Золи Келе: Зашто баш Смедерево

Золи Келе је један од оснивача Фејсбук групе „Концерт Владе Георгиева – ипак ћемо га одржати“ и један од иницијатора истоименог протеста у Смедереву. У овом кратком тексту објашњава зашто се тај „концерт“ баш десио у Смедереву. Након тога доносимо и Мисију те Фејсбук групе, која је променила име у СЛОБОДАН ГРАД СМЕДЕРЕВО, показавши да је В. Георгиев био само повод за овај грађански протест

А. Л.

Смедерево из ранијих времена

Золи Келе: Зашто баш Смедерево

Зашто баш Смедерево?! Зашто баш Смедеревци?! Трпели, трпели – па догорело.

Гасили су нам се: Пољопривредни комбинат Годомин, фабрике и предузећа, Југово, Змај, Фаграм, Никола Крга, Дунав, Милан Благојевић, Украс, Велур, Желвоз, гасили нам медије (Наш глас, Радио Смедерево, ТВ Смедерево…), гасили нам и неподобна јавна предузећа, гасили нам достојанство, тихо, нечујно.

Били смо у сенци Железаре, означени као губитници. Почели су да нас деле на подобне и неподобне, да нам одређују ко може да се запосли, ко и како да се лечи, шта да слушамо, шта да гледамо.

А онда се чуо неки глас “еј, па ми смо људи, хоћемо третман достојан човека!“ Подигли смо погнуте главе, пренули се, удахнули пркос и понос, решили да дишемо слободу и више је не дамо ником. Јер, волимо наш град, волимо државу у којој живимо, ал` највише себе. Хвала свима на подршци!

Протест у Смедереву због отказивања концерта Георгиеву (Извор: Фејсбук)

Мисија ФБ групе СЛОБОДАН ГРАД СМЕДЕРЕВО

1. Ми смо грађанке и грађани. Ми бранимо грађанске слободе!
Хоћемо слободан и отворен град. Слобода захтева људе. Слободне људе са правом избора. Правом на живот, слободу говора, окупљања. Права која су брана сваког појединца од самовоље власти. Ако су угрожена, реагујемо. Не признајемо да постоје грађани другог реда. Сви смо грађани првог реда.

2. Ми смо ЗА не ПРОТИВ!
Указујемо на проблем и замерамо. Када замерамо, није против човека, већ против његових дела. Када замерамо, нудимо решење. Нисмо фраза, ми смо стварни људи. Нама не треба популарност, треба нам слободан живот. Немамо лидере. Хоћемо да дишемо, да ширимо позитивну енергију, делимо љубав и сабирамо снагу.

3. Ми немамо страначке, ми носимо грађанске дресове!
Нисмо политичари, али јесмо политичка бића. Ми гласамо, али они изгласавају. Ми их бирамо, али нас они поништавају. Они су ту због нас, не ми због њих. Бранимо се од самовоље, која год обележја да има.

4. Део смо света и Србије, али смо најпре комшије!
Мислимо глобално, делујемо локално. Ако проблеме не решавамо, расту и гомилају се. Ово је наш град и његове муке муче нас. Смедереву су потребни паметни, мудри, храбри и истрајни људи. Да постану видљиви, да се чују и питају.

5. Ширимо идеју слободе!
Волимо свој град јер волимо Србију. Србију волимо јер волимо свет. Волимо људе. Мрежа слободних умова по градовима Србије наша је мисија. Покрећемо идеју оснивања мреже слободних градова Србије. Покренимо најбоље у нама и међу нама. Имамо утицај, ако смо заједно. Што нас је више, утицајнији смо. Умножавамо грађанску идеју, будимо грађанску свест

(ФБ група „Слободан град Смедерево“)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

2 replies

  1. Интересантно како нам на људску или ти човечанску свест сви атакују и хоће да је мењају!
    Ови фејсбуковци у грађанску, а Краљ Иби у веберовску.
    Ја сам ипак за то да наша свест остане наша, људска!
    Узгред, у ком историјском периоду је Смедерево било тако лепо као на приложеној фотографији!

  2. @Мирослав Анђелковић
    Баш тако! Пишу и хвале се „акцијом“ и бројношћу публике на улицам Смедерева? Па сваки певач, који би дошао, да одржи бесплатан концерт имао би толико народа на улици. Као народ изашао, да подржи Владу, или Јеремића! Изашао народ да се зеза, шета и слуша музику. И сада нам сервирају поделу Србије на градове? Смедеревци и фацебуковци организујте неки озбиљан протест, па да видимо колико ће бити народа. Рецимо, протест против Бриселских споразума, а за Резолуцију УН 1224, као нешто од општег интереса.

Оставите коментар