социјалистичком изобиљу свега и свачега, морали сте то откуцати на писаћој машини, „шапирографисати“ и раздељивати ручно (док вас не ухапсе); данас Интернет дозвољава свакоме (практично) да пише шта хоће, али вас због тога не хапсе (макар док не постанете видљиви). Другим речима, данашња слобода да на Интернету нешто кажете привидна је и кратког домета; ако кажете нешто на блогу и сајту који нико не посећује – неће вам зафалити ни длака, али ако слично изјавите на посећеним друштвеним мрежама могло би вам се десити да фасујете макар информативни разговор. У том смислу је модерација/филтрирање коментара сразмерно пропорционалнa посети на неком сајту (а и закон великих бројева не каже ништа друго но да већа посета обавезно доноси и више манијака).

2-crop

Лезбољуб у акцији

Разрада или Мало о теми: Елем, чињеница да на сајту **** (тако и у даљем тексту) више нисам ни модератор, а камоли супермодератор, понукала је једног писца коментара читалаца (рогобатно звучи, ал’ то му је функција, а можда и занимање!) да ми упути поруку с насловом ОСВАЈАЊЕ СЛОБОДЕ. Ето, за многе сам ствари – у свом не тако кратком животу – оптуживан, али етикету ПРОТИВНИКА СЛОБОДЕ сада добих по први пут. Разлог корисника ********** *********** за немерљиву срећу јесте да је мојом одстрањивањем најзад прошао његов, по сопственом признању, ТРАКТАТ.

Да мало разјасним: човек једном написао неки читалачки коментар, њему се много допао али модераторима није (јер, ако ништа друго крши правила доброг укуса, што ћете се и сами уверити у наставку), наш БОРАЦ ЗА ИНТЕРНЕТ СЛОБОДУ није био лењ већ је коментар сачувао и слао поново, поново и поново… И сад му је прошао, што је код њега изазвало толику срећу да је о томе морао да обавести и мене. Нема ми друге но да избацим име и остале податке, и ставим на увид ову победу бескомпомисних Интернет Бораца противу злог Гушитеља Слободе (тј. мене).

Писмо или Садржај:

Поштовани г. Лазићу,

Извињавам се унапред што ћу Вам непозван узети мало Вашег драгоценог времена, али морам Вас обавестити о потпуно неочекиваном лабављењу цензуре на ****-*!

Наиме, објавили су коначно мој мали “несташни“ трактат о извођењу лезбејки на прави пут под шаљивим псеудонимом Лезбољуб Противпедерковић.

Тај трактат је слан и вама за време вашег цензорског вакта, али без успеха.

Ви ипак нисте имали храбрости!

Елем, пошто је јуче Стејт дипартмент дао подршку Београд прајду 2013.:

објављен ми је коментар следеће садржине:

Цитат из текста вести: До сада, своје присуство на Београд прајду су потврдили представници Уједињених нација, ОЕБС-а, Делегације Европске комисије, Европског парламента, Владе Шведске и бројни независни експерти из целог света.

Значи, биће то педер бал на веома високом нивоу?!
Нарочито се радујем овим “независним експертима из целог света“!
То су вероватно они “експерти“ који предлажу смањење пензија и лапот пензионера?!
“Права“ педера да се на улици цмачу и држе за ручице су очито изнад права пензионера на достојанствену старост!!
Но, “свако време има своје бреме“, а највеће светско бреме у данашње време је Стејт дипартмент!!
Скинути то бреме са леђа и
“тирјанству стати ногом за врат,
довести га к познанију права,
то је људска дужност најсветлија“
!

Охрабрен тиме, послао сам пробни балон под ником Лезбољуб Противпедерковић:

Лезбољуб Противпедерковић

Да ли ће Стејт дипартмент да подржи и моја права?
Ја захтевам поштовање мојих људских права, а нарочито право да слободно волим лезбејке, јер та моја склоност и права проистекла из ње, треба да буду “вредности које сви делимо – а то су: једнакост, достојанство и толеранција у Србији”.

На моје велико изненађење модератор то објави!

Још више охрабрен, пошаљем мој чувени трактат:

Lezboljub Protivpederkovic

Kako bih olaksao posao Stejt dipartmentu, a u cilju skracivanja vremena koje im je potrebno da podrze moje osnovno ljudsko parvo, evo, prilazem im i svoje Pismo o namerama:
U duhu „tolerancije i postovanja prava na jednakost u razlicitostima“, bio bih rad pomoci nekoj zgodnoj lezbejci (pod uslovom da takva postoji), da se vrati na pravi put, tj. svome stadu.
Napravio bih joj i „mapu puta“ za vracanje sa stranputice: nesto slicno cuvenoj Bt-inoj mapi puta ka bezalternativnoj Europi.
Taj put bi obavezno pocinjao aktivnim praktikovanjem LINGUA SERBIANA, sa sredisnjicom po slobodnom dminom izboru, a zavrsavao bi se ostrim spustom po ekstremno klizavoj spust stazi, ka uspesnoj zavrsnici.
Pismo je, iz razumljivih razloga, pisano latinicom, kako se Dipartment ne bi preterano umno naprezao!

Међутим, дежурни модератор је исцрпео своју храброст самим тим што је објавио онај претходни мој “несташни“ коментар.

Али, код поподневног сам, на своје огромно запрепашћење, прошао!

Одао сам му признање следећим коментаром:

Браво, браво, браво за модератора!!!

За Вашу храброст награђујем Вас следећом причом:

Повела се расправа међу младим женама: да ли се веће задовољство доживљава са кратким, а дебелим, или са дугим, а танким?!

Полемика би трајала у недоглед да се у расправу није укључила жена у зрелом добу следећим речима: “ Ма, немате ви појма! Ни кратак а дебео, ни дугачак а танак, ништа не вреде без МУДА!!“

Дакле: ствар је ипак у мудима!

Ви сте овим доказали да их имате!

Тестирајте их још једном, па објавите и ову похвалу на Ваш рачун!

Међутим, модератор није хтео више да ризикује!

Ето, то сам хтео да Вам саопштим господине Лазићу!

Вредело је и са Вама понекад водити рововски рат.

За вашег вакта српска реч педер је била забрањена у коментарима читалаца!

Сада више није!

Слобода се осваја постепено и уз велике напоре!

Будите ми здрави и весели!

Срдачан поздрав,

********** ***********

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ

Advertisements