О. Јован Благојевић: Борба оца Жарка Гавриловића за наставак градње Храма Светог Саве

На годишњем парастосу протојереју др Жарку Гавриловићу, у београдској цркви Светог Марка, беседио је отац Јован Благојевић: „Пошто смо били дугогодишњи пријатељи, више од  деценије, хтео сам на годишњицу његове смрти да душу своју смирим овом молитвом, али и да се помолим Богу да прими душу покојнога Жарка у Царство Небеско, што се искрено и надам да је примљен од Господа за своја дела и за свој земаљски живот – који је био, по суду људскоме, на темељу и на закону Јеванђеља.“

zg-0

У наставку беседе о. Јован Благојевић је рекао: „Отац Жарко је проживео тежак и чудан живот, од најранијих дана његова породица је стављена на нишан, на стуб прогона због вере. И цео живот његов био је такав, на ивици страдања, али и на путу ка васкрсењу. Издвојићу само један моменат из његовог живота, који се догодио три-четири дана по његовој смрти, један високи црквени званичник – митрополит – на Бадње вече у Подгорици казао је да је захваљујући оцу Жарку Гавриловићу Храм Светог Саве сазидан и настављен да се гради до краја. Ја сам делимично знао за ангажман групе интелектуалаца, свештеника и монаха код патријарха Германа за наставак градње Храма Светог Саве – али до тада нисам знао да је главни окупљач тих људи, монаха и интелектуалаца био отац Жарко Гавриловић. А тако је био стожер српскога и националнога духа који се окупљао на разрушеним зидинама и урвинама комунизма… Отац Жарко је био стожер оних људи који су отишли у оно време код патријарха Германа, кад се говорило да ће се од Храма Светог Саве – који је у то време био гаража – зидати нека опера или библиотека, ти људи, њих око тридесет, отишли су код патријарха Германа и чини ми се да је Матија Бећковић рекао: ‘Ваша Светости, ми смо дошли да одбранимо оно што су наши преци отапочели’! А мудри патријарх Герман, који почива овде у цркви Св. Марка, рекао је ‘па где сте досад, ја чекам вашу подршку’! И тако је настављена градња Храма Светог Саве“.

Погледајте видео запис, уз извињење што није снимљена цела беседа:

Фото и видео: Истинољубље

Наслов, транскрипт и опрема: Стање ствари

Истинољубље: На парастосу о. Жарку Гавриловићу слично стање као и у србском Православљу…

Дође данас и пуна година дана од упокојења великог свештеника Христовог и пожртвованог родољуба србског, неустрашивог проте Жарка Гавриловића. Огњени борац за Православну Веру и, слободну од свих данашњих окупација, Православну државу србску није оставио себи замену, није се, досад, показао ниједан од његове сабраће свештеника који би наследио његово дело – ни литерарно, ни исповедничко, ни духовничко… Јер какав је то духовник, а да га све ране свога рода не боле?! Какав је то духовник који се не бори за заштиту онеправдованих малих Христових, заштиту простодушне деце Христове која су данас ћутке предана у ропство лажи, тлачења и сваке врсте обмане од стране глобалистичко-масонских пиона на комплетној политичкој сцени окупиране Србије, па и многих продржавних намештеника у Светој Патријаршији Светога Саве?!

zg-1

Прошле године, на дан опела овог великог Православног Србина, уплашише се продане душе политичке па најавише ледену кишу, уз савет да се ни случајно не излази напоље – а кише нигде да падне, сем оне кише благодати које се удостојише душе које прескочише демонска искушења и присуствоваху опелу у цркви на београдском гробљу Лешће. Не дадоше тада овом великом духовнику, др Жарку Гавриловићу, ни да се опело на миру изврши у било којој од многих великих цркава у центру града, нити га удостојише сахранити на Новом Гробљу, нити дозволише из Патријаршије да свештеник, пријатељ оца Жарка, по његовом аманету одржи припремљену беседу на опелу – већ одредише неког свог екуменског пришипетљу да збрза неку неприкладну и кратку беседицу… Не дадоше нам потом, а беше тада девет свештеника и око педесет људи, ни кључ од конака да се огрејемо бар, ако ли већ не да се послужимо и поседимо, тако да се поразговарасмо на минус пет степени напољу, испред улаза у Цркву, те се растадосмо. Неки од нас одоше у родно село о. Жарка, Дрежник, одакле је велики митрополит србски Јосиф Цвијовић коме у селу отворише и музеј поред цркве… Али надасмо се због оца Жарка до последњег тренутка, да ће из Патријаршије стићи одобрење да овај врли србски свештеник, који је устајао на сваку саблазан и неправду и међ свештенством и међ народом, добије било које прикладно место за сахрану у Београду… И не дозволише вероломни, папољубиви великодостојници патријаршијски, те се за оца Жарка не нађе ни слободно место на гробљу у родном месту – већ га сахранише у гроб његове мајке. Мајка га је Богом родила и Православљем задојила, тако да јој га издајници србског рода њој и вратише, само да им буде што даље од Београда који је постао главна тровачница србског народа као никада у својој досадашњој историји…

zg-2

Ајде ако је прошле године душе србске заплашила „ледена киша“… Ево, данас би прилике да се искупе и да похрле на годишњи парастос… Међутим, једва стотинак Београђана.. Шта?! Можда нису знали? Ко је желео да сазна – сазнао је. Ко је желео да се сети оца Жарка распитао би се о датумима. Наравно, част изузецима који оправдано нису могли доћи. Све је ово велика срамота наша… и неверје, и окамењеност, и незахвалност. Па, шта је човек данас могао да учини више за своје Православље и свој род од оца Жарка – и, шта урадисмо? Бацисмо га у инстант заборав. Како би рекао Свети Апостол Павле: Не ваља, браћо моја, да ово тако бива… Тргнимо се из сна учмалости, прекрстимо се и уздахнимо пред Светим Причешћем као некад србска војска у Самодрежи цркви пред Косовски бој, јер ако не изађемо да исповедамо Свето Православље из ушушканих гнезда својих, запалиће нам непријатељи и гнезда и „птиће ждраловиће“. Није Косовски бој страдање – него Слава, а стварно страдање и највећи пораз је не изаћи у „Косовски бој“ данас, када нам домаћи непријатељи и лукави изроди системски уништавају србску Цркву и Отаџбину.

zg-3

Наравно, и данас смо одстојали целодневно испред глобалистичке, несрбске „Владе Србије“, чекајући и вас, браћо Православна, да нам се придружите у Литијама сваке суботе од 15 часова од зграде „Владе Србије“, па редом централним улицама главног града данашње колоније Србије – Београда… Не зато што ми можемо нешто променити, већ пре свега да душе завештамо и поверимо Православљу Христовоме а са надом да ће се и све остале уснуле душе србске полако почети будити пре неголи их злоба и прљавштина непријатељска не стровали низ литицу паклену… Тако нам Бог помагао!

zg-4

ИстиноЉубље свима Вама!

(Истинољубље, 1. 1. 2017)Categories: Једномислије

Tags: , , , , ,

3 replies

  1. Хвала оцу Јовану Благојевићу за дивну бесједу. Само једно мало прецизирање: у вријеме о којем говори комунистичке власти су хтјеле да дјелимично удовоље понављаним захтјевима Блаженопочившег патријарха Германа, а више нараслом националном духу у народу и предложиле су да се на темељима и до 12 метара озиданим до 1940. године зидовима Храма, подигне „Дом Светог Саве“, нека врста несакралног музеја. У том тренутку је била пресудна улога оца Жарка Гавриловића, да се такво рјешење „страха ради јудејскога“, не прихвати од стране Цркве.

  2. Даће добри и велики Бог, да једнога дана у Храму Светог Саве, који је толико волео и за који се толико борио, осване и лик оца Жарка Гавриловића!
    Амин Боже дај!!!

  3. Познавала сам га лично,блага и јака природа,Бог да му душу прости!

Оставите коментар