Огњена Лазић: Шта је то самодовољност?

Када човек постане сам себи довољан, веће невоље и несреће му и нису потребне. Нажалост, иако несвесни те чињенице, данас многи од нас болују управо од самодовољности. Сматрамо да смо духовно савршени и уопште не осећамо потребу да се духовно развијамо. Напротив, спремни смо да делимо лекције на духовне теме и мислимо да други по много чему заостају за нама. И шта бива? Гушимо се у охолој надмености проводећи живот лицемерно не увиђајући да смо жртве тешке самообмане.

jabuka-ol

Самодовољност је још и то када човек своје дарове учини независнима од Божије љубави и користи их искључиво за себе. Самодовољност је и оно стање у коме прецењујемо своје духовне дарове и душевну обдареност. Поносимо се њима као каквим трофејима, и иако ћемо причати како смо мали и ништавни, дубоко у себи верујемо како ми уопште немамо потребе за даљим самосагледавањем и радом на преображавању свог бића.

Још је свети Филотеј Синајски код људи свог времена препознао самодовољност и назвао је „великом обманом ума“. Исто како он у својим списима о трезвености говори да се људи искључиво баве практичним животом, запостављајући своју унутрашњу реалност, тако и данас многи од нас уопште не проничу у свој унутрашњи живот, већ дубоко уверени у сопствено савршенство проводе време не знајући заправо ни шта мисле, ни шта осећају; ни шта је важно, а шта неважно; ни да ли су дошли или су пошли… И питање је времена када ћемо постати потпуно неосетљиви и тупи.

Остаје напослетку питање да ли за овако јадно душевно стање постоји решење? Не, решење не постоји. Али, постоји лек и непрестани труд! Основни састојак тог лека је храброст. Јер, ако имамо зрно добре воље, малчице скромности и много храбрости, осим што ћемо душевно приздравити, духовно ћемо ојачати. „Имај увек усредсређену тежњу, не гледај на све стране. То не значи: буди слеп. Очима ако хоћеш гледај свуда, али душом никада не гледај у много тога, већ само у једно“, каже Розанов у Опалом лишћу. Дакле, крајње је време да схватимо колико смо аљкави, површни и недоследни, па да коначно са одважношћу и посвећено заронимо и истражујемо дубину.

(Духовна терапија, 23. 2. 2017)Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар