„Ћирилица“ Београд: Позив на промоцију часописа „Глас Холмије“

Српско удружење „Ћирилица“ Београд представља

32. број часописа са сјевера Црне Горе – јединог на српском језику и ћириличном писму                                

“ГЛАС ХОЛМИЈЕ“  Беране

Учествују: 

Горан Киковић, главни и одговорни уредник
Бранислав Оташевић, предсједник издавачког  савјета
Генерал др Лука Кастратовић, предсједник удружења  Васојевића
Давид Лалић, повјереник „Ћирилице“  за Андријевицу
Миодраг Којић, потпредсједник „Ћирилице“ Београд

Српски културни центар, Београд, Скерлићева 12

субота 18. март у  18  часова

ПОЗИВ НА  ПРОМОЦИЈУ ЧАСОПИСА „ГЛАС ХОЛМИЈЕ“  У БЕОГРАДУ

Без изворне  националне културе нема суштинске слободе ни нацији  ни појединцима. Поготову када је један народ изложен културној и духовној колонизацији а на територији ван своје матице и прогону.  Први на удару су темељни симболи српског народа, његов језик и ћирилично писмо. Зато је појављивање и трајање часописа  „Глас Холмије“ из Берана допринос не само очувању свести српског народа на северу Црне Горе већ и почетак културно-просветне мисије за садашње и будуће генерације. „Народу се на силу може узети све али се не може на силу дати“ други смисао и други идентитетски образац. Када смо добро утемељени у својим традиционалним историјским  коренима онда  и удари домаћих и страних моћника немају снагу  да продиру у суштину српског националног бића.

Са истом вером и ка истом циљу тежи и часопис „Српско слово“ из Београда  у издању удружења Ћирилица. Надахнуто поезијом свог председника Добрице Ерића,  посвећено повезивању и очувању српског културног и духовног простора.  То је онај простор  где вековима живе Срби и представља јединствену целину без обзира где се налазимо, у матици, „региону“ или расејању. Обавеза је српске  матице и њихове престонице  да помогну у очувању свих темељних вредности српског народа а Удружење Ћирилица даје свој допринос тим настојањима.

Сарадња „Гласа Холмије“ јединог часописа на северу  Црне Горе који излази на српском језику и ћириличном писму и „Српског слова“ из  Београда је пример братске сарадње која даје пун смисао у настојању да останемо своји на своме  чувајући оно што су нам преци оставили: дух, веру, језик, писмо и слободу.

Сарадња ће добити још  снажнији печат потписивањем повеље о братимљењу у суботу 18. марта у 18 часова у Српском културном центру, Скерлићева 12 приликом представљања најновијег 32. броја часописа Глас Холмије.

за Удружење за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“
Милорад ЂошићCategories: Моба

Tags: , , ,

Оставите коментар