Русија ће Србији поклонити ловце, тенкове и оклопна извиђачка возила

Српски премијер је рекао да то драматично побољшава оперативно-функционалне способности Војске Србије, до те мере да то као да неће бити иста војска. ria-tenkovi

Русија ће у оквиру војнотехничке помоћи Србији предати шест ловаца МиГ-29 и неколико десетина јединица оклопне технике, саопштио је председник српске владе Александар Вучић после сусрета са министром одбране Русије Сергејем Шојгуом.

„Ако бисмо ми ове авионе набављали по тржишним ценама, то би нас коштало преко 600 милиона евра”, изјавио је Вучић. Он је додао да ће споразум бити потписан до 23. децембра.

Вучић је рекао да то драматично побољшава оперативно-функционалне способности Војске Србије, до те мере да то као да неће бити иста војска.

„То је потпуно другачије. То је немерљиво у односу на оно што смо имали. Добили смо на поклон и 30 тенкова Т-72С и 30 оклопних извиђачко-патролних возила БРДМ-2 са наоружањем 14,5 милиметара”, рекао је Вучић, преноси РИА „Новости”.

Што се тиче испоруке ловаца, тренутно се разматрају две могућности. У првом случају, авиони ће бити достављени у Србију, где ће бити спроведена модернизација. У другом случају, ловци ће засад остати у Русији и Србија ће их добити после модернизације.

Српски премијер је навео да је са комплетним врхом војне индустрије и Сергејем Шојгуом имао веома дуг састанак и да је на састанку поновио став о војној неутралности Србије.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 22. 12. 2016)Categories: Руска реч/Russia Beyond

Tags: , , ,

Оставите коментар