Руски амбасадор у Загребу: Фактички је Русија прва признала Хрватску

Русија зна и разуме да Хрватска има обавезе према ЕУ и НАТО, али сматра да то не би требало да представља препреку у јачању односа између двеју држава.

azimov

Фото: Davor Kovačević/Novi list

То је изјавио у Загребу амбасадор Русије у Хрватској Анвар Азимов изразивши увереност да ће се ускоро активирати руско-хрватски односи на свим подручјима.

„Ми знамо да Хрватска има обавезе и према ЕУ и НАТО-у, али ја сам уверен да то не би смело бити запрека јачању наших традиционално пријатељских и блиских односа. Верујте, имам основе да с оптимизмом тврдим да ћемо ускоро бити сведоци активирања руско-хрватских односа на свим подручјима“, рекао је Азимов на конференцији за медије посвећеној развоју руско-хрватских односа.

„Имамо велике планове за развој билатералних односа и тиме желимо показати да нисмо равнодушни према Хрватској. С великим оптимизмом гледам на будућност наших односа“, истакао је Азимов, пренела је Хина.

Он је казао да ова година има посебну важност за руско-хрватске односе. Подсетио је, наиме, да се 17. фебруара обележава 25. годишњица руског признања РХ, а 25. маја је такође 25. годишњица успоставе дипломатских односа између двеју земаља.

Иако су службено друге државе прве признале Хрватску, фактички је прва била Русија, рекао је Азимов.

То је било у октобру 1991. године, када је Горбачов сазвао састанак на којем су учествовали Фрањо Туђман и Слободан Милошевић и на којем је покушао да погура мирно решење сукоба за државе настале након распада бивше Југославије. „Резимирајући врло тешке преговоре, он им је отворено рекао: независност Хрватске је реалност и с тиме се морамо помирити“, казао је Азимов.

Амбасадор је рекао да је Русија спремна на обнову политичког дијалога с хрватским руководством.

„Ја не могу отворити све карте, али могу рећи да би се у најскорије време такав политички дијалог могао остварити“, казао је руски дипломата.

(Танјуг/Б92, 10. 2. 2017)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , , , ,

3 replies

 1. @dulebg: Кажете као коментар: „Чечен!“. И- то, по Вама, објашњава све? Неће бити… Прво: није он уопште Чечен, него Узбек – рођен 1950 г. у Ташкенту, тада главном граду Узбечке ССР. Друго: од дипломирања 1973 г. на МГИМО МИД СССР (специјализована високошколска установа министарства спољних послова СССР за гајење младих совјетских дипломата) ради у Министарству спољних послова СССР-а, дакле: типичан совјетски (данас: постсовјетски) дипломата и амбасадор Русије у Хрватској. Треће и најважније: Такви не само да не смеју да изјаве, него не смеју ни да помисле ништа друго до оног за шта имају изричито одобрење/налог да изјаве из Москве, а он има већ 44-годишњи стаж у тој дипломатији – дакле, савршено је извежбан.

  Свиђа ми се

 2. Хехе браћо моја руска, ако то с Хрватима није само онако „дипломатски“ и „про форме“, већ стварно, ала(ј) ће вам преседнеееееее…!

  Схватићу ипак да се ради о оматуфљеном и пред пензијом, трећеразредном одртавелом совјетском и муслиманском (није оксиморон, јер пракса је у СССР-у показала да то иде једно с другим – ћути, важно је било само да није Православан) „дипломати“!

  Чуј, „Имамо велике планове за развој билатералних односа и тиме желимо показати да нисмо равнодушни према Хрватској. С великим оптимизмом гледам на будућност наших односа…“

  Какве бре „планове“ са Хрватском?
  Да омогућите мањим или већим олигарскима и кримосима да се колико-толико безбедније брчкају по Далмацији?

  Осим по питању чисто обавештајних послова, руско велепосланство у Рвацкој спада у 3. категорију важности, где и остале амбасаде у малим, сиромашним и несамосталним државама под утицајем традиционално Русима непријатељских држава, попут Британије, Француске, САД-а, Немачке и Ватикана, без икаквог значаја по било какву глобалну или ширу регионалну политику (осим локалне)!

  Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s