Британски Канал 4: Да ли данас НАТО треба да отера Србе фашисте са границе са Косовом?

(Britić – The British Serb magazine, 27. 1. 2017)

Увече на Савиндан 2017. године, у емисији вести британског „Канала 4“ главни репортер те станице Алекс Томсон, у покушају да оправда насртај НАТО-а на Србију 1999. године, назвао је Србе „фашистима“.

kosovo1-500x281

Главна тема ових вести била је посета Терезе Меј Америци – њен састанак и разговор са новим председником. Теме разговора биле су и улога НАТО-а, зид према Мексику и посебно потреба да се прекину војне интервенције (заправо, ратни злочини) јастребовских западних влада.

„Дани британских и америчких интервенција су прошлост”, изјавила је Тереза Меј и са одобравањем реаговала на Трампову нову политичку доктрину.

Међутим, коментатору „Канала 4”, Алексу Томсону, није се свидела Трампова нова мировна политика, те је рекао како је „понекад ефикасна претња међународних снага” и запитао: „Да ли би данас НАТО бомбардовањем требало да отера Србе фашисте са њихове границе са Косовом?”

Овај програм „Канала 4” не омогућава укључивање гледалаца и коментарисање, па нико није оспорио Томсоново невероватно незнање. Косово је било и још је део Србије. Српске трупе налазиле су се на територији и у границама сопствене земље. Оне никада нису биле задојене фашистичком идеологијом, већ су само браниле своју земљу од албанских терориста у рату у коме су обе стране направиле злочине.

Томсон се са носталгијом присетио касних деведесетих година прошлог века:

„После јучерашњег драматичног заокрета веома смо далеко од Блерове замисли о Косову, од које је настала ʼБлерова и Бушова доктрина‛ – интервенције ради промене власти”.

„Ово је, како сматрам, праведан рат”, говорио је Блер 1999. године. „Није заснован на територијалним захтевима, већ на правим и достојним вредностима. Не сме се дозволити злочиначко етничко чишћење”.

bliar-500x281

Одмах после победе НАТО-а и ОВК, са Косова је у етничком чишћењу протерано око две трећине косовских Срба, а у покрајини је саграђена огромна америчка војна база „Бондстил”, друга по величини база САД у Европи.

Како је „Њујорк тајмс” писао: „Број бивших америчких званичника који су се вратили на Косово у потрази за разним пословима – са угљем и телекомуникацијама, лобирањем или склапањем разних уносних међудржавних уговора – толико је велики да је просто чудо што се не сударају.”

Једна од главних подстрекача на рат 1999. била је Медлин Олбрајт. Касније је она покушавала да купи једну од косовских телекомпанија, што би јој, пошто већ има једну сопствену у области, омогућило потпуни монопол.

Бивши командант НАТО-а, Весли Кларк, постао је председник једног америчког енергетског џина и добио дозволу за експлоатацију огромних резерви лигнита у покрајини.

Сам Тони Блер постао је после рата плаћени саветник и Албанаца и Срба, а неколико компанија повезаних са њим настојале су да себи обезбеде послове у региону.

Толико о „правим и достојним вредностима без територијалних претензија”.

thomson-500x281

Алекс Томсон је, и у другим приликама, извештавао из Србије и региона. Ево неких његових тема:

„Сребреница, недовршена прича”,
„Стање избеглица у хладној Србији”
„Мигранти у Београду спавају у немогућим условима”

„Канал 4” спада у главне медије који су радо објављивали ставове присталица бомбардовања Србије 1999. године. Током предизборне кампање овај канал био је исто толико против Трампа колико и главни амерички медији. Међутим, амерички бирачи приредили су им велико изненађење. Гласајући за кандидата који није имао изгледа да стигне у Вашингтон, показали су у исто време колико је у обликовању јавног мњења постала безначајна улога ТВ вести на станицама попут „Канала 4”.

Са енглеског посрбио: Војислав М. Станојчић


ИСПРАВКА: Овај чланак је промењен 30. 1. 2017. у 5:00 – нашом грешком је стајало да је “Канал 4” Би-Би-Си-јев, па је и у наслову и у тексту уместо Би-Би-Си-ја стављено “британски Канал 4”. Хвала г. Дејану Карадаглићу на исправци, а свима осталима (па и Би-Би-Си-ју) велико извињење због ове ненамерне грешке.Categories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Канал 4 није БиБиСијев. Постоји ББЦ 4, али то није то, ово је Канал 4, који је независан од ББЦа, али је исто државни.

Оставите коментар