Ознаке

, ,

Први пут објављено 1. 4. 2014.

Ово ће писмо бити кратко, а надам се да ће и неспоразуми бити краћи (да парафразирам Киша) – ту не мислим на неспоразуме сајта „Видовдан“ са мном него са „широм друштвено-политичком заједницом“ (да се изразим речником Твог извршног уредника, Милована Балабана). Елем, већину онога што сам имао – рекао сам вам још прошлог октобра, у два наставка: али ви нисте то (по)слушали па сте добили олују у виду фамозног списка СНП „Наши“.

Пре завршног ударца прво да се сагласимо да прављење спискова није у традицији Срба: ми смо навикли на списковима да будемо а не да их састављамо. Али, „били смо у сличним ситуацијама а у оволико сличној нисмо“ (Баљак), а и ови нови Срби нису исти као стари – било то добро или лоше. Елем, списак постоји и ваља решавати откуд Ти и Дража Анђелковић у том непробраном друштву? Дража је, ваљда, заузет давањем изјава за „Курир“, па си се Ти сам прихватио одговарања на питање откуд вас двојица у истом кошу са онима који су најчешће били мета ваших критика. Али, уместо да се забринеш и обећаш НЕЋУ ВИШЕ (а Вучић да ти опрости што сте га подржавали), Ти одговараш на те „бесмислене оптужбе“ теоријом да иза свега стоје „ситни доушници, наших или страних служби“, те да сајт „Видовдан“ бива оцрњен и етикетиран као и сви „који нису под контролом домаћих и страних служби, или пак да се не уклапају у пројекат ‘сукобљених екстрема’, морају бити оцрњени и етикетирани“. Дакле и укратко, нисте Ти и Дража „Вучићеви аналитичари“ него вам смешта УДБА (а мож’бити и ЦИА).

Да се разумемо: свако има право да заступа чије год хоће интересе, макар и не био плаћен за то. Али – сад долазимо на разлог зашто се опет бавим вама – нема свако право да узме за име сајта „Видовдан“ и ради управо оно шта хоће власт. (Овде ваља приметити да не постоји НИЈЕДАН сајт који се бави политиком а да има тако звучно и битно име како сте се ви усудили да узмете!) Јер, традиција Видовдана јесте слободарство а није улизиштво. У том смислу, ако намеравате да наставите са битком за прихватање капитулације, продају Косова и Метохије и продужите плодне анализе на Вучићевом двору – нека вам је са срећом, само промените име; користим прилику да Те подсетим да сам још ономад предложио да се прекрстите у „Вучићевдан“ – тиме би наша спорења нестала.

Advertisements