Ђулијето Кјеза: Овај век неће бити амерички

Русија је данас у целом свету оличење идеје да не може постојати ниједна једнострана доминација светом

Фото: Лична архива

Фото: Лична архива

Ђулијето Кјеза (1940), италијански новинар и борац за људска права, аутор књиге „Русофобија”, долази данас у Београд, где ће најпре одржати предавање „Мој поглед на актуелни тренутак међународних односа у свету”, на Факултету политичких наука, у 12.30 сати, а затим представити своју књигу у Народној библиотеци Србије, од 19.30 сати.

Левичар и дугогодишњи члан Комунистичке партије Италије и њен велики дисидент, Кјеза је познат по свом критичком ставу. Две деценије живео је у Совјетском Савезу, односно Русији, одакле је био дописник разних италијанских медија. Објавио је више књига од којих су најпознатије „Најстрашнији злочини комунизма”, „Руски рулет”, „Збогом Русијо”, „Рат као лаж”… Књига „Русофобија” (2016), која је објављена код нас у издању куће „Албатрос плус”, у преводу Александра В. Стефановића. Привукла је велику пажњу и преведена на више језика.

Ваша књига је у Италији објављена под називом „Путинофобија”, али ви, заправо, говорите о русофобији. Да ли је антируско осећање заиста тако снажно на Западу?

„Путинофобија” је наслов који је предложио италијански издавач, јер је сматрао да би то могло помоћи да се књига боље продаје и показало се да је био у праву. Али мој наслов гласио је „Русофобија 2.0” и он је и у руском издању. Употребио сам „2.0”, еквивалент другој генерацији револуције у комуникацијама, да бих објаснио читаоцима да смо пред новим, актуелним средством напада на Русију, на њен режим, историју, културу и на њен народ. То је ново оружје у хибридном ратовању које се сада води. Да ли заиста постоји снажно антируско осећање на Западу? Светска књижевност пуна је русофобије. А тек кинематографија! Холивуд је, откад постоји, прожет русофобијом! Ја, међутим, мислим да антируско осећање постоји само међу западним елитама и у западним медијима. Не верујем да је оно масовно и популарно. У ствари, то објашњава зашто медији праве ту страшну антируску пропаганду. Зато што су свесни да Русија и Путин имају широк позитиван аудиторијум на Западу.

Кажете да русофобија такође има експанзију и у самој Русији. То осећање, чак, поредите са неком врстом расизма помешаног са класном борбом?

Навео сам више пута у својој књизи изванредан рад „Свет и Запад” енглеског историчара Арнолда Тојнбија. Запад је много пута у историји био нападнут од остатка света. Готово увек је побеђивао. Али од Русије је увек био поражен, осим 1991. године. Зато је тада био убеђен у своју финалну победу. Али Путин и руски народ показали су да је победа Запада била привремена. Русија је поново на својим ногама и та чињеница је неподношљива за западне елите. Кад је реч о руској русофобији, то је дуга прича са дугом историјом. Увек је постојао део руске популације – не баш бројан, али моћан део руске интелигенције – прозападно оријентисан. Да, значајан проценат ових руских „демократа” заиста је потхрањиван расистичким осећањима према сопственим народу. Они не могу да разумеју њихово понашање.

Русофобија је, кажете, оружје у рукама Запада. Колики је ризик да ово оружје скрене са политичког на војно поље?

Веома висок. Запад није у стању да разуме да он више није центар света и одбија да се врати у реалност. Верује се да ако сте најмоћнија војна сила, морате увек победити. Али са том идејом Запад неодговорно иде у рат против остатка света.

Сматрате да је задатак Русије не да управља светом уместо Запада, већ да говори у интересу опстанка цивилизације.

Да. Верујем да Русија није опасност за Запад. Из много разлога, а један од њих је да Русија не мора да ради ништа друго осим да продаје своју нафту и гас Западу и остатку света. Она нема никаквог интереса да улази у било какав рат против Запада. Напротив, у њеном интересу је да себе измести из западних криза. У ствари, Русија је данас у најбољој позицији да говори, као што рекосте, у интересу опстанка човечанства, што не значи да ће они који је воде бити способни да иду у том правцу.

Кажете у књизи да је ово последњи чин друштва благостања. Чак предвиђате и могућност рата који би довео до краја цивилизације?

Да, верујем да смо врло близу катастрофе.

Како коментаришете чињеницу да се данас неки политичари са Запада ипак окрећу Путину и Русији?

Русија је данас у целом свету оличење идеје да не може постојати ниједна једнострана доминација светом. Она је противотров за америчку глобализацију. „Конзервативна” је, против глупе идеје да „прогрес” подразумева једино „технологију”. Верујем да је ово један од најдубљих разлога зашто Русија постиже консензус свугде у овом тренутку.

Живели сте у Русији две деценије. Шта вам је то донело?

Дугујем Русији моје разумевање света. Москва је била и остала гигантски културни центар и истовремено „свет светова”. Тамо сам научио шта је разноврсност и сложеност једног друштва. Тамо сам научио да 21. век не може и неће бити „амерички”. Данас је Русија та која ће зауставити Запад. Сутра, уколико преживимо, биће то Кина. Изван прихватања ове идеје нема другог начина да се преживи.

Гордана Поповић

(Политика, 22. 12. 2016)Категорије:Преносимо

Ознаке:, , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s