Ознаке

, ,

Српски културни центар у Скерлићевој 12 је 10. марта 2017. године био пун пре почетка представљања књиге „На раменима предака“ малог песника Ђорђа Вујанића из Срезојеваца код Горњег Милановца.

Публика у ишчекивању представе

Другари из Основне школе „Аца Милошевић“ Рушањ – која је била на маршрути малог песника, чији је животни пут почео од Српског Сарајева где је рођен, преко Пала па до Срезојеваца – дошли су да га подрже, a тиме су свима нама улепшали вече. Никад до сада Српски културни центар није био окупан младошћу као те вечери.

Припреме пред наступ (сестра Ленка, Љиљана Браловић и Ђорђе)

Вођен вештом руком песникиње Љиљане Браловић, из познатог српског села Прањани, Ђорђе Вујанић је заблистао под звездом Храма Светог Саве.

Вече смо отворили ван уобичајеног протокола. Ђорђа је представила песникиња, а он је песмом „Српска јабука“ одмах навукао сузу у препуну салу. Након тога писац ових редова говорио је о Српском културном центру и борби Удружења за наше једино писмо.

Љиљана Браловић отвара вече

Ђорђе Вујанић: Србска јабука

На дрвету света
јабуке земаља,
а свака јабука
има свога краља.

У склоњену грању
стоји сама, кличе,
у њој се увијају
старе песме, приче.

Све јабуке црвене
од лепоте своје,
а србска је црвена
од крваве боје.

Што друге јабуке
имају црвена платна,
србска је јабука
пред Богом златна.

Ђорђе чита Србску јабуку

Да вече буде још лепше потрудиле су се и Ђорђеве сестре, Ленка и Милица, које су певале песме о Српству, а песма о Русији ће се сигурно чути и до наше братске државе.

Сестре и брат певају о Русији

Тог дана мали песник је добио књигу са посветом лично од Матије Бећковића, постао је члан Друштва српских домаћина и нашег Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“, а ми смо сигурни смо да ће нас – под будним оком својих учитеља и пратилаца – обрадовати новим песмама.

Милорад Ђошић, „Ћирилица”

Advertisements