Никола Варагић: Информербиро

Никола Варагић

Никола Варагић

На скупу „Култура: основа државног и националног идентитета“, који је организован у Академији (САНУ), министар културе Владан Вукосављевић је истакао да се тренутно ради на културној стратегији, да се припрема закон о позоришту, с прописима из области кинематографије, а посебну пажњу, каже, посветиће неким облицима аматеризма. Вукосављевић је додао и да је важно питање кадрова, те да на одговорним местима у институцијама културе треба афирмисати стручне и образоване људе, али да је вишедеценијска пракса афирмисала принцип политичко-партијског кадровања. „То нигде више него у области културе производи негативне последице“, казао је Вукосављевић.

Међутим, пре него што је министар културе дошао на скуп у САНУ, изабран је нови Управни одбор Народног позоришта у Београду. Нови чланови УО су:  глумац Светислав Гонцић, бивши министар културе Братислав Петковић, правник Ненад Вујић, директорка маркетинга и развоја „Телекома“ Љубинка Зарубица, у име Народног позоришта, оперска певачица Ивана Крстоношић Раковић и балерина Смиљана Стокић, а председник новог УО је писац Александар Гаталица.

Дакле, нови чланови УО су бивши министар у влади СНС, и глумац који је био активан у кампањи за изборе испред владајуће Српске напредне странке, да би после избора Лутрија Србије (под контролом СНС) пустила рекламу у којој глуми поменути глумац, а одмах затим је изабран и у УО Народног позоришта (под контролом СНС).

Исти дан, или само дан након што је министар културе на скупу у Академији изјавио да на одговорним местима у институцијама културе треба афирмисати стручне и образоване људе, али да је вишедеценијска пракса афирмисала принцип политичко-партијског кадровања („То нигде више него у области културе производи негативне последице“), у Суботици је локални одбор Српске напредне странке сменио познатог редитеља Золтана Шифлиша из Савета Фестивала европског филма Палић. Смени се успротивио Томислав Жигманов, одборник у Скупштини Суботице и председник Демократског савеза Хрвата Војводине речима: „Уколико политичке снаге буду градиле кадровску политику у подручју културе на начин привржености и лојалности, онда ћемо имати ситуацију која је била на делу за време Информбироа“. Одборници Српске напредне странке су узвратили увредама и претњама на рачун Жигманова.

Сајам медија 2016: Допринос “Информера” културном животу Србије

А да нисмо далеко од времена Информербироа и Голог отока, показује и снимак са последње седнице Административног одбора Народне скупштине Р. Србије, на којој председник тог одбора скупштине, члан владајуће СНС, док је изрицао казне посланицима опозиције, није дозволио посланицима опозиције да говоре, чак и када су се позивали на пословник.

Никола Варагић: Док политичари глуме, глумци воде политику

У претходном тексту (Информербиро) писао сам о томе како владајућа СНС у пракси примењује принцип политичко-партијског кадровања у институцијама културе, док се министар културе у теорији залаже да на одговорним местима у институцијама културе треба афирмисати стручне и образоване људе.

Исто тако су радили и сви претходни министри културе, тј. свака влада Србије, тј. свака владајућа странка. СНС сада смењује кадрове које је запослила ДС. И тако у круг.

Да ли може да се изађе из тог круга?

Недавно је 100 јавних личности упутило молбу заштитнику грађана да се кандидује за председника Србије. Међу потписницима, колико сам видео, највише је људи из света културе, и то из позоришта и филма. Ако се њихов кандидат кандидује и победи на изборима, да ли ће они заузети места која су до сада заузимали људи из СНС? Да ли ће, ако они дођу на власт, бити посла у неком позоришту или филму или серији за Светислава Гонцића?

Патријарх Иринеј уручује Драгану Ј. Вучићевићу грамату за „доброделатну љубав и помоћ Цркви“ (Извор: СПЦ)

 

Дакле, зашто су глумцима и редитељима и свима осталима који раде у култури потребне странке и политичари да би се договорили како да се расподели буџет за филмове, ко је међу њима најбољи за неку функцију у позоришту, музеју, галерији, филхармонији и било којој другој институцији културе? Какву публику они траже преко таблоида? Зашто се не уједине против свих странака и свих таблоида и свих ријалити телевизија? Уједињени имају снагу да мењају законе.

Сада се политичари баве глумом, а глумци се баве политиком. Због тога немамо културну политику.

Департизацију у институцијама културе могу да спроведу само они који раде у култури. Нико други уместо њих то не може да уради. Исто важи за правосуђе, полицију, привредну комору, комору адвоката, итд. Почнимо са културом. После културе, до сличног процеса може да дође у спорту – изборе у ОКС и савезима оставити спортистима. Затим у науци. И тако редом.

Ред би био да се почне са културом. Људи који раде у култури морају да предводе, да дају пример, да покажу да је то могуће. За стање у култури одговорност морају да преузму они који раде у култури. Ако људи који раде у култури нису у стању да развију културу дијалога, ако и они краду, варају и запошљавају на исти начин на који то раде политичари, онда су заслужили да се и за их нађу посланичка места у (оваквој, некултурној) Скупштини Србије.



Categories: Аз и буки

Tags: , ,

3 replies

  1. Бивши министар културе и бивши директор Филхармоније Иван Тасовац јавио се на конкурс за новог директора Филхармоније

    На јавни конкурс за избор директора Београдске филхармоније (БФ), који је расписан 10. новембра ове године, стигле су пријаве академских музичара Љубише Јовановића и Ивана Тасовца, саопштио је данас Управни одбор БФ.

    У складу са Законом о култури и Статутом БФ, Управни одбор ће обавити разговоре са кандидатима. У року од 30 дана од дана завршетка јавног конкурса доставиће ресорном Министарству образложени предлог листе кандидата, с мишљењем о стручним и организационим способностима сваког кандидата и записником о обављеном разговору.

    ФоНет/Данас, Београд 29. новембар 2016.

  2. Како год, Тасовац је успео да извуче паре, док је био министар, и да Филхармонији купи нове инструменте.

  3. Композитори против Тасовца

    Удружење композитора Србије саопштило је да се не слаже са одлуком Управног одбора Београдске филхармоније који је министру културе и информисања Владану Вукосављевићу предложио Ивана Тасовца за новог директора те установе, пише Политика.

    Како преноси лист, у писму се наводи да је свако ко је прочитао биографију и програм рада кандидата на сајту, могао је да уочи битну професионалну разлику у корист Љубише Јовановића, другог кандидата за директора Филхармоније.

    У домену уметности за кандидата Тасовца не постоји ниједан доказ да је у протеклих 15 година уопште имао такву активност, већ је имао само менаџерску, пише у писму које су потписали председница и потпредседник Удружења композитора Србије Ивана Тришић и Раде Радивојевић.

    22. децембар 2016.
    Фонет

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading